«Ίσως συζητηθεί ενδεχόμενο για τοπικό lockdown στην Κύπρο»

«Δεν επικρατεί πανικός αλλά πρέπει προσεκτικά να αναλύσουμε τα δεδομένα», λέει ο Υπ. Υγείας

Τη συνεργασία των εργοδοτικών οργανώσεων, των συντεχνιών των εργαζομένων και των ενδιαφερόμενων Τμημάτων/Υπηρεσιών του κράτους, ζήτησαν σήμερα οι Υπουργοί Υγείας και Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου και κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς του ιού στους εργασιακούς χώρους.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο νέου lockdown, δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων τις προηγούμενες μέρες, ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως «σίγουρα η δραματική αύξηση των περιστατικών -και είχαμε προειδοποιήσει ότι ήταν θέμα ημερών να ξεφύγει η κατάσταση-, μάς ανησυχεί ιδιαίτερα και για αυτό ορίστηκε για αύριο συνάντηση με τον Πρόεδρο για να ενημερωθεί και από την επιδημιολογική ομάδα, να γίνει μια ανάλυση των κρουσμάτων ηλικιακά, αλλά και γεωγραφικά και να δούμε πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Δεν επικρατεί πανικός αλλά πρέπει προσεκτικά να αναλύσουμε τα δεδομένα».

>>>Διαβάστε ακόμη: Πάμε για τοπικά lockdown και περιορισμούς στις μετακινήσεις;

Ακόμη, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι έχουν ληφθεί κάποια μέτρα στην Λευκωσία και την Λεμεσό, καθώς και η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, και αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματά τους.

Επιπρόσθετα, θα γίνει αύριο (17/10) και η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εάν προκύψει ανάγκη θα ληφθούν κι άλλα μέτρα. 

>>>Διαβάστε τις εισηγήσεις για εργασιακούς χώρους ΕΔΩ <<<

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν σκέψεις για ολικό ή τοπικό lockdown, ο κ. Ιωάννου είπε ότι βρισκόμαστε σε οριακό σημείο και για αυτό θα γίνει και η συνάντηση αύριο και ανάλογα θα ληφθούν ή όχι μέτρα. «Θέλουμε να αποφύγουμε το ολικό lockdown διότι θα είναι καταστροφικό για την οικονομία. Από εκεί και πέρα εάν χρειάζονται τοπικά μέτρα ή άλλα μέτρα θα το πράξουμε», δήλωσε.

Ερωτηθείς ποια είναι η κατάσταση στην Λεμεσό και εάν έχει γίνει αξιολόγηση ως προς το πού οφείλεται η διασπορά στην πόλη, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι το σημαντικότερο είναι όλοι να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης, να αναλάβει ο καθένας ατομικά την ευθύνη του, να τηρεί τα μέτρα για να έχουμε αποτέλεσμα. «Εάν δεν τηρούμε τα μέτρα, όποια μέτρα και να πάρουμε, δεν θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα», επανέλαβε.

Σε σχέση με την κατάσταση στη Λεμεσό, ο κ. Ιωάννου μετέφερε τη θέση πως αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες στην Λεμεσό, μπορεί σε λίγες μέρες να το δούμε να συμβαίνει στην Πάφο, την Λευκωσία ή σε οποιαδήποτε περιοχή. «Είναι θέμα ημερών να ξεφύγει η κατάσταση και σε άλλες πόλεις. Είναι κρίσιμη η κατάσταση, είμαστε σε πολύ οριακό σημείο», είπε χαρακτηριστικά.

>>>Διαβάστε ακόμη: Υπ. Υγείας: Σοβαρό πρόβλημα / Δεν προλαβαίνουν την ιχνηλάτηση

Κληθείς να πει ποιες άλλες Υπηρεσίες/Τμήματα μπορούν να εμπλακούν στους ελέγχους, πέραν της Αστυνομίας και των Υγειονομικών Υπηρεσιών, ο κ. Ιωάννου έκανε αναφορά σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και πλέον όλα τα Υπουργεία έχουν την ευθύνη για των έλεγχο των χώρων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους.

Η συνάντηση του κ. Ιωάννου με φοιτητικές παρατάξεις
Ο Υπουργός Υγείας, αναφερόμενος τόσο στη συνάντηση που είχε το πρωί (16/10) με εκπροσώπους των φοιτητικών οργανώσεων, αλλά και στη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών, σημείωσε ότι οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν με στόχο να ζητηθεί η συνεργασία όλων, αφού παρατηρείται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων σε χώρους εργασίας, όπως και σε άλλους χώρους όπως οι αθλητικές διοργανώσεις και οι κοινωνικές εκδηλώσεις.

«Έχουν απλοποιηθεί τα πρωτόκολλα, έχουν γίνει και check lists για τα πρωτόκολλα και έχει γίνει και από τα μέλη της επιδημιολογικής επιτροπής μια ανάλυση για κάποιες επιπλέον ενέργειες που μπορούν να υιοθετήσουν οι επιχειρήσεις και έχουμε ζητήσει τη συνεργασία τους, διότι χρειάζεται συλλογική προσπάθεια», επεσήμανε ο κ. Ιωάννου. Η ευθύνη, πρόσθεσε, είναι μεν ατομική, αλλά πρέπει να υπάρχει συνεργασία, διότι μόνο μέσα από μια κοινή προσπάθεια μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το δεύτερο κύμα.

>>>Διαβάστε τις εισηγήσεις για εργασιακούς χώρους ΕΔΩ <<<

Κληθείς να πει ποιες συγκεκριμένες εισηγήσεις έγιναν για τους εργασιακούς χώρους, ο Υπουργός Υγείας τόνισε για ακόμα μια φορά ότι το σημαντικότερο που χρειάζεται να γίνει είναι να τηρούνται τα πρωτόκολλα. Όλοι, είπε, γνωρίζουν τι ισχύει, ενώ έγιναν επιπλέον κάποιες εισηγήσεις, που αφορούν σε κυλιόμενο ωράριο, τηλεργασία, κοκ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα (16/10) το πρωί, ο Υπουργός Υγείας είχε συνάντηση με εκπροσώπους της ΠΟΦΕΝ και των φοιτητικών παρατάξεων, στην παρουσία της δρος Ζωής-Δωροθέας Πανά. Στη συνάντηση ο κ. Ιωάννου παρουσίασε την παρούσα κατάσταση, επισημαίνοντας ότι μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών αφορούν σε νεαρά άτομα, αλλά και φοιτητές. Ο κ. Υπουργός ανέδειξε την ανάγκη για μεγαλύτερη εμπλοκή από πλευράς των φοιτητικών παρατάξεων.

Από πλευράς τους, οι εκπρόσωποι των φοιτητών, αντιλαμβανόμενοι τη σοβαρότητα της κατάστασης, εξέφρασαν την ετοιμότητα να συμβάλουν με κάθε δυνατό τρόπο κυρίως στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μελών τους, με κεντρικό μήνυμα ότι η διασκέδαση πρέπει να γίνεται με προσοχή και υπεύθυνα. Συμφώνησαν, επίσης, να συνεργαστούν με το Υπουργείο Υγείας προς επίτευξη του κοινού στόχου της σωστής διαχείρισης της πανδημίας.

 
15664
Thumbnail