Διαβατήρια: Ανακατεμένος ο ερχόμενος - Όλοι φωνάζουν για όλα

Πολιτικό μακελειό προκλήθηκε από το θέμα των Διαβατηριών με όλους να φωνάζουν για όλα

Από την μια το ΑΚΕΛ, το οποίο επανήλθε χθες στο θέμα και δηλώνει πως δεν θα το αφήσει να «χαθεί, επειδή δεν βολεύει Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ», από την άλλη η Κυβέρνηση, η οποία δήλωσε από την Κυριακή (6/9) ότι δεν πρόκειται να επανέλθει στο θέμα, και από την άλλη τα λοιπά κόμματα, τα οποία ούτε και αυτά δεν θέλουν να παραμείνουν εκτός από αυτό τον κυκεώνα, με τους Οικολόγους να προτείνουν εγγραφή του θέματος στην Επιτροπή Εσωτερικών (κάτι που συνυπέγραψε και το ΑΚΕΛ). 

>>>Διαβάστε ακόμη / Διαβατήρια: Παραδόθηκε στον ΥΠΕΣ η έρευνα της τριμελούς επιτροπής

Την ίδια ώρα ο Γενικός Εισαγγελέας ανακοίνωσε χθες (7/9) τετραμελή επιτροπή, η οποία θα εξετάσει όλες τις περιπτώσεις παραχώρησης κυπριακού διαβατηρίου (γύρω στις 4,500 από το 2007 έως σήμερα). 

ΑΚΕΛ: Όχι, δεν θα σιωπήσουμε

Την Δευτέρα (7/9) το ΑΚΕΛ μέσω του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Στέφανου Στεφάνου, διαμήνυσε πως «Η συζήτηση γύρω από τη βιομηχανία “χρυσών διαβατηρίων”, την οποία έστησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ δεν θα λήξει επειδή δεν βολεύει το Προεδρικό και την Πινδάρου», αλλά όπως τονίζει «η συζήτηση για τα διαβατήρια θα λήξει όταν καθαρίσει το όνομα της πατρίδας μας». 

Μάλιστα, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως το Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων δεν υποσκάπτεται από την απαίτηση της κοινωνίας να αντιμετωπιστεί η διαφθορά, αλλά «από την απληστία και την αδιαφάνεια, που προκάλεσε η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού με το ξεχείλωμα του Προγράμματος και την κατάχρηση του». 

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ:

"Η συζήτηση γύρω από τη βιομηχανία «χρυσών διαβατηρίων», την οποία έστησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ δεν θα λήξει επειδή δεν βολεύει το Προεδρικό και την Πινδάρου. Θα λήξει μόνο όταν τερματιστούν οι πρακτικές της κυβέρνησης που διασύρουν τη χώρα, όταν καθαρίσει το όνομα της πατρίδας μας, όταν πείσει εντός και εκτός Κύπρου ότι μπήκε τέλος στο φαγοπότι απληστίας, αδιαφάνειας και κατάχρησης.

Τι θα πουν άραγε οι κυβερνώντες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μελετά να κινήσει νομικές διαδικασίες σε βάρος της Κύπρου; Ότι κήρυξαν μόνοι τους τη λήξη της συζήτησης και δεν θα απαντούν; Ότι την Κομισιόν την έβαλε πάνω το ΑΚΕΛ;

Τι θα απαντούν στους διεθνείς οργανισμούς, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στα διεθνή μέσα αλλά και στους ίδιους τους πολίτες της Κύπρου; Ότι δεν έχουν τίποτα να πουν, γιατί έλεγξαν τις διάφορες υποθέσεις και δεν υπάρχει κάτι μεμπτό, όπως ισχυρίζεται ο Υπουργός Εσωτερικών; Ότι κατά λάθος πολλαπλασιάστηκαν οι πολιτογραφήσεις και ξεχαρβαλώθηκαν τα κριτήρια; Ότι κατά λάθος πήραν διαβατήριο ο καταζητούμενος ανά το παγκόσμιο Μαλαισιανός μεγαλοαπατεώνας Τζο Λο, οι Καμποτζιανοί εκπρόσωποι ενός διεφθαρμένου καθεστώτος και ο Σαουδάραβας φίλος του Προέδρου;

Το Πρόγραμμα πολιτογραφήσεων δεν υποσκάπτεται από την απαίτηση της κοινωνίας να αντιμετωπιστεί η διαφθορά. Υποσκάπτεται από την απληστία και την αδιαφάνεια, που προκάλεσε η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού με το ξεχείλωμα του Προγράμματος και την κατάχρησή του.

Δεν είναι ούτε η αποκάλυψη ούτε η συζήτηση της διαφθοράς που πλήττει τον τόπο και την οικονομία. Είναι η ίδια η διαφθορά. Είναι η διαφθορά -που γιγαντώθηκε επί ημερών της παρούσας κυβέρνησης- που πλήττει την οικονομία και απωθεί σοβαρούς επενδυτές να επενδύσουν στην Κύπρο. Είναι η διαφθορά που υπονομεύει τους θεσμούς, τη δημοκρατία, την ισονομία. Είναι η διαφθορά που έγινε συνώνυμο με την κυβέρνηση Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ."

