Διεθνής ανταλλαγή νέων ERASMUS+ για κλιματική αλλαγή-περιβάλλον

Τι αναφέρει ανακοίνωση του Φιλοδασικού Συνδέσμου Αγρού

Τη διεθνή ανταλλαγή νέων με τίτλο « Νέοι για Κλιματικές δράσεις Τώρα» ( Youth 4 Climate Actions now) φιλοξενεί αυτές τις μέρες ο Φιλοδασικός Σύνδεσμος Αγρού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου, το πρόγραμμα που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και με χρηματοδότηση από το ERASMUS+, έχει ως θέμα την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Σε αυτό συμμετέχουν 40 νέοι ηλικίας 18-30 ετών από 8 ευρωπαϊκές χώρες. Η ανταλλαγή πραγματοποιείται μεταξύ 29 Φεβρουαρίου – 7 Μαρτίου 2020 στον Αγρό και περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης, βιωματικά εργαστήρια και διαδραστικά παιχνίδια με σκοπό την ευαισθητοποίηση των νέων για την κλιματική αλλαγή.  

«Είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι το κλίμα αλλάζει σε παγκόσμια κλίμακα. Ως κλιματική αλλαγή νοείται η μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος και ειδικότερα οι μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών που εκτείνονται σε μεγάλη χρονική κλίμακα. Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται, οι παγετώνες λιώνουν και αυξάνεται η θερμοκρασία της γης. Παρατηρούνται ακόμη ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλαγές στο οικοσύστημα λόγω της απώλειας της βιοποικιλότητας, υποβάθμιση του εδάφους και αστικοποίηση», προστίθεται.

Σημειώνεται ότι η ανταλλαγή νέων, που έχει στόχο την αφύπνιση των νέων για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, έχει εμπνευστεί από τη νεαρή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ από τη Σουηδία, η οποία έχει αναχθεί σε σύμβολο της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής καλώντας τους μαθητές σε μια «παγκόσμια σχολική απεργία»  με αίτημα την ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
«Η καταστροφή και η ρύπανση του περιβάλλοντος, αποτελεί ένα σοβαρό,  κοινωνικό και διεθνές πρόβλημα. Γι’ αυτή την καταστροφή ευθύνεται πάνω από όλα ο άνθρωπος. Μέσα από διάφορες δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης όπως βιωματικά εργαστήρια, διαλέξεις, ομάδες εργασίας,  διαδραστικά παιχνίδια, παρουσιάσεις, προσομοιώσεις και ανοικτές συζητήσεις, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν επαρκείς γνώσεις και εμπειρίες ώστε να αναλάβουν δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής», αναφέρει η ανακοίνωση.

Επίσης, συνεχίζει, «οι νέοι θα ευαισθητοποιηθούν για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ θα καλλιεργηθούν οι αξίες της ανακύκλωσης, της μείωσης και της επαναχρησιμοποίησης. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Γεωπάρκο Τροόδους, στο Βοτανικό κήπο και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους, όπου οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για την πλούσια βιοποικιλότητα και τον φυσικό πλούτο του τόπου μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

(ΚΥΠΕ)

 
14407
Thumbnail