Εκτενές δημοσίευμα της γερμανικής ραδιοφωνίας για τις συντονισμένες κινήσεις Αθήνας-Λευκωσίας

Με τίτλο «Ελλάδα και Κύπρος ζητούν από την ΕΕ κυρώσεις κατά της Τουρκίας», η γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) επισημαίνει πως «το ποιος επιτρέπεται να εξορύξει φυσικό αέριο μπροστά από τις κυπριακές ακτές είναι διαφιλονικούμενο. Παρά ταύτα, η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα. Το πλήρωμα ενός τουρκικού πλοίου προέβη σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις. Κατά την άποψη της Ελλάδας και της Κύπρου, πρόκειται για παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Το δημοσίευμα της DLF αρχικά αναφέρεται στην κατεπείγουσα σύγκληση του ΚΥΣΕΑ από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Το ζήτημα που έδωσε το έναυσμα για αυτήν την απόφαση ήταν οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις από πλευράς της Τουρκίας σε κυπριακά ύδατα, ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός προέβη στη συνέχεια και σε σχετικές δηλώσεις, προστίθεται.

>>> Διαβάστε επίσης: Σε κυρώσεις - όπως σε Ρωσία - προχωρά η ΕΕ για Τουρκία <<<

Παρατίθενται οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Πρόδρομου Προδρόμου, στην ελληνική τηλεόραση, ο οποίος χαρακτήρισε παράνομη την αποστολή και εγκατάσταση των τουρκικών σκαφών στα κυπριακά ύδατα, χωρίς να έχει προηγηθεί η συναίνεση της Κύπρου. Παράλληλα, ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι οι τουρκικές απόπειρες για ανεύρεση φυσικού αερίου ισοδυναμούν με εισβολή.

Αναφορά γίνεται και στη μεγάλη αλληλεγγύη των άλλων κρατών – μελών της ΕΕ προς την Κύπρο, αλλά και στην αντίδραση της αμερικανικής πλευράς, που χαρακτήρισε ως «ιδιαιτέρως προκλητική» την τουρκική ενέργεια. Σημειώνονται και τα όσα μεσολάβησαν στη σύνοδο των επτά ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου την περασμένη εβδομάδα στη Μάλτα, όπου εκφράστηκε προς την Τουρκία το αίτημα για χειρισμούς που να συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν φαίνεται να κλονίζεται από όλες τις προαναφερθείσες αντιδράσεις, εμμένοντας ταυτόχρονα στη θέση ότι εν τέλει τα όποια κοιτάσματα φυσικού αερίου βρίσκονται μπροστά από τις ακτές τις Κύπρου ανήκουν και στους Τουρκοκύπριους.

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων σχολιάζει ότι εκείνο για το οποίο φροντίζει ο Τούρκος Πρόεδρος δεν είναι κατ’ ουσίαν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, αλλά επιχειρεί να εξασφαλίσει για τη χώρα του ένα τμήμα των ενεργειακών αποθεμάτων που βρίσκονται στην περιοχή. Όπως αναφέρει σχετικά ο κ. Φίλης «η Τουρκία αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως ηγεμονική δύναμη στην περιοχή. Ταυτόχρονα, έχει κακές σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, διότι παρέχει υποστήριξη στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, και δεν αναγνωρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία. Συνεπώς, με ποιον θα μπορούσε να διαπραγματευτεί; Δεν προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση του ισχύοντος δικαίου, αλλά προσπαθεί να επιβληθεί με το δίκαιο του ισχυροτέρου».

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ο κ. Φίλης σημειώνει καταληκτικά ότι στην Κύπρο δεν απομένει τίποτα άλλο, παρά ο δρόμος της διπλωματίας, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα στρατιωτικής αντιπαράθεσης του μικρού, νησιωτικού κράτους με την Τουρκία. Για το λόγο αυτό, η Κύπρος και ο πλέον στενός της σύμμαχος, η Ελλάδα, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη και ζητούν την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Η Άγκυρα παρά ταύτα ανακοίνωσε σήμερα δια στόματος του Υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, την αποστολή και δεύτερου τουρκικού εξορυκτικού σκάφους, το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τις εργασίες εντός του Ιουλίου.

ΚΥΠΕ - Παντελής Βαλασόπουλος

 
2755
Thumbnail

Στη δήλωσή της στις 9 Ιουλίου παρέπεμψε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους, όταν ρωτήθηκε στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων για τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στην Τουρκία, λόγω των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Σίγουρα έχουμε εκφράσει - όπως και οι Ευρωπαίοι - βαθιές ανησυχίες για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι πρόκειται να συνεχίσει να τρυπάει στα ύδατα ανοιχτά της Κύπρου. Εξέδωσα μια δήλωση σχετικά με αυτό στις 9 Ιουλίου, γι’ αυτό σας παραπέμπω σε αυτή τη δήλωση... Μοιραζόμαστε παρομοίως την ανησυχία που επέδειξαν σήμερα οι Ευρωπαίοι», επεσήμανε.
 
Με αφορμή τη δήλωση που έκανε νωρίτερα ο Πρόεδρος Τραμπ ότι η Τουρκία δεν θα πάρει αμερικανικά μαχητικά F-35, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κι ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξετάζουν όλες τις επιλογές που υπάρχουν στη νομοθεσία CAATSA.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

ad2mobile

«Νομίζω ότι από το βάθρο αυτό είμαστε αρκετά σαφείς για το ποιες είναι οι συνέπειες και νομίζω ότι είδατε αυτές τις επιπτώσεις σήμερα, όταν ο Πρόεδρος μίλησε για τη μη δυνατότητα της Τουρκίας να έχει τώρα το F-35. Όσον αφορά τις επιλογές κυρώσεων που θα διαλέξουμε, γνωρίζετε ότι δεν τις ανακοινώνουμε εκ των προτέρων, αλλά γνωρίζουμε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών προβαίνει αναμφισβήτητα σε επανεξέταση και εργάζεται πάνω σ’ αυτές με τον Πρόεδρο», είπε.
 
Ως προς το πότε θα επιβληθούν η κ. Ορτέιγκους περιορίστηκε να δηλώσει ότι όταν υπάρχει κάτι θα το ανακοινώσει, ενώ σχετικά με το είδος των κυρώσεων, είπε ότι με μία απλή έρευνα στο Google θα δει κανείς ότι υπάρχουν 12 επιλογές και τι ισχύει στο πλαίσιο του νόμου.
 
«Νομίζω ότι ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Πρόεδρος θα λάβουν μια απόφαση με βάση το τι πρέπει να κάνουν σύμφωνα με τον νόμο των ΗΠΑ και μόλις λάβουν αυτή την απόφαση, σίγουρα θα σας ενημερώσουμε όλους», κατέληξε.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης

article 1