Δένδιας-ΓΓ ΟΗΕ: Στους νομικούς ΟΗΕ το μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας

Η Ελλάδα θα συμβάλει στις προσπάθειές του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, είπε ο Ν. Δένδιας στον Α. Γκουτέρες

Με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, συναντήθηκε στη Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Αθήνας να διεθνοποιήσει το ζήτημα της πρόσφατης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.

>>>Διαβάστε επίσης - ΥΠΑΜ:Με «σύνεση» αντιμετωπίζουμε την προκλητικότητα της…<<<

«Καταρχήν συζητήθηκε το θέμα των δύο memoranda, τα οποία υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης», τόνισε ο κ. Δένδιας σημειώνοντας πως είχε την ευκαιρία να εξηγήσει τις ελληνικές απόψεις στον κ. Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ τονίστηκε το γεγονός ότι «κατά την κρίση μας είναι ανύπαρκτα, διότι υπεγράφησαν από μία κυβέρνηση η οποία δεν είχε καμία τέτοια εξουσιοδότηση από τη συμφωνία του Skhirat, η οποία διέπει την ύπαρξη και τη διεθνή εκπροσώπηση της Λιβύης  σε αυτή τη συγκυρία».

Παράλληλα, δόθηκε έμφαση στους κινδύνους «που οι αντίθετες με το Δίκαιο της Θάλασσας τουρκικές απόψεις που επιβλήθηκαν στη Λιβύη δημιουργούν για την περιοχή».

Ερωτηθείς για το αν υπήρξε ανταπόκριση στην ελληνική παρέμβαση από τον γ.γ. του ΟΗΕ σε σχέση με τη Λιβύη, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως αφού τον άκουσε με προσοχή, ο κ. Γκουτέρες ανέφερε ότι θα παραπέμψει το θέμα στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, ώστε να έχει και τη δική τους αντίληψη.

>>>Διαβάστε επίσης - Στο παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου το πρώτο τουρκικό drone<<<

Τέλος ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως είχε τη δυνατότητα να κουβεντιάσει μαζί του για το Κυπριακό, για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο γ.γ. και να του εκφράσει την προθυμία της ελληνικής πλευράς να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί αυτή του την προσπάθεια.

 
26078