Αποχωρεί από την Κυπριακή ΑΟΖ το «Γιαβούζ»-Κινείται προς Τουρκία

Πώς σχολιάζουν την ενέργεια της Άγκυρας πηγές στη Λευκωσία – Παραμένει στα κυπριακά χωρικά ύδατα το «Μπαρμπαρός»

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» φαίνεται ότι αποχωρεί από την Κυπριακή ΑΟΖ και κινείται προς την Τουρκία, ενώ το «Μπαρμπαρός» παραμένει, προς το παρόν, εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το πλωτό-γεωτρύπανο ακολουθεί πορεία προς τα τουρκικά παράλια, συνοδευόμενο από δεύτερο τουρκικό σκάφος.

Πηγές στη Λευκωσία, τις οποίες επικαλείται το ΡΙΚ, εκτιμούν ότι η ενέργεια της Άγκυρας ενδέχεται να αποτελεί κίνηση μερικής αποκλιμάκωσης της έντασης και αποτέλεσμα των πιέσεων της Γερμανικής Προεδρίας προς τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αξίζει να αναφερθεί πως, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, είχε διαδοχικές επαφές με τον Τούρκο Πρόεδρο, προσπαθώντας να εξασφαλίσει τη μή ανανέωση της τουρκικής «NAVTEX» για παράνομες δραστηριότητες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Μάλιστα, το Βερολίνο είχε ζητήσει από τη Λευκωσία να μην επιμείνει σε κυρώσεις κατά της Άγκυρας, υπό την προϋπόθεση να ασκήσει την επιρροή του για τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων.

Η τελευταία ναυτική οδηγία που είχε εκδώσει η Άγκυρα, γνωστοποιούσε παραμονή του «Γιαβούζ» εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, έως και τις 12 Οκτωβρίου.

Επί του παρόντος, το τουρκικό ερευνητικό «Μπαρμπαρός» παραμένει εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να αποκλείεται αποχώρησή του το επόμενο διάστημα, ως πρόσθετη κίνηση αποκλιμάκωσης της έντασης.

(με πληροφορίες από το riknews.com.cy)
 

 
20131