Αύριο οι αποφάσεις για νέα μέτρα/Στο τραπέζι και το lockdown

Τα σενάρια που τέθηκαν επί τάπητος κατά την χθεσινή (9/11) σύσκεψη στο Προεδρικό

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Αύριο Τετάρτη (11/11)
, όπως όλα δείχνουν, θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης σε σχέση με το εάν θα εφαρμοστούν νέα μέτρα ή όχι για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και ειδικότερα για το εάν θα πάμε σε νέο lockdown.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως, κατά τη διάρκεια της χθεσινής (9/11) σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο με τα μέλη της Επιδημιολογικής Ομάδας, στην παρουσία των Υπουργών Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, και Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, έγινε μία ενδελεχής αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου, ενώ, όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, «τα μέλη της επιστημονικής ομάδας κατέθεσαν τις απόψεις και εισηγήσεις τους σε σχέση με ενδεχόμενα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, και τα εξής 3 σενάρια:

Πρώτον, το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lockdown στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, στις οποίες καταγράφεται τις τελευταίες μέρες αυξημένος αριθμός κρουσμάτων.

Δεύτερον, το ενδεχόμενο επιβολής γενικού lockdown όπως είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο σε μία προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού και κυρίως του αριθμού κρουσμάτων.

Τρίτον, αυστηροποίηση υφιστάμενων μέτρων είτε σε τοπικό επίπεδο είτε παγκύπρια με συνεχή παρακολούθηση των δεδομένων και επαναξιολόγηση της κατάστασης.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

ΠτΔ: «Πρέπει να προλάβουμε φαινόμενα άλλων χωρών»
Πάντως, μετά τη χθεσινή σύσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έδωσε το στίγμα των προθέσεων της Κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «είμαστε σε μια εξαιρετικά καλή κατάσταση από πλευράς συστήματος υγείας, όμως θέλουμε να προλάβουμε φαινόμενα που παρουσιάστηκαν σε άλλες χώρες», καθώς και πως «εντός των επόμενων 48 ωρών θα ληφθούν και οι αναγκαίες αποφάσεις, αφού συνεχίζουμε να παρακολουθούμε από κοντά την επιδημιολογική κατάσταση του τόπου».

Ερωτηθείς αν οι αποφάσεις αφορούν σε μερικό lockdown σε κάποιες επαρχίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα ανακοινωθούν την ώρα που πρέπει οι όποιες επιβάλλεται να ληφθούν, αποφάσεις».

Σε παρατήρηση ότι όλες οι χώρες καταλήγουν σε ένα μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας και σε ερώτηση αν είναι και η Κύπρος σε μια τέτοια πορεία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η Κύπρος δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση από ό,τι συμβαίνει όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά ανά το παγκόσμιο».

«Αυτό που θέλουμε είναι να προλάβουμε μέσα από τα μέτρα, αυτό που είχαμε πετύχει στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Μας απασχολεί η οικονομία, μας απασχολεί η κόπωση του κόσμου, μας απασχολεί όμως την ίδια ώρα και η υγεία γενικότερα. Και εάν αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται μια έξαρση που αφορά κυρίως τους νέους, αυτό που μας απασχολεί είναι εάν επεκταθεί σε ηλικιωμένους, αυξηθούν οι εισαγωγές στα νοσηλευτήρια και ιδιαίτερα στις Μονάδες Εντατικής Παρακολούθησης και πιθανότατα και οι θάνατοι. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει όλους ανεξαιρέτως», τόνισε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας, παράλληλα, πως «αναγνωρίζω την κόπωση του κόσμου, αλλά την ίδια ώρα δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε μπροστά στους κινδύνους που έχουμε μπροστά μας».

>>> Όλες οι εξελίξεις σε σχέση με τον κορωνοϊό <<<

Τέλος κι ερωτηθείς αν το σύστημα υγείας μπορεί να αντέξει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαστε σε μια εξαιρετικά καλή κατάσταση από πλευράς συστήματος υγείας, όμως θέλουμε να προλάβουμε διότι αν ω μη γένοιτο παρατηρηθούν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στις υπόλοιπες των χωρών, αντιλαμβάνεστε πλέον ότι δεν θα αντέξουν ούτε το σύστημα (υγείας) ούτε η οικονομία».

Μάριος Αδάμου
 
25233