Διακηρύξεις κομμάτων για τους βομβαρδισμούς στην Τηλλυρία

Τι ανακοίνωσαν τα κόμματα για την επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας

 Διακηρύξεις εξέδωσαν τα κόμματα για την επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας:

ΔΗΣΥ

Η σημερινή μέρα έχει παραμείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη συνείδηση της κυπριακής κοινωνίας ως μια μαύρη μέρα εφόσον 56 χρόνια έλαβαν χώρα βομβαρδισμοί κατά αμάχων στην περιοχή της Τηλλυρίας από την τουρκική πολεμική αεροπορία.
 
Πρόκειται για μια θηριωδία μια άνευ προηγουμένου εχθρική πράξη, πρωτοφανής για τα χρονικά εκείνης της περιόδου εφόσον η πολεμική μηχανή της Τουρκίας χρησιμοποίησε πρώτη ανά το παγκόσμιο απαγορευμένα χημικά όπλα.
 
Ως Δημοκρατικός Συναγερμός καταδικάζουμε τους απάνθρωπους και ανελέητους βομβαρδισμούς αμάχων στην περιοχή της Τηλλυρίας. Ήταν και θα παραμείνει ένα ακόμη έγκλημα της Τουρκίας και της πολεμικής της μηχανής, μια εκτός κάθε πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου πράξη που θα τη στιγματίζει για πάντα.  
 
Επίσης καταδικαστέοι και οι όποιοι εορτασμοί, η διοργάνωση και η συμμετοχή σε αυτούς, οι οποίοι δεν αποτελούν παρά πρόκληση πάνω σε ένα έγκλημα πολέμου εις βάρος άμαχου πληθυσμού.
 
Η τιμή ανήκει σε εκείνους τους ήρωες, τους πολίτες και τους εθνοφρουρούς οι οποίοι αψηφώντας τη δύναμη των αριθμών και των όπλων έπεσαν υπερασπιζόμενοι το πατρώο έδαφος.

ΑΚΕΛ

Οι βομβαρδισμοί της Τηλλυρίας από την Τουρκία τον Αύγουστο του 1964 ήταν ακόμα μια σελίδα αίματος και οδύνης στη σύγχρονη Ιστορίας της Κύπρου, με τον λαό της Κύπρου να πληρώνει βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, σε τραυματίες και υλικές ζημιές. Η επιδρομή της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας γράφτηκε στα μαύρα κατάστιχα της Ιστορίας ένεκα και της επιλογής της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει εμπρηστικές βόμβες ναπάλμ ενάντια στον λαό μας, πολλαπλασιάζοντας τα θύματα.
 
Η τουρκική επιδρομή στην Τηλλυρία διενεργήθηκε σε μια περίοδο έντασης των εθνικιστικών δικοινοτικών αντιπαραθέσεων που υπονόμευαν την Κυπριακή Δημοκρατία και κλιμάκωσης των σχεδιασμών για διαμελισμό και ΝΑΤΟποίηση του νησιού μας, με πυξίδα το σχέδιο Άτσεσον. Σε όλη αυτή την περίοδο, το ΑΚΕΛ ήταν η κύρια αντιμπεριαλιστική δύναμη υπεράσπισης της ανεξαρτησίας και ενότητας της Kυπριακής Δημοκρατίας και της αδέσμευτης πολιτικής της. Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του ΑΚΕΛ στις σχέσεις που ανέπτυξε η Κύπρος με το Κίνημα των Αδεσμεύτων και τη σοσιαλιστική κοινότητα, αντλώντας πολύτιμη αλληλεγγύη και διπλωματική στήριξη η οποία ήταν καθοριστικής σημασίας για την υπεράσπιση της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Το ΑΚΕΛ τιμά όσους θυσιάστηκαν και όσους πολέμησαν ενάντια στην τουρκονατοϊκή επιδρομή του 1964, υπερασπιζόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία. Στον κατάλογο των ηρώων της Τηλλυρίας συγκαταλέγονται ΕΔΟΝίτες, ΑΚΕΛιστές, στελέχη του Λαϊκού Κινήματος, όπως ο Κουσουλίδης μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ, ο Αστανιός, ο Καρεκλάς, ο Εικοσάρης, ο Φτωχόπουλος και δεκάδες άλλα παιδιά του λαού μας.
 
Η επέτειος των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας από την Τουρκία βρίσκει την Κύπρο και τον λαό της αντιμέτωπους με την επικίνδυνη κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας. Επιθετικότητα, η οποία στρέφεται ενάντια σε όλα σχεδόν τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου. Η απάντηση της Κύπρου πρέπει να είναι η πάλη για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. για να απαλλαγεί η Κύπρος από τα κατοχικά στρατεύματα, τα επεμβατικά δικαιώματα και τον εποικισμό της Τουρκίας, για τη λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, κάτι που θα συμβάλει και στην αποκλιμάκωση και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΗΚΟ

Σήμερα, 56 χρόνια μετά τους άνανδρους Τουρκικούς βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας, τιμούμε τους ηρωικούς νεκρούς, εθνοφρουρούς και πολίτες, που αντιστάθηκαν με απαράμιλλη αυτοθυσία, προασπιζόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία. Τον Αύγουστο του 1964, η Τουρκική αεροπορία, έσπειρε τον όλεθρο και μετέτρεψε την περιοχή της Τηλλυρίας σε κόλαση, αλλά δεν κατάφερε να αποδυναμώσει το αγωνιστικό φρόνημα των Ελληνοκυπρίων.

