Από σήμερα τέλος η παραγωγή πλαστικών μίας χρήσης

Από σήμερα θα επιτρέπεται μόνο η πώληση μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων αλλά όχι η παραγωγή τους-Μέχρι πότε θα πωλούνται 

Καταργείται από σήμερα, 3 Ιουλίου 2021 η διάθεση των πλαστικών μίας χρήσης στην αγορά μετά από σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα έχει ισχύ από σήμερα (3/7).

>>> Δείτε ΕΔΩ αυτούσιο τον κανονισμό <<<<

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή οδηγία αναφέρει ότι από την 3η Ιουλίου, δηλαδή σήμερα, και εντεύθεν δεν επιτρέπεται να παραχθούν ξανά πλαστικά μιας χρήσης από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη ή διογκωμένη πολυστερίνη. 

Μέχρι πότε θα πωλούνται τα πλαστικά μιας χρήσης
Ένα κύριο ερώτημα όμως που εγείρεται είναι το τι θα γίνει με το διαθέσιμο απόθεμα πλαστικών μιας χρήσης που υπάρχει σε πολλές επιχειρήσεις και καταστήματα.

Μέχρι πότε θα μπορούν να πωλούνται τα πλαστικά που θα απαγορευτούν και τι θα γίνει με το απόθεμα και αν αυτά συνεχίσουν να πωλούνται, υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν οι τιμές;

Σε επικοινωνία με την Επίτροπο Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου, μας ανέφερε ότι στον κανονισμό και βάσει οδηγίας που υπάρχει για την διαχείριση του αποθέματος, επιτρέπεται η πώληση τους μέχρι τέλη 2021 ή μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων. 

Όμως, όπως μας ανέφερε η κα. Βασιλείου, σε περίπτωση που υπάρχει μεγαλύτερο απόθεμα και δεν ξοδευτεί μέχρι το τέλος του χρόνου, ενδεχομένως να δοθεί μικρή παράταση. Κάτι ωστόσο που όπως σημειώνει, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε την δεδομένη στιγμή, καθώς πρώτα θα πρέπει να γίνει συζήτηση στην Βουλή.

Όπως επεξήγησε η Επίτροπος, αυτό που γνωρίζουμε τώρα είναι ότι από τις 3/7 και μετά, θα απαγορεύεται η διάθεση των συγκεκριμένων πλαστικών στην αγορά από τους εισαγωγείς και τους κατασκευαστές, και όσοι έχουν αγοράσει θα τα πωλούν μέχρι να τα εξαντλήσουν.

Υπάρχει περίπτωση αύξησης τιμών;
Όσο αφορά την πιθανότητα να αυξηθούν οι τιμές των πλαστικών, η κα. Βασιλείου ανέφερε ότι δεν μπορεί να αναφερθεί με σιγουριά τι θα γίνει στο μέλλον. Στην παρούσα φάση τα είδη που απαγορεύονται θα πωλούνται στις τιμές που πωλούνταν και πριν, αφού δεν μπορεί να αυξηθεί ξαφνικά η τιμή λόγω του ότι οι πωλητές τα έχουν ήδη αγοράσει σε συγκεκριμένη τιμή, σχολίασε. 

Τα προϊόντα που απαγορεύεται η διάθεση τους
Από τις 3/7 θα απαγορεύεται η διάθεση στην αγορά των μπατονέτων (με εξαίρεση αυτές που εμπίπτουν στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό), των μαχαιροπήρουνων (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, chopsticks), των πιάτων, των καλαμακιών, των αναδευτήρων ποτών, των sticks για μπαλόνια (εκτός από μπαλόνια για βιομηχανικές ή επαγγελματικές χρήσεις και εφαρμογές που δεν διανέμονται στους καταναλωτές συμπεριλαμβανομένων και των μηχανισμών τους) και των περιεκτών τροφίμων από διογκωμένο πολυστυρένιο με ή χωρίς κάλυμμα εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα που προορίζονται  για άμεση κατανάλωση εντός και εκτός του καταστήματος, που συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο και που είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία π.χ. μαγείρεμα, βράσιμο, ζέσταμα.

Επίσης θα απαγορεύονται οι περιεκτές ποτών από διογκωμένο πολυστυρένιο και τα καπάκια και τα καλύμματα τους, τα κυπελλάκια από διογκωμένο πολυστυρένιο και τα καπάκια και τα καλύμματα τους και όλα τα προϊόντα από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη (είτε αυτά είναι μιας χρήσης, είτε όχι).  

Να σημειώσουμε επίσης ότι από τις 3/7, η διάθεση μιας σειράς προϊόντων θα πρέπει να πραγματοποιείται με την ενσωμάτωση συγκεκριμένης σήμανσης. Αυτά τα προϊόντα είναι σερβιέτες υγιεινήςταμπόν και εφαρμογείς ταμπόνυγρά μαντηλάκια (δηλ. προδιαβρεγμένα μαντηλάκια προσωπικής υγιεινής και οικιακής χρήσης), προϊόντα καπνού με φίλτρο και φίλτρα που κυκλοφορούν στο εμπόριο για χρήση σε συνδυασμό με προϊόντα καπνού και κυπελλάκια ποτών.

Σύμφωνα με την κ. Βασιλείου, για τα προϊόντα που μπαίνουν σε καθεστώς σήμανσης, θα υπάρχει η υποχρέωση από τις 3/7 μέχρι και τις 4/7/2022  να μπαίνει αυτοκόλλητο σε όσα δεν είναι ενσωματωμένη η σήμανση, για να ξέρει ο καταναλωτής ότι αυτό σε αυτό το προϊόν περιέχετε πλαστική ύλη.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Επίσης, εισαγόμενα 
θα είναι τα νέα χάρτινα καλαμάκια, τα οποία θα χρησιμοποιούνται στην Κύπρο,  καθώς από σήμερα, 3 Ιουλίου καταργείται η παραγωγή πλαστικών μιας χρήσης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σε προηγούμενο ρεπορτάζ στη Brief ο Λειτουργός Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Οικονομίας της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, Μιχάλης Γρηγορίου, τα οικολογικά χάρτινα καλαμάκια εισάγονται κυρίως από την Ελλάδα, την Κίνα, καθώς και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο από την Ελλάδα εισάγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες και οτιδήποτε χάρτινο υλικό, όπως χαρτί υγείας ή επιστολόχαρτα αλληλογραφίας, πρόσθεσε. 

Τα απαγορευμένα προϊόντα
Επίσης, στα “προϊόντα που απαγορεύεται η διάθεση τους στην αγορά ανήκουν οι μπατονέτες (με εξαίρεση αυτές που εμπίπτουν στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό), τα μαχαιροπήρουνα, τα πιάτα, τα καλαμάκια, οι αναδευτήρες ποτών, τα sticks για μπαλόνια (εκτός από μπαλόνια που δεν διανέμονται στους καταναλωτές) και τα τρόφιμα που είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία π.χ. μαγείρεμα, βράσιμο, ζέσταμα”. Τέλος “από τις 3 Ιουλίου η διάθεση μιας σειράς προϊόντων θα πρέπει να πραγματοποιείται με την ενσωμάτωση συγκεκριμένης σήμανσης, όπως σε σερβιέτες, ταμπόν, υγρά μαντηλάκια, προϊόντα καπνού με φίλτρο και κυπελλάκια ποτών”.

 
25089