ΔΑΕΚ: Τα δερματολογικά ιατρεία δεν είναι ινστιτούτα αισθητικής

Τα δερματολογικά ιατρεία είναι ιατρεία όπου εκτελούνται ιατρικές θεραπείες, τονίζει η ΔΑΕΚ

Τα δερματολογικά ιατρεία είναι ιατρεία όπου εκτελούνται ιατρικές θεραπείες και λοιπές επεμβατικές πράξεις και όχι ινστιτούτα αισθητικής, αναφέρει, σε ανακοίνωση της, η Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία Κύπρου (ΔΑΕΚ).
 
«Με μεγάλη μας απογοήτευση έχουν περιέλθει στην αντίληψή μας ενέργειες μερίδας ατόμων άλλων επαγγελμάτων, όπου γίνεται προσπάθεια δυσφήμησης των Δερματολόγων και γενικότερα των ιατρών σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο πανδημίας που περνά ο τόπος μας. Πρέπει να διαχωριστεί η αισθητική πράξη που εκτελείται σε ένα ινστιτούτο αισθητικής από την ιατρική θεραπεία που παρέχεται στο ιατρείο. Το διάταγμα μιλάει καθαρά για τα κέντρα αισθητικής. Ο ιατρός κάθε ειδικότητος αξιολογεί σωστά την κάθε περίπτωση και μέσα στα πλαίσια των πρωτοκόλλων για την πανδημία εκτελεί τις επεμβατικές πράξεις», προσθέτει.
 
Αναφέρει, επίσης, ότι οι ιατρικές επεμβάσεις από οποιανδήποτε ειδικότητα γίνονται με ιατρικά εργαλεία και μηχανήματα.
 
«Οι ιατρικές επεμβάσεις και τα λεγόμενα ‘ψυχρά χειρουργεία’ συμπεριλαμβανομένων, μπορούν και διεξάγονται αυτήν την περίοδο. Τα ιατρεία όλων των ειδικοτήτων ακολουθούν τα ιατρικά πρωτόκολλα προφύλαξης, απολύμανσης, αντισηψίας, μη συνωστισμού και ελέγχου ασθενών ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου Covid-19. Αντιθέτως Κίνδυνος για την υγεία των ασθενών γίνεται από μη ιατρούς και μη ειδικούς με την χρήση ιατρικών μηχανημάτων για ιατρικές ενδείξεις. Προς αυτή την κατεύθυνση η ΔΑΕΚ και ιατρική κοινότητα είναι προσηλωμένη και εν ευθέτω χρόνο θα γίνουν ενέργειες για τη σωστή ρύθμιση της εκτροπής αυτής», σημειώνει.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι η λειτουργία των ιατρείων αυτή την περίοδο καθορίζεται από τον ΠΙΣ, σε συνεργασία με την επιδημιολογική ομάδα επιστημόνων και το Υπουργείο Υγείας και όχι από το συμβούλιο αισθητικών.
 
«Οι ιατρικοί φορείς θα καθορίσουν ποιες πράξεις ιατρικής ή μη φύσεως χρήζουν τροποποίησης ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα», προσθέτει.
               
Η ΔΑΕΚ αναφέρει ότι έχει κάνει συστάσεις στα μέλη της αυτή την περίοδο να συνεχίσουν να λαμβάνουν τις προφυλάξεις όπως όλα τα ιατρεία, με τα πρωτόκολλα προφύλαξης και πρόληψης σε περίοδο πανδημίας και να αποφεύγονται εκεί που είναι δυνατόν επεμβατικές πράξεις ελάσσονος σημασίας που δύναται να αυξήσουν τον κίνδυνο έκθεσης ενός ατόμου.

«Η Δερματολογική αλλά και όλη η ιατρική κοινότητα αυτή την περίοδο είναι επικεντρωμένη στη σωστή λειτουργία των ιατρείων μας, για τη σωστή εξυπηρέτηση των ασθενών και στην προφύλαξη και αναχαίτιση της πανδημίας. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση αυτή την περίοδο, για αποπροσανατολισμό από αυτόν τον στόχο, θεωρούμε ότι εξυπηρετεί άλλους ιδιοτελείς σκοπούς», καταλήγει.

(ΚΥΠΕ)

 
25069