ΕΔΕΚ: Οι 3 πυλώνες για πανεθνική πολιτική Ελλάδας-Κύπρου

«Είναι αναγκαία η δημιουργία μίας πανεθνικής γραμμής όσον αφορά την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού»

«Με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κύπρο του Έλληνα Πρωθυπουργού, του κ. Μητσοτάκη, με στόχο τον συντονισμό των προσπαθειών των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, ενόψει της σύγκλησης της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, από την πλευρά της ΕΔΕΚ επαναλαμβάνουμε ότι αυτός ο συντονισμός δυστυχώς έχει καθυστερήσει πάρα πολύ», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος σιζόπουλος μετά τη συνάντηση και δηλώσεις των Μητσοτάκη Αναστασιάδη.

>>>Διαβάστε ακόμη: Όλα όσα δήλωσαν ΠτΔ-Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή τους (ΒΙΝΤΕΟ)

Όπως αναφέρει, είναι αναγκαία και απαραίτητη η δημιουργία μίας πανεθνικής γραμμής όσον αφορά την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού, μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων αλλά και των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου.

Μία πανεθνική πολιτική η οποία να εστιάζεται σε τρεις πυλώνες:

Τον πολιτικό πυλώνα, εξηγεί, με συγκεκριμένες δράσεις στην ΕΕ και τα ΗΕ με βασικό στόχο το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που καθιστούν το κυπριακό ως ένα διεθνές ζήτημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και όχι ως διευθέτηση μίας διακοινοτικής διαμάχης.

Τον γεωπολιτικό πυλώνα, αναφέρει, με περαιτέρω ενίσχυση των τριμερών και άλλων συνεργασιών και συμμαχιών που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, που να συμβάλλει αποφασιστικά στην όσο το δυνατό καλύτερη και γρηγορότερη ολοκλήρωση του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου και της Ελλάδας.

Τέλος, τον στρατιωτικό πυλώνα.
Για να μπορέσουν οι άλλοι  δύο πυλώνες να έχουν διπλωματική και πολιτική αξία θα πρέπει να δημιουργηθεί μία ισχυρή αποτρεπτική στρατιωτική ισχύ Ελλάδας και Κύπρου, προσθέτει ο κ. Σιζόπουλος, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει με επάρκεια τις τουρκικές προκλήσεις στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επιβάλλεται Ελλάδα και Κύπρος να επανενεργοποιήσουν το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού χώρου, και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Ελλάδας θα πρέπει να αντιληφθεί ότι μία αυξημένη αριθμητικά και οπλικά ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο, πέρα από την αποτρεπτική ισχύ, θα συμβάλει αποφασιστικά και στην αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.