Δένδιας: Ελλάδα και Κύπρος προασπίζονται τα κοινά τους συμφέροντα

Τι δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας

“Η Ελλάδα σε πλήρη σύμπνοια με την Κύπρο προασπίζεται τα κοινά συμφέροντα, με γνώμονα πάντα τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου και με επιδίωξη τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, χωρίς αναχρονιστικά πλαίσια εγγυήσεων και κατοχικά στρατεύματα.”

Αυτό σημειώνει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε άρθρο του στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Ο κ. Δένδιας, σημειώνει, παράλληλα, ότι σε αυτό το πλαίσιο έγινε εφικτή η ομόφωνη καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Ένωση των παράνομων τουρκικών δραστηριοτήτων στα κυπριακά χωρικά ύδατα και στην κυπριακή ΑΟΖ.

“Για πρώτη φορά, μάλιστα, η ομόφωνη αυτή καταδίκη συνοδεύθηκε από πλαίσιο συγκεκριμένων κυρώσεων σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας”, σημειώνει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. 

Αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, ο Νίκος Δένδιας σημειώνει ότι η Ελλάδα επιμένει στην ανάγκη διατήρησης διαύλων επικοινωνίας, ενώ προτάσσει παράλληλα μια πολιτική βασισμένη στη διεθνή νομιμότητα, μια πολιτική που δεν ανέχεται μονομερείς διεκδικήσεις, απειλές και παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

“Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και ενεργούμε με γνώμονα τους κανόνες που επιβάλλουν το Διεθνές Δίκαιο, οι διεθνείς συνθήκες και οι συνταγματικές μας επιταγές. Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκεται σε εξέλιξη μια διπλωματική εκστρατεία, η οποία έχει ήδη αποδώσει καρπούς και έχει εξασφαλίσει την καταδίκη του άκυρου μνημονίου που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Η στήριξη της διεθνούς κοινότητας έχει εκφραστεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ μια σειρά σημαντικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και άλλες, έχουν λάβει θέση υπέρ των ελληνικών επιχειρημάτων”, τονίζει. 

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Σε ό,τι αφορά την περιοχή των Βαλκανίων, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, τονίζει ότι η Αθήνα στηρίζει σταθερά την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με την προϋπόθεση της πλήρους συμμόρφωσης των χωρών με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. 

“Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί φαινόμενα μη πλήρους συμμόρφωσης της Βόρειας Μακεδονίας στη Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε εκπτώσεις στον απόλυτο και πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας από την Αλβανία”, καταλήγει ο Νίκος Δένδιας. 

(ΚΥΠΕ)

 
15664
Thumbnail