Δικαιούσαι να αρνηθείς τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο κορωνοϊού;

Μπορεί κάποιος να αρνηθεί να κάνει το τεστ εάν επιλεγεί για τους τυχαίους ελέγχους; Τι ισχύει στα Αεροδρόμια και τι στους ελέγχους στις πόλεις

Του Σωτήρη Νικηφόρου

Φουλ επίθεση με χιλιάδες τυχαία τεστ είναι η απάντηση των Επιδημιολόγων και του Υπουργείου Υγείας στην έξαρση κρουσμάτων που παρατηρείται στην Κύπρο τις τελευταίες μέρες. 
 
Μέσα από αυτά τα τυχαία τεστ θα διαφανεί η πραγματική επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου και θα ξεκαθαρίσει εάν θα χρειαστεί να παρθούν αποφάσεις για νέα μέτρα, πέραν από αυτά που ανακοινώθηκαν στις στις 31/7.

>>> Διαβάστε επίσης: Κυβερνητικές εξετάσεις: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις/Ποιους αφορά <<<

Λεμεσός και Λάρνακα για την ώρα είναι οι 2 πόλεις με το μεγαλύτερο πρόβλημα αλλά το γεγονός ότι εντοπίζονται κρούσματα σε τυχαίους ελέγχους και στις άλλες πόλεις σαφώς και προκαλεί ανησυχία. 
 
Όπως ήδη ανακοινώθηκε ξεκίνησε τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχο 10,000 ατόμων που άρχισε από την Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί εντός 15 ημερών σε όλες τις πόλεις. 
 
Όπως ανακοινώθηκε χθες από την Δρ Ζωής Δωροθέας Πανά,  δεν θα ανακοινώνονται τα σημεία όπου θα γίνονται οι δειγματοληψίες, με στόχο να διασφαλιστεί πραγματικά τυχαίο δείγμα.
 
Η προσπάθεια όπως είπε είναι να αποφευχθεί εκείνο που έγινε με το πρόγραμμα των 4,000 τεστ, που αρκετά άτομα είτε ήταν επαφές άλλων κρουσμάτων και έβγαιναν από την καραντίνα τους, προκαλώντας άλλα προβλήματα, ή είχαν συμπτώματα εκείνες τις μέρες ή προηγουμένως, και αυτό ίσως να μην έδωσε και πολύ ξεκάθαρη εικόνα. 
 
1000 τεστ καθημερινά στα Αεροδρόμια

Θυμίζουμε παράλληλα ότι πέραν από όλα τα προγράμματα των δειγματολογικών ελέγχων που ‘’τρέχουν’’, κάθε μέρα στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου διενεργούνται 1000 τυχαίοι δειγματολογικοί έλεγχοι από ταξιδιώτες που φθάνουν στην Κύπρο. Σημειώνουμε ότι οι τυχαίοι αυτοί έλεγχοι γίνονται ανεξάρτητα από την κατηγορία της χώρας απ’ όπου προέρχονται οι ταξιδιώτες. Επιπλέον ακόμα και αν ένας επιβάτης έχει πιστοποιητικό για αρνητικό τεστ, μπορεί να επιλεγεί για τον τυχαίο έλεγχο. 
 
Ένα ερώτημα πάντως που πολλές φορές μας έχει τεθεί, είναι το εάν οι τυχαίοι δειγματολογικοί έλεγχοι είναι υποχρεωτικοί. 

>>> Διαβάστε επίσης: Κλείνει τα Central και Ολύμπια η Ermes - Ανακαινίζει τα ERA <<<

Υποχρεωτικοί στο Αεροδρόμιο

 
Σύμφωνα την Λειτουργό Τύπου του Υπουργείου Υγείας κ. Μαργαρίτα Κυριάκου που μίλησε στην Brief, οι τυχαίοι έλεγχοι στο Αεροδρόμιο είναι υποχρεωτικοί. Δηλαδή εάν ο επιβάτης που θα αφιχθεί στην Κύπρο, επιλεγεί από τους νοσηλευτές για να κάνει το τεστ τότε δεν μπορεί να αρνηθεί. Είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Αν αρνηθεί αναλαμβάνει την υπόθεση η Αστυνομία. 
 
Όπως μας ανέφερε, όλοι επιβάτες που έρχονται Κύπρο, ενημερώνονται κατά την πτήση τους ότι μπορεί να επιλεγούν για τυχαίο δειγματολογικό έλεγχο. Και αυτό όπως είπαμε και πιο πάνω γίνεται ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκει η χώρα από την οποία προέρχεται. 

Όπως μας είπε η κ. Κυριάκου, από χώρες που ανήκουν στην κατηγορία Α΄, επιλέγονται συγκεκριμένες πτήσεις και γίνονται τεστ σε όλους τους επιβάτες της πτήσης. Από χώρες της κατηγορίας Β’ ακολουθείται διαφορετική διαδικασία. Σημειώνουμε ότι εάν ένας επιβάτης επιλεγεί να κάνει το τεστ στο πλαίσιο των τυχαίων ελέγχων, δεν θα πληρώσει το τεστ.
 
Θυμίζουμε ότι , από τις 9 Ιουνίου, οπότε και επαναλειτούργησαν τα αεροδρόμια, μέχρι και τις 2 Αυγούστου 2020, συνολικά 27,334 επιβάτες υποβλήθηκαν σε εργαστηριακή εξέταση στο πλαίσιο του δειγματοληπτικού ελέγχου που πραγματοποιείται σε επιβάτες από χώρες της Κατηγορίας Α και Β.
 
Εθελοντική η συμμετοχή στους τυχαίους ελέγχους στις πόλεις
 
Όσον αφορά τα τεστ που διενεργούνται σε τυχαία σημεία των πόλεων, δεν ακριβώς η ίδια διαδικασία αφού εκεί ουσιαστικά γίνονται έλεγχοι γίνονται εθελοντικά. Και στην ανακοίνωση του το Υπουργείο, προτρέπει τους πολίτες να συμμετέχουν εθελοντικά στη δειγματοληψία. 
 
Μέχρι τώρα τα σημεία που γίνονται οι έλεγχοι ανακοινώνονταν. Τώρα όπως προαναφέραμε η διαδικασία θα αλλάξει και δεν θα ανακοινώνονται. 
 
Διώκεται με βάση τον Περί Λοιμοκάθαρσεως νόμο εάν αρνηθεί το τεστ στο Αεροδρόμιο
 
Η Brief επικοινώνησε και με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας Χρίστο Ανδρέου ο οποίος μας ανέφερε ότι από την στιγμή που επιλεγεί ο επιβάτης στο Αεροδρόμιο από τους νοσηλευτές για να κάνει το τεστ, είναι υποχρεωμένος να το κάνει σε αντίθετη περίπτωση διώκεται με βάση τον Περί Λοιμοκαθάρσεως νόμο. 
 
Άλλη περίπτωση που σαφώς είναι και πάλι υποχρεωτικό είναι σε περίπτωση ιχνηλάτησης, εάν κάποιος ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. 

Σωτήρης Νικηφόρου