Α. Δαμιανού: Η Ε.Ε. μπορεί να καταστεί παράγοντας ειρήνης

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή για την ασφάλεια πολιτών ΕΕ

Κύπριοι Βουλευτές συμμετέχουν στην 15η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), οι εργασίες της οποίας άρχισαν σήμερα Πέμπτη (5/9).
 
Τη Διάσκεψη φιλοξενεί, από τις 4 μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2019, το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας, στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Φινλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.)

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της κυπριακής Βουλής, την αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων απαρτίζουν οι βουλευτές, Άριστος Δαμιανού (επικεφαλής), Ελένη Σταύρου και Ζαχαρίας Κουλίας.

Σε παρέμβασή του σε συζήτηση για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας, ο κ. Δαμιανού αναφέρθηκε στις τοποθετήσεις του Προέδρου της Φινλανδίας, Sauli Niinisto, και της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Federica Mogherini, που υπογράμμισαν, ορθά όπως τόνισε, την ανάγκη για ασφάλεια στην Ευρώπη.
 
Εξέφρασε συναφώς την πεποίθηση ότι η ασφάλεια των πολιτών στην Ευρώπη περνά μέσα από την ανάγκη διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, από τον αλληλοσεβασμό και τον διάλογο, αντί της χρήσης ή απειλής χρήσης βίας, καθώς και από μια αυτόνομη εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., αντί της υπερατλαντικής εξάρτησης από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Στα πλαίσια αυτά, ο κ. Δαμιανού χαιρέτισε το γεγονός ότι η Φινλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. περιέλαβε στις προτεραιότητές της την ενίσχυση των κοινών αξιών και του κράτους δικαίου. Τόνισε δε την ανάγκη οι κοινές αξίες, η προάσπιση του κράτους δικαίου, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου να βρίσκονται στο επίκεντρο των αποφάσεων και δράσεων της Ε.Ε.
 
Επεσήμανε, τέλος, ότι η Ε.Ε. μπορεί να καταστεί παράγοντας ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας μέσω μιας δημοκρατικής και αυτόνομης εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, που θα θέτει ως προτεραιότητα το διάλογο αντί της αχρείαστης κούρσας των στρατιωτικών εξοπλισμών. Αυτό, υπογράμμισε, είναι που έχουν ανάγκη τόσο οι λαοί της Ευρώπης όσο και οι λαοί των γειτονικών περιοχών.