Κυβέρνηση: Δεν θα επανέλθουμε

Η Κυβέρνηση μια ημέρα προηγουμένως, δηλαδή την Κυριακή (6/9) γνωστοποιούσε πως αποφάσισε πως, «δεν πρόκειται να συνεχίσει να συνεισφέρει στην αποδόμηση του Προγράμματος από μέρους του ΑΚΕΛ καταστρέφοντας το στην ουσία, εντός και εκτός Κύπρου, και κατ’ επέκταση πλήττοντας την οικονομία της χώρας μας». Στην ανακοίνωση είχε προβεί ο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, σε γραπτή δήλωση-απάντηση στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, ο οποίος νωρίτερα την Κυριακή (6/9) είχε θέσει σειρά ερωτημάτων αναφορικά με το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων και τις Πολιτογραφήσεις.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου:

"Η Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη:

1/ Την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εισηγηθεί στον Γενικό Εισαγγελέα τον διορισμό ερευνητικής επιτροπής για εις βάθος και αντικειμενική διερεύνηση του θέματος που αφορά το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) από το 2007 μέχρι το 2020,

2/ Το γεγονός ότι η πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην οποία δεν συμπεριλαμβανόταν το ΑΚΕΛ, στις 31 Ιουλίου, θεωρώντας το ΚΕΠ χρήσιμο εργαλείο για την οικονομία και για την επανάκαμψη της μετά την κρίση από την πανδημία του κορωνοϊού, και υιοθετώντας την πρόταση της Κυβέρνησης για επιπρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες και ψηφίζοντας νέους κανονισμούς που θα καθιστούν το Πρόγραμμα ξένων επενδύσεων πιο αξιόπιστο,

3/ Την έκκληση και τη θέση όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, όπως ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, καθώς και Συνδέσμους προστασίας ευάλωτων ομάδων των συμπολιτών μας, όπως ο Σύνδεσμος Προστασίας της Πρώτης Κατοικίας και ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών, του ΣΕΛΚ, του Δικηγορικού Συλλόγου και άλλων επαγγελματικών φορέων, για να σταματήσει η επιζήμια για το ΚΕΠ δημόσια αντιπαράθεση, αλλά και λαμβάνοντας σοβαρότατα υπόψη τα μηνύματα που παίρνει από δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους που ήταν στην ανεργία και βρήκαν θέσεις εργασίας,

Αποφάσισε ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει να συνεισφέρει στην αποδόμηση του Προγράμματος από μέρους του ΑΚΕΛ καταστρέφοντας το στην ουσία, εντός και εκτός Κύπρου, και κατ’ επέκταση πλήττοντας την οικονομία της χώρας μας."

Οικολόγοι: Να εγγραφεί το θέμα στη Βουλή

Επιστολή προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου, απέστειλε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης την Δευτέρα (7/9), ζητώντας όπως εξεταστούν τα στοιχεία που αφορούν το επενδυτικό σχέδιο που δημοσιοποίησε το δίκτυο Al Jazeera, θέμα το οποίο τελικά και ενέγραψαν. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Περδίκης, ζητούσε στην επιστολή του όπως η Βουλή των Αντιπροσώπων να ενημερωθεί για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας σε αριθμό αλλοδαπών που φαίνεται να είχαν ή στη συνέχεια να απέκτησαν βεβαρημένο ποινικό μητρώο, αναζητούνται ως ύποπτοι για εγκλήματα, ήταν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Brief το ΑΚΕΛ συνυπέγραψε και το θέμα έχει εγγραφεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών προς συζήτηση

Η τετραμελής επιτροπή

Τον διορισμό της ανεξάρτητης επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις ανακοίνωσε τη Δευτέρα ( 7/9) ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαββίδης η ερευνητική επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει την έρευνα της σε τρεις μήνες και να την παραδώσει στον Γενικό Εισαγγελέα.

Πιο συγκεκριμένα η Επιτροπή εντός 3 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης του Διατάγματος ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία ως ήθελε αποφασίσει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, μετά από αίτημα της Ερευνητικής Επιτροπής σύμφωνα με το Νόμο, θα πρέπει να ολοκληρώσει την έρευνα και να την παραδώσει στον Γενικό Εισαγγελέα. 