Όπως και τότε έτσι και σήμερα, οι στόχοι της Τουρκίας παραμένουν αναλλοίωτοι: επιδίωκε και συνεχίζει να επιδιώκει την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την πιο ισχυρή ασπίδα προστασίας του Κυπριακού Ελληνισμού.Είναι γι’ αυτό που η πολιτική του Δημοκρατικού Κόμματος για την απελευθέρωση βασίζεται στην θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη συνέχιση της οποίας οφείλουμε να διασφαλίσουμε.

Το οφείλουμε στους νεκρούς ήρωες μας. Το οφείλουμε στην ιστορία που μπορεί να ανήκει στο παρελθόν ΑΛΛΑ οι πληγές παραμένουν ακόμη ανοιχτές και η πατρίδα μας εξακολουθεί να τελεί υπό τουρκική κατοχή.

Η Τηλλυρία αποτέλεσε στρατηγικής σημασίας στόχο για την Τουρκία και παρά την σφοδρή επιθετικότητα κατά τους βομβαρδισμούς, η αντίσταση των ελληνοκυπρίων δεν είχε καμφθεί. Αυτό είναι ένα βασικό μήνυμα που σήμερα, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Μια μαύρη επέτειος που μας υπενθυμίζει ότι οι πολεμοχαρείς ορέξεις της Τουρκίας, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με διεκδικητικότητα και συνέπεια στις εθνικές θέσεις αρχής και στην προάσπιση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΕΔΕΚ

Το 1964 μετά την εκδήλωση της τουρκικής ανταρσίας για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η περιοχή Τηλλυρίας δέχθηκε το μεγαλύτερο βάρος της τουρκικής επιθετικότητας. Στόχος της Τουρκίας ήταν η κατάληψη της περιοχής και η δημιουργία ενός μεγάλου προγεφυρώματος με επίκεντρο τα Κόκκινα. Αυτό θα της επέτρεπε την μεταφορά στρατού και οπλισμού ώστε να ολοκληρώσει την επεκτατική της πολιτική με κατάληψη της Κύπρου και ενσωμάτωσή της στην Τουρκία.

Η ηρωική αντίσταση των κατοίκων της περιοχής απέτρεψε αυτό το ενδεχόμενο, για αυτό και ακολούθησαν τον Αύγουστο του 1964 οι βομβαρδισμοί της τουρκικής αεροπορίας με τη χρήση βομβών ναπάλμ εναντίον αμάχων της ευρύτερης περιοχής Τηλλυρίας.

Σε αυτή την πορεία δοκιμασίας, αγώνων και θυσιών, η ευρύτερη περιοχή της Τηλλυρίας έχει να περηφανεύεται ότι προσέφερε βαρύ αλλά περήφανο τίμημα. Η ιστορία την κατατάσσει στην κορυφή της προσφοράς προς την πατρίδα και το λαό μας.

Η παραχώρηση άδειας στους Τούρκους εθνικιστές και τους οπαδούς της ΤΜΤ να μεταβαίνουν διά μέσω των ελεύθερων περιοχών στα Κόκκινα για να πανηγυρίσουν τα εγκλήματα που διέπραξε η Τουρκία σε βάρος του άμαχου πληθυσμού της Τηλληρίας, αποτελεί μελανό στίγμα στον αγώνα όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να προασπίσουν την ελευθερία της περιοχής.
Η κρατική μας αξιοπρέπεια και ο σεβασμός απέναντι στους ήρωές μας, επιβάλλει απαγόρευση της διέλευσης. Ευχόμαστε ότι η Κυπριακή Κυβέρνησή θα εισακούσει την έκκλησή μας.

Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών τιμά όσους ηρωικά έπεσαν κατά τον βομβαρδισμό της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία. Από τις 7 μέχρι τις 9 Αυγούστου 1964, οι Τούρκοι βομβάρδιζαν την περιοχή με βόμβες ναπάλμ σπέρνοντας τον όλεθρο στην περιοχή.

Ακόμα μία χρονιά γινόμαστε μάρτυρες των ντροπιαστικών πανηγυριών από Τουρκοκύπριους, για τη μαύρη επέτειο που έσπειρε το θάνατο στην Τηλλυρία, προκαλώντας το κοινό αίσθημα. Τιμούμε και σεβόμαστε όσους θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας και παραμένουμε πιστοί σε αγώνα ελευθερίας.

Κίνημα Αλληλεγυή

Στις 8 Αυγούστου του 1964, η κατοχική Τουρκία κάνοντας χρήση των επεμβατικών δικαιωμάτων της στην Κύπρο, προχώρησε σε άνανδρους βομβαρδισμούς στην περιοχή της Τηλλυρίας, συντελώντας ακόμη ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Οι βομβαρδισμοί από την τουρκική αεροπορία στέρησαν τη ζωή σε δεκάδες Ελληνοκύπριους, εκ των οποίων οι περισσότεροι άμαχοι.

Τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Τηλλυρία τον Αύγουστο του 64’ μας υπενθυμίζουν το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας και σημαδεύουν την ιστορία της με μια ακόμη σελίδα ντροπής. Το Κίνημα Αλληλεγγύη τιμά σήμερα τους πεσόντες και όλους όσους αντιστάθηκαν στην τουρκική αεροπορία.

 
24537