Δένδιας: Αυτοαπομονώνεται και αυτοαναιρείται η Τουρκία

Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας θα συζητήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του το Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις

Την άποψη ότι η Τουρκία προσπαθεί απεγνωσμένα, με τρόπους οι οποίοι εκφεύγουν του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, να δημιουργήσει τετελεσμένα και να οδηγήσει και την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία να χάσουν την ψυχραιμία τους, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ANT1.

«Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την τουρκική κλιμάκωση με τον τρόπο που η Τουρκία το επιδιώκει. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να επανέλθει η Ανατολική Μεσόγειος στην εποχή των κανονιοφόρων, του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας και υπογράμμισε ότι με όπλα το διεθνές δίκαιο κα τη συμπαράσταση των Ευρωπαίων εταίρων, Ελλάδα και Κύπρος θα οδηγήσουν την Τουρκία σε αδιέξοδο.

>>> Διαβάστε ακόμη: Ενώπιον του ΣΑ ΟΗΕ οι τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια τη Τετάρτη <<<

Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας υποστήριξε ότι η Τουρκία αυτοαπομονώνεται, αυτοαναιρείται, μετατρέπεται σε παρία της Ευρώπης και της περιοχής και σε ταραξία της περιοχής. «Θα δείτε στην εξέλιξη των πραγμάτων πώς τελικά η Τουρκία θα ανασχέσει πορεία και θα υποχρεωθεί να ενταχθεί αργά ή γρήγορα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Με το να έχει ακριβά ερευνητικά πλοία, τα οποία κόβουν βόλτες στην Ανατολική Μεσόγειο και προσπαθούν να δημιουργήσουν έθιμο, ή παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, πολύ λίγα κερδίζει. Χάνει πολλά, κερδίζει ελάχιστα», κατέληξε ο κ. Δένδιας. 

Αναφορικά με την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι έχει προγραμματιστεί η υπογραφή της τροποποίησης της αμυντικής συμφωνίας του 1990 γεγονός που θα θωρακίσει την Ελλάδα και τα συμφέροντά της και θα ενισχύσει το αμερικανικό αμυντικό αποτύπωμα στην περιοχή. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

«Από εκεί και πέρα, οι συζητήσεις με τον κ. Πομπέο θα καλύψουν το σύνολο των ελληνικών ενδιαφερόντων. Δηλαδή την κατάσταση στα Βαλκάνια, τη σχέση μας με την Τουρκία, το Κυπριακό, τις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις, τις παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλα τα ευρύτερα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου», κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

ΚΥΠΕ - Αδάμος Ζαχαριάδης

 

 
27155