ΕΔΕΚ: Η πρόταση μας για το ΓΕΣΥ ενισχύει τα δικαιώματα ασθενών

Η πρόταση δεν αντιβαίνει της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ, διεμήνυσε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Α. Οδυσσέως

Την θέση πως, «η πρόταση της ΕΔΕΚ όχι μόνο δεν αντιβαίνει της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ αλλά αντίθετα ενισχύει τα δικαιώματα των ασθενών», εξέφρασε σήμερα (13/1) το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κινήματος, Ανδρειανή Οδυσσέως.

Όπως είπε, «πραγματικά, διερωτόμαστε με ποιο τρόπο αλλάζει η φιλοσοφία του ΓεΣΥ όταν αυτό που ζητά για τον Κύπριο πολίτη η πρόταση της ΕΔΕΚ είναι το αυτονόητο: Να κατατεθεί αίτημα προς τον Γενικό Εισαγγελέα ώστε να γνωματεύσει εάν και κατά πόσο με βάση τη σημερινή νομοθεσία και συγκεκριμένα το άρθρο 22 ο ασθενής δικαιούται να απολαμβάνει υπηρεσίες του ΓεΣΥ, όπως για παράδειγμα φάρμακα, αναλώσιμα και εργαστηριακές εξετάσεις οι οποίες θα συνταγογραφούνται από γιατρούς εκτός ΓεΣΥ».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η πρόταση της ΕΔΕΚ, εξήγησε, δεν έχει κανένα άλλο στόχο παρά μόνο να ρυθμιστούν θέματα που αφορούν άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους ασθενείς, οι οποίοι δεν έχουν ιδιωτική ασφάλιση και λόγω της χρονιότητας και της σοβαρότητας της πάθησής τους δεν θα ήθελαν να αντικαταστήσουν τον γιατρό που για χρόνια τους έχει περιθάλψει.

«Πραγματικά αναρωτιόμαστε, είναι τελικά ή δεν είναι βασική φιλοσοφία του ΓεΣΥ η ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου;», διερωτήθηκε εκφράζοντας έκπληξη για το γεγονός πως «κανείς, ούτε η κυβέρνηση αλλά ούτε και κανένα άλλο κόμμα, δεν διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι το πολυασφαλιστικό με ευθύνη και ανοχή, τόσο του ΟΑΥ όσο και αυτού του ίδιου του Υπουργείου Υγείας, ήδη παρανόμως εφαρμόζεται. Και αυτό φαίνεται ξακάθαρα από το γεγονός ότι ήδη επιτρέπεται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια να έχουν τμήματα και εντός και εκτός ΓεΣΥ, όπου γιατροί εκτός ΓεΣΥ αμείβονται από τον ΟΑΥ για υπηρεσίες που προσφέρουν σε ασθενείς του ΓεΣΥ μέσω του νοσηλευτηρίου τους».

«Καλούμε τον Υπουργό Οικονομικών να ενημερωθεί σωστά ως προς την πρόταση της ΕΔΕΚ η οποία όχι μόνο δεν αντιβαίνει της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ αλλά αντίθετα ενισχύει τα δικαιώματα των ασθενών. Ταυτόχρονα δε, να λάβει θέση και δράση για την εξόφθαλμα παράνομη εφαρμογή του πολυασφαλιστικού με ευθύνη και ανοχή της ίδιας της κυβέρνησης», κατέληξε η κα Οδυσσέως.
 

 
27784