Διαφορετικές ερμηνείες στο εσωτερικό για Τριμερή Νέας Υόρκης

Βλέπουν με θετικό μάτι τον διορισμό Ειδικού Αντιπροσώπου αλλά ζητούν να ξεκαθαρίσουν οι όροι εντολής του

Διαφορετικές είναι οι ερμηνείες στο εσωτερικό από τα πολιτικά κόμματα για την άτυπη τριμέρη της νέας Υόρκης το βράδυ της Δευτέρας ανάμεσα στον  Αντόνιο Γκουτέρες και τους Νίκο Αναστασιάδη και Ερσίν Τατάρ.

Κόμματα εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τον διορισμό νέου ειδικού αντιπροσώπου ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που ζητούν να υπάρχει ξεκάθαρη εντολή προς τους όρους εντολής του. Παράλληλα υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν ότι η συναρμολόγηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης είτε είναι προς την λάθος κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε χθεσινή του δήλωση τόνισε ότι αρκετά θετικό ο διορισμός αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα για να συνεχίσει το έργο της Τζέιν Χολ Λουτ καθώς όπως τόνισε  μόνο μέσα από τον διάλογο μπορούμε να σπάσουμε τα αδιέξοδα και μέσα από τα μέτρα οικοδόμησης  εμπιστοσύνης που βελτιώνουν το κλίμα να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος για επίλυση του κυπριακού

Δεν βλέπει με καλό μάτι την συζήτηση ΜΟΕ το ΑΚΕΛ

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη επισήμανε ότι επιβεβαιώθηκαν οι χαμηλές προσδοκίες που υπήρχαν, ένεκα πρώτα και κύρια της τουρκικής αξίωσης για λύση δύο κρατών και αναγνώριση «κυριαρχικής ισότητας». Μάλιστα αναφορά από πλευράς ΑΚΕΛ έγινε και για την συζήτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αντί επανέναρξη των ουσιαστικών συνομιλιών επισημαίνοντας ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αποφέρει αποτέλεσμα.

Το ΑΚΕΛ άσκησε κριτική και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέροντας ότι θα έπρεπε να έχει ευλαβική προσήλωση στο συμφωνημένο πλαίσιο και στις συγκλίσεις, με στόχο να συνεχίσουμε τις συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 αναφέροντας ότι επέλεξε τον δρόμο των «νέων ιδεών» και της αναίρεσης συγκλίσεων.

Ερωτήματα από ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ από δικής του πλευράς χαιρετίζει τον διορισμό νέου Ειδικού Αντιπροσώπου επισημαίνοντας ότι είναι  μία θετική εξέλιξη νοούμενου ότι,

(α) η συζήτηση θα διεξαχθεί στη συμφωνημένη βάση λύσης όπως αυτή καθορίζεται     στα ψηφίσματα του Σ.Α. του Ο.Η.Ε. και

(β) η προσπάθεια του ειδικού απεσταλμένου δεν θα είναι να «τετραγωνίσει τον     κύκλο» μεταξύ του ενός κράτους και της χωριστής κυριαρχίας δύο κρατών. 

Παράλληλα απευθύνει ερωτήματα τόσο για το κοινό έδαφος που αναζητούν τα Ηνωμένα Έθνη όσο και σε ποια βάση θα συζητούν τα δύο μέρη απευθύνοντας το ερώτημα εάν θα είναι η συνομοσπονδία δύο κρατών ο «τετραγωνισμός του κύκλου», αναφορά στην όποια έιχε σταθεί ο Αντόνιο Γκουτέρες στην πενταμερή της Γενεύης. 

ΕΛΑΜ: Κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) σχολιάζοντας την Τριμερή τονίζει ότι δεν συμβιβάζεται με την εισβολή του ’74, την εισβολή στην περίκλειστη Αμμόχωστο και την εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ, γι’ αυτό τονίζει την αναγκαιότητα το Κυπριακό να τοποθετηθεί στην ορθή του διεθνή διάσταση.

Όπως επισημαίνει οι τριμερείς ή οι πενταμερείς διασκέψεις δεν υποβοηθούν στην επίλυση, τουναντίον· γι’ αυτό επιβάλλεται να οδηγήσουμε το Κυπριακό σε διεθνή διάσκεψη, όπως ορίζουν σχετικά ψηφίσματα.

ΕΔΕΚ κατά ΜΟΕ

Η ΕΔΕΚ στην δική της ανάγνωση τονίζει ότι η εμπλοκή σε ατέρμονες συζητήσεις για τη συνομολόγηση ΜΟΕ εκτρέπει το κυπριακό από τη σωστή του βάση, ως προβλήματος εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης και συμβάλλει στην κεφαλαιοποίηση πρόσθετων ωφελημάτων προς το κατοχικό καθεστώς.

Την ίδια στιγμή όπως τονίζει υποβοηθάει την παράταση των αδιεξόδων χωρίς να επιρρίπτονται στην Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς οποιεσδήποτε ευθύνες ή επιπτώσεις.

Ζητά Εθνικό και ουσιαστικά ΜΟΕ η ΔΗΠΑ

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός θα κινηθεί αυστηρά εντός των όρων εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας και η ΔΗΠΑ.

Η Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, επαναλαμβάνει παράλληλΑ τη θέση για μελέτη και υιοθέτηση ουσιαστικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς για την ώρα, η μέθοδος αυτή, φαίνεται να αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για να αποφευχθεί το πλήρες αδιέξοδο και να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστική διαπραγμάτευση και επίτευξη μιας συμφωνημένης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στο Κυπριακό.

Τελος αναμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη όπως, με την επιστροφή του στην Κύπρο, συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο και προβεί σε ενδελεχή ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας, σχετικά με τα αποτελέσματα των επαφών του στη Νέα Υόρκη, καθώς και για τους όρους εντολής του νέου Ειδικού Απεσταλμένου, του Γ.Γ. του ΟΗΕ.