Δρ. Λοΐζου: Ξεπεράστηκαν πιθανά λάθη και δυσκολίες στα νοσοκομεία

Γνωρίζαμε τις αδυναμίες των δημοσίων νοσηλευτηρίων, αλλά μπορέσαμε να ανταπεξέλθουμε, τόνισε ο κ. Λοΐζου

Την θέση ότι, ξεπεράστηκαν οι αρχικές δυσκολίες και τα πιθανά στα δημόσια νοσηλευτήρια, εξέφρασε ο Δρ. Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, αναγνωρίζοντας, ταυτόχρονα, πως «γνωρίζαμε τις αδυναμίες των δημοσίων νοσηλευτηρίων».

Κατά την ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο, ο Δρ. Λοΐζου κάνοντας αναφορά στα δημόσια νοσηλευτήρια ανέφερε πως, «από την πρώτη μέρα της κρίσης, έγινε μια τεράστια προσπάθεια θωράκισης και προετοιμασίας του συστήματος υγείας της Κύπρου. Γνωρίζαμε τις αδυναμίες των δημόσιων νοσηλευτηρίων, το πώς και το γιατί δεν είναι της ώρας, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να λεχθεί. Από την άλλη, γνωρίζαμε και τις δυνατότητες των νοσοκομείων μας. Σας ζητήσαμε χρόνο και μας τον δώσατε. Μπορέσαμε να ανταπεξέλθουμε», τόνισε. 

>>> Διαβάστε ακόμη: 20 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο – 715 στο σύνολο <<<

«Αρχικές δυσκολίες και πιθανά λάθη ξεπεράστηκαν. Η συσσωρευμένη εμπειρία των δημόσιων νοσηλευτηρίων στην αντιμετώπιση δύσκολων και επειγουσών καταστάσεων βοήθησε σημαντικά. Μπορέσαμε να οργανωθούμε γρήγορα. Νοσοκομεία και θάλαμοι έκλεισαν και μετατράπηκαν σε τμήματα αντιμετώπισης της νόσου COVID-19. Καινούργιες ΜΕΘ ετοιμάστηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Έργα που για χρόνια δεν γίνονταν, έγιναν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Χρονοβόρες και προβληματικές διαδικασίες, αλλά και άτομα παραμερίστηκαν. Αυτοί που έπρεπε να πάρουν τις αποφάσεις, τις πήραν έγκαιρα και σωστά», τόνισε.

Ταυτόχρονα ο κ. Λοΐζου ευχαρίστησε ιδιαίτερα το προσωπικό της Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και των Δημοσίων Έργων που είναι αποσπασμένο στα νοσοκομεία για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν όλες αυτές τις μέρες. 

«Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου των νοσοκομείων, μετά τον αρχικά δικαιολογημένο φόβο και σάστισμα, ρίχτηκε στη μάχη. Καθήκον της πολιτείας είναι η σταθεροποίηση και η ενίσχυση των δυνατοτήτων του δημόσιου συστήματος υγείας τόσο από πλευράς εξοπλισμού όσο και προσωπικού», τόνισε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χθες (14/4) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα, συνέχισε, «τονίζουν ότι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για τη δυνατότητα ενός κράτους να προχωρήσει στην άρση των μέτρων είναι να μπορεί να αντιμετωπίσει τα πιθανά περιστατικά που θα προκύψουν από μια τέτοια χαλάρωση». 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Το περισσότερο προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων εργάζεται εδώ και 1,5 μήνα στα όριά του. Η δυνατότητά μας να ανταπεξέλθουμε είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη σωστή επάνδρωση των τμημάτων με βάση τις νέες πραγματικότητες. Ο ιός ακόμα κι αν το θελήσουμε, δεν θα μας επιτρέψει να τον ξεχάσουμε. Εκείνο που έχει σημασία είναι να αντέξει το σύστημα υγείας οποιαδήποτε νέα εισροή κρουσμάτων», επεσήμανε. 

«Η προσήλωση και η θυσία του προσωπικού της πρώτης γραμμής πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και πρόκληση ταυτόχρονα, τόσο για την πολιτική ηγεσία όσο και για κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά, να κάνει το παν για να ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία», κατέληξε.