Αυτές είναι οι συμβουλές του Υπουργού Υγείας σε επιχειρήσεις

Η έκκληση σε εργοδότες, επιχειρήσεις και εργαζομένους

Κρατάμε τη ζωή μας στα χέρια μας, και παρά την κόπωση που αισθανόμαστε όλοι, δεν έχουμε άλλη επιλογή από την τήρηση των μέτρων, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου μετά το πέρας της σύσκεψης που πραγματοποίησε με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό. 

Δυστυχώς, ανέφερε ο κ. Ιωάννου, «τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά τη χθεσινή ημέρα, και μια ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος εκτροχιασμού της κατάστασης.

Βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο και είναι θέμα χρόνου να γεμίσουν τα νοσοκομεία μας και να μετρούμε θύματα». 

Η έκκληση σε εργοδότες, επιχειρήσεις και εργαζομένους
Απευθυνόμενος ο Υπουργός στους εργοδότες, επανέλαβε την έκκληση του όπως διασφαλίσουν ότι θα τηρούνται τα πρωτόκολλα που υπάρχουν και τα οποία έχουν απλοποιηθεί.

Σημείωσε ότι προγραμματίστηκε συνάντηση την Παρασκευή (16/10) για να επεξηγηθούν ξανά τα πρωτόκολλα αυτά. «Κάνω έκκληση και στις επιχειρήσεις. 

>>Διαβάστε ακόμη: Γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα στην Κύπρο;><<<

Να ενεργοποιηθούν οι υπεύθυνοι ασφάλειας
και να μην περιμένει κανένας από τους επιθεωρητές ή από την Αστυνομία. Αυτό το πράγμα θα γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας και αν δεν υπάρξει συνεργασία από όλους και από το σύνολο των πολιτών δεν θα έχουμε αποτέλεσμα. Μέτρα υπάρχουν. Κρατάμε τις ζωές μας αλλά και των συμπολιτών μας στα χέρια μας», είπε.

Συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις την Παρασκευή
Σε ερώτηση για τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή με τις εργοδοτικές οργανώσεις, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι όλοι έχουν ευθύνη να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια. Τα πρωτόκολλα, σημείωσε, έχουν απλοποιηθεί, υπάρχουν και οι υπεύθυνοι ασφάλειας και υγείας σε κάθε επιχείρηση και αύριο θα γίνει διαδικτυακό σεμινάριο για εκπαίδευση. «Έχουν γίνει σημαντικά πράγματα στο κομμάτι της επιτήρησης θα έχουμε συναντήσεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις, διότι πρέπει όλοι να συνδράμουν σε αυτή τη προσπάθεια», είπε.

Συστάσεις για τους εργασιακούς χώρους
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν σκέψεις για να γίνουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τους εργασιακούς χώρους, ο κ. Ιωάννου είπε ότι έχει ήδη γίνει σύσταση για τηλεργασία και εκεί και όπου είναι εφικτό θα ήταν καλό να εφαρμοστεί. Επίσης, έχουν δοθεί συστάσεις για διαφορετική ώρα προσέλευσης, ομαδοποίηση των εργαζομένων, διαφορετικά διαλείμματα, κτλ. Εκεί και όπου είναι δυνατό να εφαρμοστούν, θα πρέπει να γίνουν, υπογράμμισε ο κ. Υπουργός, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν μπορεί το Υπουργείο να επιβάλει την τήρησή τους.  

Τηλεργασία
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγέιας, εκεί και όπου μπορούμε να επιβάλουμε μέτρα τα επιβάλλουμε. Την τηλεργασία δεν μπορείς να την επιβάλεις. Το τι επιβάλλουμε είναι μέσω των πρωτόκολλων, τα οποία όμως εάν εφαρμόζονται είναι αρκετά για να μην υπάρχει διασπορά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι είναι αυτονόητο από τα μέχρι τώρα στοιχεία πως σε κάποιους εργασιακούς χώρους δεν τηρούνται τα μέτρα αποστασιοποίησης και επιμολύνεται μεγάλος αριθμός εργαζομένων. 

Η απόφαση γαι την υποχρεωτική χρήση μάσκας
Σε σχέση με τη σημερινή έκτακτη συνάντηση με την επιδημιολογική ομάδα, ο κ. Ιωάννου είπε ότι έγινε αξιολόγηση της κατάστασης, τόσο γεωγραφικά όσο και ποιοτικά και έχει αποφασιστεί όπως υιοθετηθεί η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και όχι μόνο εκεί που υπάρχει εξυπηρέτηση κοινού και θα εκδοθεί ανακοίνωση εντός της ημέρας.

Δηλαδή, εκεί που υπάρχουν πέραν των δύο ατόμων σε κλειστό χώρο να φοράμε τη μάσκα.

Κληθείς να πει περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφαση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι, με εξαίρεση τις ιδιωτικές οικίες, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους είτε αφορά γραφείο, είτε κοινωνικό χώρο κ.ο.κ., παραπέμποντας σε δελτίο Τύπου που θα εκδοθεί αργότερα.

 

 
15831
Thumbnail