Άρχισε η κρίσιμη σύσκεψη στο Προεδρικό/Εξετάζουν νέα μέτρα

Σε εξέλιξη η σύσκεψη στο Προεδρικό για τον κορωνοϊό / Τα σενάρια που θα τεθούν επί τάπητος

Άρχισε πριν από λίγο η έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για τον κορωνοϊό, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας και λήψη σχετικών αποφάσεων μετά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού που έχουν σημειωθεί.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν τα μέλη της Επιδημιολογικής Συμβουλευτικής Ομάδας που έχει συσταθεί και ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου και επί τάπητος αναμένεται πως θα τεθούν διάφορα σενάρια.

Τα σενάρια
Όπως ανέφερε στην Offsite μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας, υπάρχει ήδη η πρόταση για τοπικό lockdown στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, στις οποίες καταγράφεται τις τελευταίες μέρες αυξημένος αριθμός κρουσμάτων. Ωστόσο, τονίζεται πως τη δεδομένη στιγμή θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν και οι οικονομικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν μετά από ένα lockdown. 

Την ίδια ώρα, το σενάριο για ένα ολικό lockdown, βάσει και της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, πλέον δεν θεωρείται απομακρυσμένο σενάριο. Ωστόσο, τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας θεωρούν ότι μπορούμε να αποφύγουμε το ολικό lockdown, εάν τα μέτρα παραμείνουν στοχευμένα και παράλληλα βελτιωθούν συγκεκριμένες διαδικασίες που βοηθούν στην ιχνηλάτηση και στον έγκαιρο εντοπισμό στενών επαφών και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Ανοικτό παραμένει, εξάλλου, και το ενδεχόμενο τα υφιστάμενα μέτρα να αυστηροποιηθούν και να διατηρηθεί το μίνι lockdown. Δηλαδή, δεν αποκλείεται να υπάρξει μείωση στον αριθμό ατόμων σε κοινωνικές συναθροίσεις, εισήγηση η οποία κατατέθηκε και σε προηγούμενες συναντήσεις της επιδημιολογικής ομάδας. 

Άρα ουσιαστικά τα 3 βασικά σενάρια που θα τεθούν επί τάπητος κατά τη σύσκεψη είναι:

1/ Επιβολή τοπικών lockdown στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου

2/ Επιβολή ολικού lockdown παγκύπρια

3/ Αυστηροποίηση υφιστάμενων μέτρων είτε σε τοπικό επίπεδο είτε παγκύπρια.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πως θα γίνουν τα τοπικά lockdown
Πάντως, αξίζει να τονιστεί πως, σε περίπτωση που επικρατήσει το πρώτο σενάριο, δηλαδή της επιβολής τοπικού lockdown, όπως ανέφερε παλαιότερα στην Brief ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης, μέλος της Επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας, θα αποκλειστούν όλοι οι δρόμοι και θα απαγορευθεί η είσοδος και η έξοδος στην περιοχή (σ.σ. στην περιοχή που θα αποκλειστεί όπως είναι φυσικό θα παραμείνουν όσοι έχουν μόνιμη διαμονή).

Μαγαζιά και άλλες επιχειρήσεις που θα βρίσκονται εντός της εν λόγω περιοχής θα αναστείλουν υποχρεωτικά τις εργασίες τους βάσει διατάγματος, ενώ ανοικτά θα παραμείνουν μόνο υπεραγορές και άλλες επιχειρήσεις που θα πωλούν είδη πρώτης ανάγκης (υπεραγορές, περίπτερα κ.ά.). 

Όσον αφορά τις μετακινήσεις, αυτές και πάλι θα ρυθμιστούν με διάταγμα, μειώνοντας τις στο ελάχιστο (σ.σ. δηλαδή ότι ίσχυε και στο γενικό lockdown). 

Όπως επεξήγησε ο Δρ. Καραγιάννης εάν παρθεί απόφαση για τοπικό lockdown για να υπάρχει αποτέλεσμα και να μην μεταδοθεί σε περισσότερα άτομα ο ιός τα μέτρα θα πρέπει να κρατήσουν για 15 ημέρες.

 
27783