Άντρος: Δημιουργία προϋποθέσεων για επανέναρξη διαπραγματεύσεων

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και η Κ. Σακελλαροπούλου στην Αθήνα

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα η στάση της Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε στην Αθήνα, με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. 

Η κ. Σακελλαροπούλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι κινήσεις της Τουρκίας δεν βοηθούν την αποκλιμάκωση, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία για την εξεύρεση δίκαιης λύσης του Κυπριακού βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου. 

«Είχαμε πολύ εποικοδομητική και ουσιαστική συζήτηση με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ανέπτυξα τη θέση ότι εκείνο που έχει σημασία σε αυτή τη φάση είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, πάνω στη βάση όμως του συμφωνημένου πλαισίου», τόνισε σε δήλωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση ο Άντρος Κυπριανού. 

>>> Διαβάστε επίσης: Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό: Τι εισηγήθηκαν οι επιδημιολόγοι <<<

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να καταβληθεί συστηματική προσπάθεια από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, πρωτίστως τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και όσους μπορούν να επιδράσουν πάνω στην Τουρκία για να αποσύρει τις απαράδεκτες απαιτήσεις της για λύση δύο κρατών και να δεχθεί επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

«Η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση με τη βελτίωση των σχέσεών της με την Τουρκία και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών. Δυστυχώς είναι προφανές ότι οι προτεραιότητες της Τουρκίας και του κ. Ερντογάν είναι διαφορετικές για αυτό και είναι σημαντικό να υπάρξει μια συστηματική προσπάθεια, προσηλωμένη στον στόχο της λύσης από τη δική μας την πλευρά για να πετύχουμε από τη μια την εγκατάλειψη του στόχου της λύσης δύο κρατών από την τουρκική πλευρά και από την άλλη την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων», κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. 

(ΚΥΠΕ)
 

 
27644