Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα κι ως τέτοιο πρέπει να αναβαθμιστεί, τονίζει

Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, και ως τέτοιο πρέπει να αναβαθμιστεί, δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην Ευρωβουλή, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο κ. Βέμπερ, ο οποίος μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό, εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος και θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό τους επόμενους μήνες.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

«Ήταν μεγάλη τιμή για εμένα που είχα σήμερα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια διμερή ανταλλαγή απόψεων για τις προκλήσεις των επόμενων εβδομάδων και μηνών και συμφωνούμε πρώτα απ’ όλα ότι το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και πρέπει να αναβαθμιστεί ως ευρωπαϊκό ζήτημα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Βέμπερ, το Κυπριακό δεν πρέπει να αφεθεί μόνο στα χέρια των Ηνωμένων Εθνών. «Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ένα μεγάλο και σημαντικό ρόλο (να διαδραματίσουν) δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά το Κυπριακό πρέπει να αναβαθμιστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να έχει μεγαλύτερη σημασία για την υπόλοιπη ΕΕ», επεσήμανε.

Το κύριο μήνυμα, επανέλαβε ο ίδιος, «είναι ότι το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα», προσθέτοντας ότι «οι Κύπριοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η υπόλοιπη ΕΕ υποστηρίζει τις θέσεις και τις ανησυχίες τους».
 
Ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης  με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συζήτησαν τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές του Μαΐου είπε ότι «εναπόκειται στους πολίτες να αποφασίσουν για τις εκλογές, για τις πλειοψηφίες, για το ποιος θα κυβερνήσει, ποιος θα οδηγήσει στο μέλλον την ΕΕ».

Για εμένα, σημείωσε ο κ. Βέμπερ, «η Κύπρος είναι ο καλύτερος χώρος για να υπογραμμιστεί η καθαρή ηγεσία του ΕΛΚ».  

Σύμφωνα με τον ίδιο η ηγεσία του Προέδρου (Αναστασιάδη) και του ΔΗΣΥ έδειξε ότι τα αποτελέσματα και η πολιτική του ΕΛΚ, ιδιαίτερα σε οικονομικούς όρους, είναι θετικά και γι’ αυτό, είπε, χρησιμοποιούμε την Κύπρο ως παράδειγμα για την υπόλοιπη ΕΕ.

Η ηγεσία του ΕΛΚ δημιουργεί σταθερότητα, δημιουργεί οικονομική ανάπτυξη και ενίσχυση για τις παγκόσμιες προκλήσεις ενώπιον μας, πρόσθεσε.

«Ως ο υποψήφιος του ΕΛΚ, επιθυμώ να παρουσιάσω τις επόμενες εβδομάδες ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα του τι προσφέρουμε στους πολίτες της Ευρώπης», ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «πολύ ουσιαστικές προτάσεις για το μέλλον».

Στόχος του, σημείωσε ο κ. Βέμπερ, είναι η επόμενη θητεία της Κομισιόν να είναι θετική, «να είναι πέντε θετικά χρόνια για όλους τους Ευρωπαίους». Είπε επίσης ότι θα μετράει στην υποστήριξη του Προέδρου Ανστασιάδη κατά τη διάρκεια της λήψης αποφάσεων στο Συμβούλιο.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ <<<

Ικανοποίηση ΔΗΣΥ
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, ευχαρίστησε τον Μάνφρεντ Βέμπερ «για τις πολύ καθαρές δηλώσεις του πρώτα απ’ όλα αναφορικά με το κυπριακό ζήτημα, ότι αν είναι ο Πρόεδρος της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κυπριακό πρόβλημα θα αναβαθμιστεί και θα είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα».

Αναφορά έκανε και στο όραμα του κ. Βέμπερ για την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η λανθασμένη εντύπωση ότι η Ευρώπη είναι μόνο για τις τράπεζες και την οικονομία πρέπει να αλλάξει. Η Ευρώπη, είπε ο κ. Νεοφύτου, πρέπει να αντιμετωπίζει τα καθημερινά ζητήματα των πολιτών, τα ζητήματα υγείας, προσθέτοντας ότι η καταπολέμηση του καρκίνου θα αποτελέσει προτεραιότητα του κ. Βέμπερ.