Ειδικότερα η Επιτροπή καλείται να ερευνήσει τις πολιτογραφήσεις σε σχέση με τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επιχειρηματιών και επενδυτών και το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα για την περίοδο από το 2007 μέχρι και το 2020, σημείωσε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Πιο συγκεκριμένα ο Γενικός Εισαγγελέας διόρισε ως τετραμελή επιτροπή τους:

Πρόεδρος της Επιτροπής ο Μύρων Νικολάτος, τέως Πόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Επίτροποι οι Κώστας Παμπαλλής πρώην δικαστης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Κυριάκος Κυριάκου Βοηθός Γενικός Ελεγκτής και Παύλος Ιωάννου, Χρηματοοικονομικός Επίτροπος

Αυτούσια η δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα:

"Το Υπουργικό Συμβούλιο στις 3.9.2020 αποφάσισε να εισηγηθεί στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας να προβεί στον διορισμό Ερευνητικής Επιτροπής και να καθορίσει τους όρους εντολής της δυνάμει του Περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμου (Κεφ. 44) με σκοπό τη διερεύνηση όλων των περιπτώσεων των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών από το 2007 μέχρι 17/8/2020, ημερομηνία δημοσίευσης του νέου νομοθετικού πλαισίου που διέπει το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το άρθρο 2(1) του περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμου[1] -

   «2.-(1)  Το Υπουργικό Συμβούλιο ή, αν διαφανεί ότι στα προς διερεύνηση ζητήματα εμπλέκονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή υπουργός ή αξιωματούχος που διορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Γενικός Εισαγγελέας θα έχει εξουσία-

(α)     να διορίζει, με Διάταγμα, Ερευνητική Επιτροπή, που να αποτελείται από τρεις ή περισσότερους Επιτρόπους, για να εξετάζει τέτοια ζητήματα που δύνανται να αναφέρονται σε αυτήν και να αναφέρει για αυτά στο Υπουργικό Συμβούλιο ή το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ανάλογα με την περίπτωση….».

Από το πιο πάνω άρθρο προκύπτει ότι, Ερευνητική Επιτροπή μπορεί να διοριστεί μόνο, είτε από το Υπουργικό Συμβούλιο, είτε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Το Υπουργικό Συμβούλιο, ορθά κατά την άποψη μου, παρέπεμψε το θέμα στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας που είναι ο μόνος άλλος αρμόδιος θεσμός που μπορεί να διορίσει Ερευνητική Επιτροπή.

Με βάση τα πιο πάνω και έχοντας υπόψη τις αρχές και τη νομολογία θεωρώ ότι έχω υποχρέωση και καθήκον να ενεργήσω στην παρούσα περίπτωση προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Κρίνω ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον να διεξαχθεί μια ευρεία έρευνα για το θέμα δυνάμει του Περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμου (Κεφ 44).

Γι’ αυτό αποφάσισα να διορίσω Ερευνητική Επιτροπή δυνάμει του άρθρου 2 του Κεφ. 44.

Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής διορίζεται ο κ. Μύρων Νικολάτος, τέως Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

 Ως Επίτροποι διορίζονται οι κ.κ. Κώστας Παμπαλλής, πρώην Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Κυριάκος Κυριάκου, Βοηθός Γενικού Ελεγκτού και Παύλος Ιωάννου, Χρηματοοικονομικός Επίτροπος.

Οι όροι εντολής είναι οι εξής:

Η Ερευνητική Επιτροπή εντέλλεται όπως διερευνήσει, σε σχέση με τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επιχειρηματιών και επενδυτών και το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, από το 2007 μέχρι και την 17.8.20, ημερομηνία δημοσίευσης του νέου νομοθετικού πλαισίου:

(α) Κατά πόσον εφαρμόστηκαν ορθά όλες οι εν ισχύ κατά το χρόνο υποβολής και/ή εξέτασης των αιτήσεων νομοθεσίες, αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και όλα τα ισχύοντα κατά το χρόνο υποβολής και/ή εξέτασης των αιτήσεων, κριτήρια, διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις, περιλαμβανομένων και των οικονομικών κριτηρίων που θα έπρεπε να ικανοποιούνται,

(β) κατά πόσον από τα ευρήματα της έρευνας που καθορίζεται στην παράγραφο (α), κατά την κρίση της Επιτροπής, προκύπτουν οποιαδήποτε στοιχεία ή γεγονότα:

 (i)            τα οποία δυνατό να καταλογίζουν ευθύνες σε οποιοδήποτε εμπλεκόμενο, οι οποίες προκύπτουν από πράξεις ή παραλείψεις του κατά την άσκηση των καθηκόντων του, και

 (ii)          που δικαιολογούν την πιθανή έναρξη της διαδικασίας εξέτασης αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

 Η Ερευνητική Επιτροπή θα συμπληρώσει την έρευνά της και θα υποβάλει την έκθεσή της στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, εντός 3 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης του Διατάγματος ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία ως ήθελε αποφασίσει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, μετά από αίτημα της Ερευνητικής Επιτροπής σύμφωνα με το Νόμο.  

Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τους Επιτρόπους για τον διορισμό τους. Τα προσόντα και η πορεία τους παρέχει τα εχέγγυα για τη διεξαγωγή μιας αμερόληπτης και ανεξάρτητης έρευνας."

Χαράλαμπος Ζάκος