Διαμάχη Κυβέρνησης - ΑΚΕΛ για τους χειρισμούς ΠτΔ στο Κυπριακό

Γραπτή απάντηση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου κας Νιόβης Παρισινού στο ΑΚΕΛ

«Το ΑΚΕΛ θα πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει τις πραγματικότητες και να παύσει να παρέχει άλλοθι στην τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά, των οποίων οι προτάσεις κινούνται εντελώς εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και των όρων εντολής του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού», αναφέρει σε γραπτή δήλωση η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Νιόβη Παρισινού και συμπληρώνει: 

«Το ΑΚΕΛ κυβέρνησε ή και συγκυβέρνησε για πολλά χρόνια και είχε κάθε ευκαιρία να εφαρμόσει τις πολιτικές που σήμερα υποβάλλει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως σωτήριες.

Γιατί δεν το έπραξαν; Ποιος τους εμπόδιζε αν όχι η τουρκική αδιαλλαξία;

Τα ερωτήματα  που  καλείται να απαντήσει το ΑΚΕΛ είναι εάν αναγνωρίζουν τους διαχρονικούς στόχους της Τουρκίας. Τι έπραξαν από τις ημέρες της συγκυβέρνησης και κυβέρνησης τους προς αποτροπή τους; Τι έπραξαν μεταξύ του «όχι» για το τσιμέντωμα του «ναι» από το 2004 μέχρι το 2013;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απευθύνεται σε κόμματα και πολίτες και για μία ακόμη φορά, με την έκκληση για συστράτευση. Ο στόχος της απαλλαγής από την κατοχή είναι κοινός, κοινές θα πρέπει να είναι και οι προσπάθειες».

Λίγο αργότερα το ΑΚΕΛ απάντησε με την εξής λιτή ανακοίνωση: «Αυτό που δίνει άλλοθι στην Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία είναι η λανθασμένη και αντιφατική πολιτική του κ. Αναστασιάδη. Σε αυτή την πολιτική ασκούμε κριτική»

Η ανακοίνωση ΑΚΕΛ που πυροδότησε την αντίδραση της Κυβέρνησης

«Η χθεσινή συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη αποκαλύπτει εκ νέου την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κυπριακό επί δικών του ημερών. Παραδέχεται ουσιαστικά ότι οι λεγόμενες νέες ιδέες που έχει κατά καιρούς υποβάλει, με αποκορύφωμα την αλλοπρόσαλλη πρόταση για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960, δεν έπεισαν κανένα ως προς την ετοιμότητά του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν μείνει.

Τις πλέον αρνητικές εντυπώσεις δημιουργεί παράλληλα το γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης συνεχίζει να εμμένει σε ιδέες που ακυρώνουν σημαντικές συγκλίσεις, που είναι επί της ουσίας λανθασμένες και ουδόλως συνάδουν με το κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα για επανέναρξη του διαλόγου από το σημείο που είχαν μείνει το 2017. Είναι επίσης άξιο απορίας γιατί ενώ  παραδέχεται ότι είχαν μείνει ελάχιστα στοιχεία για κατάληξη επί των εσωτερικών πτυχών, ο ίδιος με τις προτάσεις του τα πολλαπλασιάζει. Ενώ ειρήσθω εν παρόδω ο κ. Γκουτέρες είχε διαπιστώσει ότι βρισκόμασταν κοντά σε θετική κατάληξη επί του συνόλου του Πλαισίου του – δηλαδή και επί των διεθνών πτυχών- κάτι που εξηγεί και την επίρριψη ευθυνών στους δύο ηγέτες και όχι στις εγγυήτριες δυνάμεις.