 
2307
Thumbnail

Οι Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κρατών-μελών της ΕΕ αναμένεται σήμερα (18/6) να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με δύο υποψήφιες χώρες της Βαλκανικής, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, όμως τα χέρια τους θεωρείται πως πρακτικά είναι δεμένα, διότι — μεταξύ άλλων — το Βερολίνο δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει το πράσινο φως από το γερμανικό κοινοβούλιο ώστε να ταχθεί υπέρ μιας τέτοιας απόφασης.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πολιτική που εφαρμόζεται ως προς τη διεύρυνσή της έχει σκοπό κυρίως να ενθαρρύνει τα υποψήφια προς ένταξη κράτη να εφαρμόζουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και με τα Τίρανα, προειδοποιώντας ότι εάν δεν προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, η ΕΕ διατρέχει τον κίνδυνο να υπονομεύσει η ίδια την αξιοπιστία της.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, επιχειρηματολόγησε χθες Δευτέρα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να αρχίσουν τώρα, «αν θέλουμε να διατηρήσουμε την επιρροή μας, αν θέλουμε να δείξουμε ότι ενδιαφερόμαστε αληθινά, ότι είμαστε παράγοντας στο παγκόσμιο σκηνικό».

Στη Γερμανία όμως η συντηρητική παράταξη υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ πατάει φρένο. Το θέμα πρέπει πρώτα να συζητηθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο, εξηγούν στελέχη της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU). Ορισμένες άλλες πρωτεύουσες διατηρούν επίσης επιφυλάξεις.

«Η κατάσταση ενέχει προκλήσεις», εξηγούσε ευρωπαίος διπλωμάτης την περασμένη εβδομάδα, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Αξιωματούχοι της ΕΕ τονίζουν ότι η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να επιβραβευθεί για την τεράστια πρόοδο που κατέγραψε και την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της στις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε με την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Αλβανίας έθεσε σε εφαρμογή μείζονες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δικαιοσύνης της χώρας, αλλά σε αυτή την περίπτωση την πρόοδο επισκιάζει η πολιτική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η διπλωματική πηγή υποβάθμισε την περασμένη εβδομάδα το σενάριο που προβλέπει την αποσύνδεση των δύο υποψηφιοτήτων και την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας.

«Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν είναι το ίδιο πράγμα με την ολοκλήρωσή τους», σημείωσε ο Λάιτσακ, εξηγώντας πως ακόμη κι αν οι συνομιλίες με τα Σκόπια και με τα Τίρανα αρχίσουν ταυτόχρονα, αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως πως η διαδικασία θα αποπερατωθεί μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Το βέτο της Κύπρου
Κατά μία ευρωπαϊκή πηγή εξάλλου, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβάλει βέτο στη λήψη αποφάσεων εάν η ΕΕ δεν σκληρύνει τη στάση της μπροστά στις τουρκικές κινήσεις, ιδίως τη γεώτρηση που φέρεται να έκανε τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. 

Κύπρος και Ελλάδα ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία, ωστόσο δεν αναμένεται να αναληφθεί δράση προς το παρόν, κατά πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Ωστόσο, αναμένεται να διατυπωθεί μια προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Άγκυρα στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής (Πέμπτη και Παρασκευή).

Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία απετράπη πέρυσι από Γαλλία και Ολλανδία, που επισήμως αξίωναν περισσότερες μεταρρυθμίσεις, αλλά η στάση τους μάλλον οφειλόταν περισσότερο σε εσωτερικές πολιτικές πιέσεις.

Ως προς την ανακοίνωση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το τρέχον προσχέδιο αναφέρει πως η Τουρκία «συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις» της.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Διπλωμάτες σημείωναν πως η Κύπρος επιδιώκει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρή προειδοποίηση, ότι δηλαδή εάν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, θα τερματιστούν επίσημα οι συνομιλίες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους που κινούνται προς και από κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση εντός των ορίων διαφόρων προγραμμάτων.

Για το ζήτημα της διεύρυνσης, το πιο πρόσφατο προσχέδιο της ανακοίνωσης των υπουργών, που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς αλλά ακόμη τελεί υπό συζήτηση αναβάλει τη λήψη απόφασης για τον Οκτώβριο, αφού εξεταστεί το ζήτημα στην Μπούντεσταγκ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

article 1