Άντρος για ΠτΔ: Μπορεί να καταγραφεί ως ο ηγέτης της διχοτόμησης

Επανέρχεται στο θέμα των τοποθετήσεων του ΠτΔ για λύση δύο κρατών ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Επανέρχεται στο θέμα των τοποθετήσεων του Προέδρου Αναστασιάδη για λύση δύο κρατών ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, κ. Άντρος Κυπριανού.

>>> Νεότερο: Κούσιος: Στους Αρχηγούς το έγγραφο που έδωσε ο ΠτΔ σε Γκουτέρες <<<

>>> Διαβάστε επίσης: Απαντά σε Άντρο ο ΔΗΣΥ: Να στηρίξουμε όλοι τον Πρόεδρο <<<

Όπως αναφέρει στις δηλώσεις του ο Άντρος Κυπριανού, «λυπούμαι γιατί επανέρχομαι στο θέμα των δηλώσεων  του Προέδρου της Δημοκρατίας, των τοποθετήσεων καλύτερα του Προέδρου της Δημοκρατίας για λύση δύο κρατών όπως έχει αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος στη συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή». Υποχρεώνομαι να επανέλθω δυστυχώς, συνέχισε, «γιατί αντί η κυβέρνηση να απολογηθεί για την ζημιά που έχει προκαλέσει στο Κυπριακό επιτίθενται σε όσους λένε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για μια περίοδο, περιφερόταν γύρω από το ενδεχόμενο της λύσης των δύο κρατών»

Ακολουθούν αυτούσιες οι δηλώσεις του Άντρου Κυπριανού:
«Λυπούμαι γιατί επανέρχομαι στο θέμα των δηλώσεων  του Προέδρου της Δημοκρατίας, των τοποθετήσεων καλύτερα του Προέδρου της Δημοκρατίας για λύση δύο κρατών όπως έχει αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος στη συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή. Υποχρεώνομαι να επανέλθω δυστυχώς, γιατί αντί η κυβέρνηση να απολογηθεί για την ζημιά που έχει προκαλέσει στο Κυπριακό επιτίθενται σε όσους λένε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για μια περίοδο, περιφερόταν γύρω από το ενδεχόμενο της λύσης των δύο κρατών. 

Θα τους πω απλώς ότι είναι μερικές δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, αυτοί που κατ’ ιδίαν λένε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους έχει εκμυστηρευτεί τις σκέψεις του για λύση δύο κρατών. Δεν μπορούν λοιπόν όλοι αυτοί να έχουν παραφρονήσει, όπως δεν θεωρώ ότι έχει παραφρονήσει και ο Αρχιεπίσκοπος για να λέει αυτά τα οποία λέει. 

Αντί να συνειδητοποιήσουν λοιπόν  πόση ζημιά έχουν προκαλέσει στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού επιμένουν -και στο Κυπριακό όπως και στα ζητήματα διαφθοράς που δηλώνουν άμωμοι και αμόλυντοι- να λένε ότι δεν έχουν διαπράξει κανένα απολύτως λάθος. Οι αμφιταλαντεύσεις και παλινδρομήσεις με τις οποίες  λειτούργησαν, το φλερτάρισμα με την λύση δύο κρατών, έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. 

Πρώτα και κύρια έχει μειώσει την αξιοπιστία μας έναντι της διεθνούς κοινότητας αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων μας και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού. Μάς έχουν οδηγήσει σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο οι παλινδρομήσεις και οι αντιφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ένα αδιέξοδο το οποίο έχει συσσωρεύσει τεράστια προβλήματα, κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, προσπάθεια πρόκλησης τετελεσμένων στην Αμμόχωστο, κάτι που θα αποτελεί την ταφόπλακα λύσης του Κυπριακού, ενώ δυστυχώς για 3,5 ολόκληρα χρόνια δεν αξιοποιήσαμε την παρουσία του Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τώρα έχουμε απέναντί μας τον κ. Τατάρ ο οποίος πραγματικά λειτουργεί ως φερέφωνο της Άγκυρας. 

Βέβαια το χειρότερο από όλα είναι ότι το θέμα των δύο κρατών τίθεται πλέον κάτω πιεστικά και ασκείται πίεση από την Τουρκία να αποτελέσει τη βάση συζήτησης για λύση του Κυπριακού. 

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εμείς δεν τα λέμε αυτά γιατί θέλουμε να ασκούμε κριτική στον κ. Αναστασιάδη, όπως επιχειρεί να πείσει η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ. Τα λέμε γιατί αγωνιούμε για την πατρίδα μας. Αγωνιούμε για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Αγωνιούμε για την προοπτική της χώρα μας. Χρειάζεται λοιπόν να κατανοήσει ο κ. Αναστασιάδης ότι έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για χάσιμο. Χρειάζεται να αφήσει στο παρελθόν τον κακό του εαυτό και να επικεντρωθεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών για  λύση στο κυπριακό. 

Εμείς έχουμε υποβάλει την πρότασή μας. Θέλουμε να μάθουμε ποια είναι η δική του η αντιπρόταση, πώς θα λειτουργήσει σε ότι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού. Εάν κινηθεί προς την σωστή κατεύθυνση, να είναι σίγουρος ότι το ΑΚΕΛ θα στηρίξει την διαδικασία,  ως πατριωτικό κόμμα που είναι. Εάν παρ’ ελπίδα ο κ. Αναστασιάδης εξακολουθήσει να λειτουργεί με παλινδρομήσεις και αντιφάσεις δεν πρέπει να έχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι η ιστορία θα είναι αδέκαστη μαζί του. Θα τον καταγράψει ως τον ηγέτη της διχοτόμησης.»

 
23418