Άντρος-Ιζέτ:Από κοινού θα στείλουν μηνύματα οι δυνάμεις της λύσης

Τι δήλωσαν Κυπριανού και Ιζτζιάν

Τη θέση ότι οι δυνάμεις που θέλουν λύση και στις δύο πλευρές θα πρέπει να στείλουν ξεκάθαρα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Κύπρος δεν πρέπει να διχοτομηθεί, η Κύπρος πρέπει να επανενωθεί, επανέλαβε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, λίγο πριν την συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος, στα γραφεία του τ/κ κόμματος.
 
Οι δηλώσεις του κ. Κυπριανού και του κ. Ιζτζιάν έγιναν πριν την έναρξη της συνάντησης, η οποία ακολούθησε τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ με το ΚΚΔ.
 
Ο πρόεδρος του ΚΕΚ, Ιζέτ Ιζτζιάν ανέφερε ότι η συνάντηση αφορά τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να μπορέσει να λυθεί το Κυπριακό και ενόψει της συνάντησης στη Γενεύη στο τέλος Απριλίου.
 
Το ΚΕΚ, πρόσθεσε, πιστεύει ότι «μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν είναι εφικτή. Το άλλο μεγάλο εμπόδιο στη λύση του Κυπριακού είναι η πληθυσμιακή πολιτική που εφαρμόζεται στη βόρεια Κύπρο». Κάθε μήνα, πρόσθεσε, δίδονται περίπου 400-500 νέες «υπηκοότητες», λέγοντας ότι με την παρέμβαση του ΑΚΡ, και στις «προεδρικές εκλογές», παραβιάστηκε η βούληση της τ/κ κοινότητας.
 
«Όλα αυτά δεν μας προετοιμάζουν για λύση».
Τι κρίμα, είπε, που μετά το Κραν Μοντάνα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε σοβαρά λάθη «και μας έκανε να χάσουμε 3 χρόνια. Αυτό που σήμερα πρέπει να γίνει είναι, όσοι πιστεύουν σε μια ομοσπονδιακή λύση για να δημιουργήσουμε μια κοινή πατρίδα, δεν έχει σημασία αν είναι Τ/κ ή Ε/κ, να σταθούμε δίπλα ο ένας στον άλλον και να αγωνιστούμε μαζί».
 
Το ΑΚΕΛ και το ΚΚΔ είναι σοβαροί εταίροι αυτού του αγώνα, πρόσθεσε, μαζί ενήργησαν στο παρελθόν και θα το κάνουμε και τώρα προς όφελος του κυπριακού λαού.
 
«Η λύση που θα βρεθεί πρέπει να είναι στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, να συνάδει με τις αρχές που συμφωνήθηκαν στο Κραν Μοντανά και το Βερολίνο. Ένα ομόσπονδο, ενωμένο κράτος, διζωνικό, δικοινοτικό, με μια διεθνή προσωπικότητα, μία μοναδική εκπροσώπηση. Εμείς θα αγωνιστούμε όλοι μαζί απέναντι σε όσους ενεργούν ενάντια σε αυτό, είτε στη νότια Κύπρο, είτε στη βόρεια Κύπρο, είτε στην Τουρκία ή σε ξένες χώρες, και θα κερδίσουμε».
 
Το πιο σημαντικό, είπε ο κ. Ιζτζιάν, είναι η λύση που θα βρεθεί να συνάδει με τα ανθρώπινα δικαιώματα, να λαμβάνει υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων και να επιτύχει την ανεξαρτησία και ελευθερία της Κύπρου. Το ΚΕΚ, κατέληξε, θα δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση.
 
(ΚΥΠΕ)
 
 

 
27786