Βότσης: Ας βοηθήσουμε όλοι ώστε στη Γενεύη να ξανανθίσει η ελπίδα

«Εμείς δεν βολευόμαστε με την άτυπη διχοτόμηση που εδώ και 47 χρόνια ζούμε στον τόπο μας»

Ας βοηθήσουμε όλοι μας ώστε στη Γενεύη να ξανανθίσει η ελπίδα για τη λύση, δήλωσε ο Άγγελος Βότσης, Βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, τοποθετούμενος υπέρ της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και σημειώνοντας ότι «εμείς δεν βολευόμαστε με την άτυπη διχοτόμηση που εδώ και 47 χρόνια ζούμε στον τόπο μας».

>>>>Δείτε εδώ όλες τις ομιλίες<<<<

«Εμείς στηρίζουμε τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία είναι και ο αναγκαίος συμβιβασμός για να μπορέσουμε επιτέλους μετά από 47 χρόνια να δούμε τον τόπο μας ελεύθερο και επανενωμένο», είπε ο κ. Βότσης μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για το Κυπριακό.

Στο ερώτημα αν υπάρχει άλλος τρόπος από τις συνομιλίες για επίτευξη λύσης απάντησε ότι «εμείς - και πιστεύω όλοι μας - θεωρούμε ότι ο μόνος τρόπος για να κατορθώσουμε να αποτινάξουμε την τουρκική κατοχή είναι οι συνομιλίες». Στο ερώτημα αν οι συνθήκες δίνουν την καλύτερη προοπτική απάντησε «βεβαίως  όχι».  Πρόσθεσε όμως ότι «πρέπει να κάνουμε τεράστιο αγώνα για να καμφθεί επιτέλους η τουρκική αδιαλλαξία».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σε σχέση με το τι έχει μπροστά της η Κύπρος αυτή την στιγμή έκανε λόγο για μια «άτυπη διχοτόμηση» η οποία υπάρχει δυστυχώς επί του εδάφους τα τελευταία 47 χρόνια. Αναφορά έκανε και στη θέση της Τουρκίας και πλειοψηφίας των Τ/κ για δύο κράτη ή συνομοσπονδία, «διχοτόμηση δηλαδή» και «έχουμε και τη θέση της δικής μας πλευράς για λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για ΔΔΟ».

Ο Βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, πρόσθεσε ότι «εμείς δηλώνουμε ξεκάθαρα: Δεν βολευόμαστε με την κατοχή». Δεν βολευόμαστε, σημείωσε, «με τη άτυπη διχοτόμηση που εδώ και 47 χρόνια ζούμε στον τόπο μας».

Για το σενάριο της συνομοσπονδίας, της διχοτόμησης, των δύο κρατών, σημείωσε ότι αυτό θα σημαίνει «στη Λευκωσία τείχος με την Τουρκία». «Να υπογράψουμε δηλαδή, με τη δική μας υπογραφή πλέον, αυτό που για 47 χρόνια η Τουρκία προσπαθεί να πετύχει», είπε, προσθέτοντας ότι «ούτε αυτό είναι για μας επιλογή».

Επιλογή για μας, ανέφερε είναι η ΔΔΟ στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών με τα καλά και τα κακά, γιατί δεν είναι η καλύτερη μεν επιλογή, όμως δουλειά μας είναι στις συνομιλίες να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τα καλά και να μετριάσουμε τα αρνητικά, κρατώντας ένα βασικό στοιχείο ότι όταν μιλάμε για ομοσπονδία, μιλάμε για ένα κράτος, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. «Αυτή είναι η ουσία, αυτό είναι το κέρδος που θα έχουμε αν πετύχουμε να είναι αυτής της μορφής η λύση», σημείωσε.
 
Αν ψάχνουμε για άλλες λύσεις, προειδοποίησε, θα αντιληφθούμε ότι μιλούμε για δύο κράτη και υπενθύμισε ότι στη Λευκωσία τα σύνορα θα είναι με την Τουρκία για τον κόσμο που λέει στην απελπισία του «εκείνοι από εκεί και εμείς από εδώ».

Για τη λύση της ΔΔΟ και τη μετεξέλιξη σε Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατίας είπε ότι βεβαίως δεν θα πρέπει να έχει εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα, κατοχικά στρατεύματα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη να μπορεί το κράτος να επιλύει μόνο του τα προβλήματά του με ικανοποιητικούς μηχανισμούς επίλυσης αδιεξόδων. Το πιο κρίσιμο, σύμφωνα με τον ίδιο, στοιχείο σε σχέση με τη λειτουργικότητα.

Με μια σωστή λύση, σημείωσε ο κ. Βότσης, όπως περιλαμβάνεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ «μπορούν τα σύνορα της νέας Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι η Κερύνεια».

«Ας βοηθήσουμε όλοι μας ώστε στη Γενεύη να ξανανθίσει η ελπίδα. Ας βοηθήσουμε να ανοίξει ο δρόμος για την απελευθέρωση και την επιστροφή», σημείωσε.
 
(ΚΥΠΕ)