Βύρας: Σημαντικές οι εμπειρίες της ΚΕΔΕ για την πορεία της ΤΑ

Σημαντικές οι εμπειρίες της ΚΕΔΕ για την πορεία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, λέει ο Ανδρέας Βύρας

Πολύ σημαντικές για την πορεία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, χαρακτήρισε τις εμπειρίες της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου, Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας.
 
Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ στα γραφεία του Δήμου Λάρνακας, ο κ. Βύρας εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά για «την φιλοξενία ως Ένωση Δήμων Κύπρου, της αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με επικεφαλής, τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου».

Ήταν, είπε, «μια πολύ σημαντική συνάντηση γιατί ανταλλάξαμε απόψεις και εμπειρίες για τα διάφορα συστήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, για τα διάφορα συστήματα, για την μεταρρύθμιση την οποία επιδιώκουμε ως τοπική αυτοδιοίκηση της Κύπρου».
 
Πρόσθεσε ότι «επειδή στην Ελλάδα έχουν περάσει από διάφορα στάδια και από διάφορες μεταρρυθμίσεις, θεωρώ ότι οι εμπειρίες που μας έχουν μεταφέρει είναι πολύ σημαντικές για τη μελλοντική μας πορεία και ιδιαίτερα γιατί αρκετές από αυτές τις εμπειρίες τις έχουν μεταφέρει στη Βουλή». Ανέφερε επίσης ότι «είχαν συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής και ακριβώς έχουν μεταφερθεί αρκετές από αυτές τις εμπειρίες και θεωρώ ότι θα είναι πολύ υποβοηθητικές στη συζήτηση των Νομοσχεδίων».
 
Σύμφωνα με τον κ. Βύρα «προγραμματίζουμε μια κοινή έκθεση στη Θεσσαλονίκη στις 15 Οκτωβρίου στα πλαίσια του συνεδρίου της ΚΕΔΕ και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ένα μεγάλο θέμα και ένας μεγάλος στόχος των Δήμων, όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας, είναι πως προχωρούμε στο επόμενο βήμα, στο βήμα των Smart Cities, δηλαδή πως θα εξυπηρετούμε τους δημότες μας όσο καλύτερα μπορούμε μέσω της τεχνολογίας και μέσω των διάφορων εφαρμογών, που θα κάνουν την καθημερινή τους ζωή πολύ πιο εύκολη».
 
Η εμπειρία των Δήμων της Ελλάδας, συνέχισε «θα είναι πολύ υποβοηθητική και θα έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν μεγάλες εταιρείες από όλο τον κόσμο που ακριβώς θα μας παρουσιάσουν ιδέες και λύσεις που θα είναι πολύ βοηθητικές για το μέλλον. Αυτές οι εφαρμογές είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα Διαρθρωτικά Ταμεία και έτσι θα είναι κάτι πολύ σημαντικό για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης της Κύπρου».
 
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων εξέφρασε ικανοποίηση για «την επίσκεψη και συνάντηση της αντιπροσωπείας με την Ένωση Δήμων Κύπρου προκειμένου να συζητήσουμε κοινές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, οι Δήμοι της Ελλάδας και της Κύπρου, προκλήσεις για την διοικητική μεταρρύθμιση, αυτή που έρχεται στην Κύπρο και αυτή που συντελείται στην Ελλάδα, για την πολιτική προστασία, την ασφάλεια των πολιτών μας αλλά και για το περιβάλλον».
 
Πρόσθεσε ότι «ανταλλάξαμε πολλές θετικές απόψεις, καλές πρακτικές αλλά και πράγματα τα οποία δεν δούλεψαν, γιατί και σ’ αυτά πρέπει  να δίνουμε προσοχή. Είμαι βέβαιος ότι με την κοινή συμμετοχή μας στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης Beyond 4.0. τον Οκτώβριο, θα μπορέσουμε να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τους ορίζοντες αυτής της κοινής μας πλεύσης από δω και πέρα».
 
Σε σχετική ερώτηση ο κ. Παπαστεργίου απάντησε πως «δεν τα κάνουμε όλα καλά ούτε στην Ελλάδα, οπότε δεν θέλουμε να δώσουμε συμβουλές αλλά να ανταλλάξουμε απόψεις, να δώσουμε και να πάρουμε καλές πρακτικές. Νομίζω πως ο κάθε ένας μετά, θα προσαρμόσει αυτά τα οποία θα δει στα μοντέλα διοίκησης της κάθε χώρας».  
 
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι Δήμαρχοι Αραδίππου, Γερμασόγειας, Μέσα Γειτονιάς, Ύψωνα και Πάφου.

(ΚΥΠΕ)

 
27120