Δ.Συλλούρης: Η Κύπρος γέφυρα ειρήνης μεταξύ Ευρώπης και Ασίας

Η οικονομία, το εμπόριο, η βιώσιμη ανάπτυξη, η εκπαίδευση και η έρευνα είναι τομείς οι οποίοι μπορούν να προωθηθούν

Η Κύπρος, η οποία συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία, διαδραματίζει ρόλο ως αξιόπιστος γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, αξιοποιώντας τα εργαλεία του διαλόγου και της διαβούλευσης, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, σε ομιλία του στην ολομέλεια της 4ης Συνάντησης Προέδρων Κοινοβουλίων των Ευρασιατικών χωρών, με θέμα «Ευρύτερη Ευρασία: Διάλογος, Εμπιστοσύνη, Συνεργασία», που φιλοξενεί το Κοινοβούλιο του Καζακστάν στην πρωτεύουσα της χώρας, Νουρ-Σουλτάν.
 
Σχολιάζοντας το θέμα της Συνάντησης, ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι, μέσω του εποικοδομητικού διαλόγου και της ενισχυμένης εμπιστοσύνης, πράγματι μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα οι σύγχρονες προκλήσεις ανά το παγκόσμιο, και αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει η κοινοβουλευτική διπλωματία προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Επίσης, σημείωσε ότι η οικονομία, το εμπόριο, η βιώσιμη ανάπτυξη, η εκπαίδευση και η έρευνα είναι τομείς οι οποίοι μπορούν να προωθηθούν στα πλαίσια της πολυμερούς συνεργασίας.
 
Την ίδια ώρα αναφέρθηκε, ο κ. Συλλούρης στο ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος ως αξιόπιστος συνομιλητής και γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, αξιοποιώντας τα εργαλεία του διαλόγου και της διαβούλευσης. Εξ ου και η Κύπρος στηρίζει την Πρωτοβουλία “Μία Ζώνη Ένας Δρόμος”, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, έχοντας υπογράψει Μνημόνιο Συναντίληψης με το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Η Κύπρος, πρόσθεσε, έχει παράλληλα δημιουργήσει συνεργασίες βασισμένες στο διάλογο με γειτονικές της χώρες στη Μέση Ανατολή.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η Κύπρος συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία, η οποία έχει και το κλειδί της λύσης του Κυπριακού, και κάλεσε τη γείτονα χώρα να συνεργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο για τη λύση του προβλήματος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
 
Καταλήγοντας, ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Συνάντηση θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των διακοινοβουλευτικών σχέσεων Ασίας και Ευρώπης, προς όφελος των λαών και των χωρών των δύο ηπείρων.
 

 
25696