ΕΔΕΚ: Δώρο άδωρο η νομοθεσία που ψηφίστηκε για τις εκποιήσεις

«Θα έπρεπε να προτιμηθεί η πρόταση της ΕΔΕΚ για οριζόντια απαγόρευση των εκποιήσεων», τόνισε ο Κ. Ευσταθίου

Την θέση πως, η νομοθεσία που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής για αναστολή των εκποιήσεων είναι δώρο άδωρο, εξέφρασε σήμερα (24/12) ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, σημειώνοντας πως θα έπρεπε να προτιμηθεί η πρόταση νόμου που κατέθεσε το Κίνημα για οριζόντια απαγόρευση όλων των πλειστηριασμών.

Ακολουθεί αυτούσια η δήλωση του Κωστή Ευσταθίου για τις εκποιήσεις:
«Η ΕΔΕΚ είχε προτείνει την ψήφιση νόμου ο οποίος θα απαγόρευε οριζόντια όλες τις εκποιήσεις μέχρι 31/03/2021. Ο λόγος που το πρότεινε αυτό ήταν για να παραχωρήσει στήριξη των οφειλετών που πλήγηκαν και από την πανδημία αλλά και για να δοθεί χρόνος επεξεργασίας της νομοθεσίας η οποία να επιτρέπει την αμφισβήτηση του ύψους της οφειλής αλλά και της διαδικασίας εκποίησης όταν η τελευταία είναι καταχρηστική ή καταστρεπτική για τον οφειλέτη ή γίνεται για σκοπούς εκδικητικούς.

Είχε κατατεθεί επίσης και η πρόταση του ΑΚΕΛ η οποία αναστέλλει τις εκποιήσεις «πρώτης κατοικίας» και της «μικρής επαγγελματικής στέγης» για την ίδια περίοδο. Ο ΔΗΣΥ ασφαλώς ψήφισε εναντίον των δύο προτάσεων. Το ΔΗΚΟ ψήφισε την πρόταση του ΑΚΕΛ ενώ τα λοιπά κόμματα ψήφισαν την πρόταση της ΕΔΕΚ. Αποτέλεσμα της αποχής του ΔΗΚΟ στην πρόταση της ΕΔΕΚ και της υπερψήφισης της πρότασης του ΑΚΕΛ ήταν να προκύψει η νομοθεσία όπως την πρότεινε το ΑΚΕΛ.

Η διαφορά των δύο προτάσεων έγκειται στο ότι στην πρόταση της ΕΔΕΚ απαγορεύονται οι εκποιήσεις για οποιοδήποτε λόγο  έως στην περίοδο μέχρι 31/03/2020. Στην πρόταση που υπερψηφίστηκε θεωρητικώς θα απαγορεύεται η εκποίηση για την «μικρή επαγγελματική στέγη» και την «πρώτη κατοικία», δύο έννοιες άγνωστες στο νόμο. Εξάλλου τα δικαστήρια δεν θα μπορούν να εκδώσουν διάταγμα αναστολής. Αυτό το οποίο θα πουν μόνο, είναι ότι στο τέλος της δίκης (μετά από 6-7 χρόνια) αν φανεί ότι κακώς εκποιήθηκε η περιουσία, πιθανόν να δικαιούται σε αποζημίωση ο οφειλέτης, εάν και εφόσον.  

Ο μεγάλος κίνδυνος ήταν και είναι οι τράπεζες να προχωρούν σε εκποιήσεις κατοικιών και μικρής επαγγελματικής στέγης ή του οικοπέδου της οικογένειας ή του γεωργικού κλήρου και με τον οφειλέτη να αδυνατεί να απευθυνθεί στο δικαστήριο και να πετύχει αναστολή της εκποίησης. Ο λόγος είναι ότι το 2018 η πλειοψηφία ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ Αλληλεγγύη, τροποποίησε τη νομοθεσία κατά τρόπο ώστε ακόμα και να απευθυνθεί κάποιος στο δικαστήριο, το δικαστήριο δεν αναστέλλει ούτε αναβάλλει την εκποίηση.

Έτσι με τη νομοθεσία που υπερψηφίστηκε οι τράπεζες θα προχωρούν στις εκποιήσεις και κατοικιών και επαγγελματικής στέγης, υποστηρίζοντας ότι κατά την κρίση της το προς εκποίηση ακίνητο δεν είναι ούτε επαγγελματική στέγη ούτε πρώτη κατοικία.

Είναι γι’ αυτό τον λόγο που ο νόμος που ψηφίστηκε είναι δώρο άδωρο και θα έπρεπε να προτιμηθεί η πρόταση της ΕΔΕΚ για οριζόντια απαγόρευση των εκποιήσεων που σημαίνει να σταματήσουν όλες οι εκποιήσεις μέχρι 31/03/2021.»