Το γεγονός ότι σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για το Κυπριακό και εν αναμονή διορισμού ειδικού απεσταλμένου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέλεξε να έρθει σε δημόσια σύγκρουση με τον Γενικό Γραμματέα κάνοντας, μεταξύ άλλων, αναφορά σε επιτήδεια ουδετερότητα, προκαλεί σοβαρό προβληματισμό. Διερωτόμαστε, δεν είναι ο ίδιος που επανέλαβε χθες ότι διαπιστώνει πώς ο κ. Γκουτέρες δεν εκφεύγει των παραμέτρων του ΟΗΕ και των όρων εντολής του και ως εκ τούτου απορρίπτει τη θέση Τατάρ για κυριαρχική ισότητα;

Εμείς δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι ο μοναδικός τρόπος για να διανοιχθεί η προοπτική επανέναρξης των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων είναι να τερματιστούν οι όποιοι επικίνδυνοι πειραματισμοί και να πείσει ο κ. Αναστασιάδης στην πράξη και όχι στα λόγια ότι είναι έτοιμος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν μείνει. Όπως εξάλλου ζητούσε για καιρό ο κ. Γκουτέρες. Αν το πράξει και η Τουρκία δεν ανταποκριθεί, τουλάχιστον θα της καταλογιστεί η αποκλειστική ευθύνη για το αδιέξοδο, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σήμερα», καταλήγει το ΑΚΕΛ 

Ανακοίνωση και από ΔΗΚΟ: Μετρούμε πληγές από την αλλοπρόσαλλη πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό

«Η αναγνώριση των δυσκολιών στο κυπριακό δεν είναι αρκετή.  

Αυτό που απαιτείται είναι μια ολοκληρωμένη και συνεπής στρατηγική αντιμετώπισης της τουρκικής αδιαλλαξίας, την οποία, δεν ακούσαμε από τον ΠτΔ στη χθεσινή του συνέντευξη.

Αντίθετα, την τελευταία περίοδο, ακούμε τη μία ευφάνταστη ιδέα μετά την άλλη, τη μία αντιφατική θέση μετά την άλλη από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, χωρίς συνοχή, χωρίς συνέπεια και χωρίς στόχο, γεγονός που ήδη έχει πλήξει την αξιοπιστία της δικής μας πλευράς.

Και χειρότερα, άφησε ανενόχλητη την τουρκική πλευρά αλλά και τρίτους να προωθούν την αλλαγή της βάσης επίλυσης του κυπριακού σε λύση συνομοσπονδίας δυο κρατών. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να απαιτήσει από τον ΟΗΕ ξεκάθαρη τοποθέτηση σε ότι αφορά τη βάση επίλυσης του κυπριακού και να διεκδικήσει αυτή η συμφωνημένη βάση να αποτελέσει το αντικείμενο των συνομιλιών, χωρίς την εκ προοιμίου αναγνώριση της «ίσης κυριαρχίας» που διεκδικεί η τουρκική πλευρά.

Επιπρόσθετα, πρέπει να εφαρμόσει μία πολιτική πρόκλησης οικονομικού και πολιτικού κόστους στην Τουρκία για τη μη-επίλυση του κυπριακού. Σε διαφορετική περίπτωση, η επικίνδυνη πορεία στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό θα είναι μη αντιστρέψιμη», καταλήγει το ΔΗΚΟ 

ΕΔΕΚ: Προσφυγή στην λεγόμενη «επιτροπή περιουσιών των κατεχομένων» αποτελεί αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος και αναβάθμισή του

«Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του κατοχικού καθεστώτος για την Αμμόχωστο στην ουσία επιβεβαιώνουν τις πραγματικές προθέσεις του ψευδοκράτους και της Τουρκίας.

Το θέμα της επιστροφής των κατοίκων  της Αμμοχώστου υπό το κατοχικό καθεστώς με προσφυγή στην λεγόμενη «επιτροπή περιουσιών των κατεχομένων» αποτελεί αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος και αναβάθμισή του.

Ως εκ τούτου όσοι προτρέπουν τους κατοίκους της Αμμοχώστου να επιστρέψουν κάτω από αυτές τις συνθήκες στην ουσία υπονομεύουν την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναγνωρίζουν το κατοχικό καθεστώς με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σταθερή επιδίωξή μας είναι η εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την παραχώρηση της πόλης της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη και την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της υπό τον διεθνή οργανισμό ως ένα πρώτο στάδιο επιστροφής των προσφύγων», καταλήγει η ΕΔΕΚ.