Αυτόματη η αποδέσμευση κρουσμάτων – Εκτός οι Προσωπικοί Ιατροί

Από 17/1 η αποδέσμευση κρουσμάτων θα γίνεται αυτόματα και όχι από τους Προσωπικούς Ιατρούς – Τι αναφέρει η νέα απόφαση

Αλλαγές στον τρόπο αποδέσμευσης των κρουσμάτων οι οποίες θα ισχύουν από την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα τα κρούσματα, θα αποδεσμεύονται τη δέκατη ημέρα από τη δειγματοληψία του θετικού κρούσματος. Αυτό που αλλάζει είναι το ότι η αποδέσμευση θα γίνεται αυτόματα και όχι με την εμπλοκή των προσωπικών ιατρών. Δηλαδή, όσοι είναι κρούσματα θα λαμβάνουν στο κινητό τους το μήνυμα ότι την 11η ημέρα αποδεσμεύονται το οποίο θα αποστέλλεται αυτόματα. 

Υπενθυμίζεται πως ως ημέρα μηδέν, θεωρείται η ημέρα που εντοπίστηκε κάποιος θετικός, άρα οι 10 ημέρες καραντίνας ξεκινούν να ισχύουν από την επομένη.

Οι προσωπικοί γιατροί, σε περίπτωση που κρίνουν λόγω συμπτωμάτων ότι ένας ασθενής πρέπει να παραμείνει περισσότερες ημέρες σε καραντίνα, τότε θα μπορούν να αυξήσουν τις ημέρες της απομόνωσης. 

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει τους πολίτες ότι από τις 17 Ιανουαρίου 2022, η αποδέσμευση των ατόμων θετικών σε COVID-19 θα γίνεται αυτόματα αφού ολοκληρωθούν δέκα μέρες αυτοπεριορισμού από την ημερομηνία δειγματοληψίας πρώτου θετικού αποτελέσματος, με ημέρα μηδέν να θεωρείται η ημερομηνία δειγματοληψίας του πρώτου θετικού αποτελέσματος. Σημειώνεται ότι, δεν θα λαμβάνεται υπόψιν η ημερομηνία εμφάνισης των συμπτωμάτων, ενώ η διαδικασία αποδέσμευσης θα γίνεται χωρίς τη συμμετοχή των Προσωπικών Ιατρών. 

Τα άτομα που βρέθηκαν θετικοί στον ιό θα πρέπει να συνεχίσουν να ενημερώνουν τους Προσωπικούς Ιατρούς για το θετικό αποτέλεσμα τους, έτσι ώστε να γίνεται παρακολούθηση της υγείας τους καθώς και η έκδοση της άδειας ασθενείας τους, όπου αυτή είναι αναγκαία.

Σε περιπτώσεις που ο Προσωπικός Ιατρός κρίνει ότι ο αυτοπεριορισμός του κρούσματος θα πρέπει να συνεχιστεί λόγω επιμονής συμπτωμάτων (πυρετός και μη βελτίωση των υπόλοιπων συμπτωμάτων δυο μέρες πριν την αποδέσμευση) ή στην περίπτωση ανοσοκατασταλμένων ασθενών, η περίοδος αυτοπεριορισμού δύναται να παραταθεί.

Οι πολίτες θα ενημερώνονται αυτόματα στο κινητό τους τηλέφωνο με μήνυμα SMS το βράδυ που προηγείται της ημερομηνίας αποδέσμευσης τους.

Για την πιο πάνω διαδικασία έχουν ενημερωθεί σχετικά οι Προσωπικοί Ιατροί μέσω ΟΑΥ και ΠΙΣ.

Υπενθυμίζεται πως οι πολίτες που εντοπίζονται θετικοί στον ιό θα πρέπει πλέον υποχρεωτικά να συμπληρώνουν τα στοιχεία τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ανεξαρτήτως του κατά πόσον έχουν να δηλώσουν στενές επαφές, για να μπορούν να αποδεσμευτούν αυτόματα μετά το πέρας των 10 ημερών του αυτοπεριορισμού.

 
27508