Αρχιεπίσκοπος: Προσκάλεσε τον Ουκρανίας Επιφάνιο στην Κύπρο

Πρόσκληση από Αρχιεπίσκοπο Κύπρου προς Προκαθήμενο Ουκρανικής Εκκλησίας για επίσκεψη στην Κύπρο

Πρόσκληση προς τον Μητροπολίτη Επιφάνιο απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, να επισκεφθεί την Κύπρο και να συλλειτουργήσουν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Τύπου της Μητροπόλεως Κιέβου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος προσκάλεσε τον Μητροπολίτη Επιφάνιο να πραγματοποιήσει ειρηνική επίσκεψη στην Εκκλησία της Κύπρου, αναφέροντας πως «όλες οι χώρες βρίσκονται τώρα σε μια δύσκολη κατάσταση λόγω της πανδημίας, αλλά σας ζητώ, Μακαριώτατε, να ενθυμείσθε αυτήν την πρόσκληση. Θα χαρούμε να σας υποδεχθούμε στην Κύπρο και να συλλειτουργήσουμε», σημείωσε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου. 

>>> Διαβάστε επίσης: Ο χάρτης του κορωνοϊού στην Ευρώπη/«Κόκκινο» το μεγαλύτερο μέρος <<<

Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Επιφάνιος εξέφρασε εκ μέρους του ιδίου και του πληρώματος της Τοπικής Εκκλησίας την ευγνωμοσύνη του για τον συντονισμό της Εκκλησίας της Κύπρου με τις άλλες δύο Τοπικές Εκκλησίες από τις δεκατέσσερις που έχουν αναγνωρίσει τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφάνιος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εγκαθίδρυση της πληρότητας της προσευχής και της ευχαριστιακής κοινωνίας μεταξύ των Τοπικών Εκκλησιών.

Αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψή του στην Κύπρο τον Απρίλιο του 2016 και στη θερμή συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, συνεχίζει η ανακοίνωση, ανέφερε ότι όλες οι νεότερες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες ,που έχουν λάβει την Αυτοκεφαλία τους με αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έχουν πιστοποιηθεί με αντίστοιχους Τόμους. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητεί ο οποιοσδήποτε τον Τόμο Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Σημειώνεται ότι από τα 14 Πατριαρχεία και αυτοκέφαλες εκκλησίες, οι 12 δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

>>> Διαβάστε ακόμη: Αυτά είναι όλα τα νέα σχέδια στήριξης εργαζομένων / επιχειρήσεων <<<

Στο μεταξύ, όμως, η πρόσκληση προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ από θεολογικούς κύκλους, αντιδράσεις που επισημαίνουν ότι δεν τηρείται η ουδετερότητα της στάσης της Ιεράς Συνόδου και η ομόφωνη απόφαση (9 Σεπτεμβρίου 2020).

Αναφέρουν, επίσης ότι η ενέργεια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου είναι «άκαιρη», να καλέσει τον κ. Επιφάνιο στην Κύπρο, πριν ακόμη λύσει το πρόβλημα ενδοσυνοδικά και πριν ξεκαθαρίσει η κατάσταση της διχασμένης ιεραρχίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

(ΚΥΠΕ) 

 
27120