Δένδιας: Δεν θα δεχθούμε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων μας

Η Ελλάδα παραμένει σταθερή στη θέση της για την ανάγκη οικοδόμησης μιας σχέσης με την Τουρκία, είπε ο ΥΠΕΞ Ελλάδας

Τη θέση ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί τις απόπειρες σφετερισμού ή παραβίασης της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την τοποθέτησή του σε ημερίδα πρέσβεων, που πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στα δύο μνημόνια που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Τρίπολης, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι αποτελούν μια τέτοιου είδους προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερή στη θέση της για την ανάγκη οικοδόμησης μιας σχέσης με την Τουρκία, βασισμένης στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στις αρχές της καλής γειτονίας. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σταθερή η επιδίωξη της χώρας να διατηρηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία, επεσήμανε ο κ. Δένδιας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η τουρκική προκλητικότητα, όπως εκφράζεται στο Αιγαίο, στον ευρύτερο χώρο των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου αλλά και προσφάτως μέσω των δύο μνημονίων που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, οδηγεί την Ελλάδα στην αναζήτηση μιας πολυεπίπεδης στρατηγικής αντιμετώπισής της.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε καταρχάς στην δραστηριότητα που αναπτύσσει η Ελλάδα επί του συγκεκριμένου ζητήματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηρίζοντας ικανοποιητικά τα συμπεράσματα για το θέμα στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία της προσπάθειας οικοδόμησης ενός πλέγματος συμμαχιών και αλληλοκατανόησης με φιλικές χώρες που συμμερίζονται τις ελληνικές ανησυχίες. Σε αυτή την κατεύθυνση, αναφέρθηκε στις επισκέψεις του στη Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Ιορδανία, ενώ προανήγγειλε προσεχή επίσημη επίσκεψή του στο Μαρόκο.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου, ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για αδελφικούς δεσμούς, ενώ αναφέρθηκε στις τακτικές συνομιλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και του ιδίου με τον ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Αναφορικά με τα ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στήριξης της προσπάθειας να δοθεί ημερομηνία ένταξης διαπραγματεύσεων στην Αλβανία και στη Βόρεια Μακεδονία, διαμηνύοντας «και στις χώρες αυτές, αλλά και στην ΕΕ, ότι υπάρχει σαφής αιρεσιμότητα», όπως είπε.

ΚΥΠΕ - Αδάμος Ζαχαριάδης
 

 
25688