Δράκου: Τα 3 ν/σ κατά της διαφθοράς να προωθηθούν τάχιστα

"Για να πατάξεις τη διαφθορά πρώτιστα χρειάζεσαι ένα σωστό και ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο"- Όσα ανέφερε

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής Νομικών της Βουλής σε δηλώσεις της η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα Στέφη Δράκου ανέφερε:

«Για να πατάξεις τη διαφθορά πρώτιστα χρειάζεσαι ένα σωστό και ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο.

Μετά από τις διαβουλεύσεις που είχα με τους εμπλεκόμενους φορείς και τις πολιτικές δυνάμεις σήμερα βρίσκονται ενώπιον της Βουλής τρία σοβαρά και ολοκληρωμένα νομοσχέδια τα οποία, κατά την άποψη μου, αποτελούν θεσμική τομή στα κυπριακά δεδομένα.

Το πρώτο αφορά την ίδρυση μιας Ανεξάρτητης Αρχής ενάντια στη διαφθορά. Ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο βασισμένο σε διεθνή πρότυπα που διαμορφώθηκε μέσα από βελτιώσεις και εκτεταμένο διάλογο και πνεύμα καλής θέλησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των εμπλεκομένων φορέων.

Η Βουλή έχει ενώπιον της ένα νομοσχέδιο που δημιουργεί μια Ανεξάρτητη Αρχή με δικό της προϋπολογισμό που έχει τις εξουσίες για να επιτελεί σημαντικό έργο. Και θα επιτελέσει σημαντικό έργο μόλις ψηφιστούν τα νομοσχέδια και ξεκινήσει η λειτουργία της.

Να υπενθυμίσω πως η ψήφιση του είναι συνδεδεμένη με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με κονδύλι 4.76 εκ. ενώ πολλές από τις δράσεις της που πηγάζουν από τις εξουσίες της στηρίζονται από επιπρόσθετα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 780.000 ευρώ».

Η Υπουργός δήλωσε την ετοιμότητα του Υπουργείου να τοποθετηθεί επί των τροποποιήσεων που έχουν τα κόμματα, όταν αυτές γνωστοποιηθούν.

Παρά το γεγονός πως τα πολιτικά κόμματα δήλωσαν πως δεν υπάρχει πρόθεση καθυστέρησης του νομοσχεδίου, η Υπουργός εξέφρασε την ανησυχία της οι τροποποιήσεις να μην καθυστερήσουν τη ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά να το βελτιώσουν και να το ενισχύσουν.

Όπως δήλωσε η Υπουργός:

«Θα παραμείνω στη διάθεση των κομμάτων προκειμένου οποιεσδήποτε ανησυχίες, στον βαθμό που είναι σωστό και αποδεκτό, να αντιμετωπιστούν.

Αυτό που απεύχομαι, και θα καταβάλω κάθε προσπάθεια, να μην δημιουργηθούν αδιέξοδα που θα καθυστερήσουν το νομοσχέδιο.

Επιπρόσθετα να πω πως αυτό το νομοσχέδιο το πλαισιώνουν δύο άλλα νομοσχέδια.

Το νομοσχέδιο που προστατεύει αυτούς που δίνουν πληροφορίες και είναι ένα πανίσχυρο νομοσχέδιο που δίνει προστασία σε όλους όσοι καταθέτουν».

Η Υπουργός ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών κ. Τορναρίτη για την τεράστια συμβολή του στην ολοκλήρωση του νομοσχεδίου. Επίσης, ευχαρίστησε την κ. Χαραλαμπίδου, η οποία είχε σημαντικές εισηγήσεις που έχουν υιοθετηθεί από το νομοσχέδιο, τη Νομική Υπηρεσία καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις πολιτικές δυνάμεις.

Τα πολιτικά κόμματα μέσω των εκπροσώπων τους στην Επιτροπή Νομικών, ανέφεραν πως δεν θα καταθέσουν οποιεσδήποτε τροποποιήσεις. Συνεπώς, η Υπουργός αισιοδοξεί πως σε αυτό το νομοσχέδιο δεν θα υπάρξει καθυστέρηση.

Στη συνέχεια η Υπουργός ανέφερε:

«Το τρίτο νομοσχέδιο, που είναι εξίσου σημαντικό, διασφαλίζει τη διαφάνεια στη διαδικασία λήψης δημοσίων αποφάσεων. Το επιλαμβάνεται η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και πιστεύω και είμαι αισιόδοξη ότι κάποιες ανησυχίες που έχουν εκφρασθεί στην κατ’ άρθρον συζήτηση θα ξεπεραστούν στην επόμενη συνάντηση της Επιτροπής αυτής.

Η ψήφιση και των τριών νομοσχεδίων είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της Αρχής.

Είναι απαραίτητο αυτά τα τρία νομοσχέδια να προχωρήσουν τάχιστα διότι δίνουν ένα δυνατό ισχυρό πλαίσιο και βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση και πάταξη της διαφθοράς.

Χωρίς αυτά δεν μπορεί να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Είναι το πρώτο βήμα το οποίο πρέπει να γίνει προκειμένου να προχωρήσουμε στον σωστό δρόμο και τη σωστή κατεύθυνση».

 
27717