ΔΗΚΟ: Αυτά είναι τα θετικά και τα αρνητικά της Τριμερούς

Τι δηλώνει το κόμμα μετά την ολοκλήρωση της Τριμερής Συνάντησης στην Νέα Υόρκη

Στα θετικά και ατα αρνητικά της άτυπης τριμερούς συνάντησης ανάμεσα στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην παρουσία του Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέρεται το ΔΗΚΟ.

Αυτούσια η ανακοίνωση του κόμματος:

Ο διορισμός Ειδικού Αντιπροσώπου για το Κυπριακό, εις αντικατάσταση της Τζειν Χολ Λούτ, δύναται να αποτελέσει μία θετική εξέλιξη εάν διανοίξει μια προοπτική για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, νοούμενου ότι,

    (α) η συζήτηση θα διεξαχθεί στη συμφωνημένη βάση λύσης όπως αυτή καθορίζεται     στα ψηφίσματα του Σ.Α. του Ο.Η.Ε. 
και
    (β) η προσπάθεια του ειδικού απεσταλμένου δεν θα είναι να «τετραγωνίσει τον     κύκλο» μεταξύ του ενός κράτους και της χωριστής κυριαρχίας δύο κρατών. 

Δυστυχώς, η επιμονή του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ στη λύση «δύο κρατών» και τις χωριστές κυριαρχίες όπως επίσης και η απουσία στις αναφορές και στις διατυπώσεις των Ηνωμένων Εθνών στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για αυτή τη διαδικασία. 

Επομένως τα κρίσιμα ερωτήματα παραμένουν:

  • Ποιο είναι το «κοινό έδαφος» που αναζητούν τα Η.Ε.; Η συνομοσπονδία;
  • Εάν αρχίσουν οι επαφές, σε ποια βάση θα συζητούν τα δυο μέρη; Μεταξύ της απαράδεκτης τουρκικής απαίτησης για δύο κράτη και της ομοσπονδίας;
  • Θα είναι η συνομοσπονδία δύο κρατών ο «τετραγωνισμός του κύκλου»;

Οι δηλώσεις Τατάρ δυστυχώς επιβεβαιώνουν ότι, ενόσω η Τουρκία δεν έχει να αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε κόστος από τη μη λύση του Κυπριακού, ούτε βιάζεται, ούτε λύση θέλει. 
 

 
27347