ΕΔΕΚ: Το CoronaPass/Safe Pass προάγει ανισότητες

Τι αναφέρει η ΕΔΕΚ για το CoronaPass/Safe Pass

«Το CoronaPass/Safe Pass προάγει ανισότητες και δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα», αναφέρει σε σημερινή (9/5) της ανακοίνωση η ΕΔΕΚ.

Όπως αναφέρει η ΕΔΕΚ, «παρά το γεγονός ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ από την αρχή της πανδημίας είμαστε σταθερά υπέρ της υιοθέτησης αποτελεσματικών μέτρων ως προς την μετάδοση και την εξάπλωση του ιού, θεωρούμε ότι η υιοθέτηση του CoronaPass/SafePass αποτελεί ακόμα ένα μέτρο προς λανθασμένη κατεύθυνση, ειδικά σε αυτήν την χρονική στιγμή δεδομένου ότι προάγει ανισότητες και θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα».

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ:
«Παρά το γεγονός ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ από την αρχή της πανδημίας είμαστε σταθερά υπέρ της υιοθέτησης αποτελεσματικών μέτρων ως προς την μετάδοση και την εξάπλωση του ιού, θεωρούμε ότι η υιοθέτηση του CoronaPass/SafePass αποτελεί ακόμα ένα μέτρο προς λανθασμένη κατεύθυνση, ειδικά σε αυτήν την χρονική στιγμή δεδομένου ότι προάγει ανισότητες και θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα.

Από την στιγμή που η πολιτεία έχει προσφέρει εμβολιαστική κάλυψη μόλις στο 1/3 του πληθυσμού, αυτό σημαίνει πως αποστερεί από τα υπόλοιπα 2/3 μη εμβολιασθέντες την ισότητα σε σχέση με τις διακινήσεις.

Η δις εβδομαδιαίως υποχρέωση για εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων επιβαρύνει σημαντικά τους πολίτες οι οποίοι είτε θα χρεωθούν το κόστος σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, είτε θα συναθροίζονται κατά εκατοντάδες, με ότι αυτό συνεπάγεται, στους σταθμούς δωρεάν διεξαγωγής των εξετάσεων. Όμως ακόμα και τα «δωρεάν» τεστ τα επιβαρύνεται ο φορολογούμενος πολίτης.

Θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου εάν το εμβολιαστικό πρόγραμμα του κράτους κάλυπτε πέραν του 65-75% του πληθυσμού.»
 

 
27490