ΕΔΕΚ: Ποιες είναι οι προθέσεις αυτών που έχουν ευθύνη για ΓεΣΥ;

Τι αναφέρει για το ΓΕΣΥ το Κ. Σ. ΕΔΕΚ

«Ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις αυτών που έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή του ΓεΣΥ; Να επιτύχει ή με τις παραλήψεις τους να οδηγεί σε κατάρρευση;», διερωτάτε σε σημερινή (30/11) ανακοίνωσή του το Κ.Σ. ΕΔΕΚ.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση του Κ. Σ. ΕΔΕΚ: 
«Με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για την ένταξη νέων ειδικοτήτων στο ΓεΣΥ, υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία θα έπρεπε να είχαν ενταχθεί την 1.6.2020.  

Με επίκληση της πανδημίας του κορωνοϊού, χωρίς νομοθετική ρύθμιση, το Δ.Σ. του ΟΑΥ αποφάσισε αρχικά την ένταξη των ΤΑΕΠ την 1η Σεπτεμβρίου και των ειδικοτήτων στις 19 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι  τα ΤΑΕΠ των δημοσίων νοσηλευτηρίων εντάχθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου,  ενώ τα ΤΑΕΠ  των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο ΓεΣΥ και μάλιστα κάποια αναστέλλουν τη λειτουργία τους.

Παράλληλα, η νομοθεσία για το ΓεΣΥ παραβιάζεται και ως προς την  πρόνοια που αφορά την ένταξη όλων των Τμημάτων ενός ιδιωτικού νοσηλευτηρίου στο ΓεΣΥ . Αύριο δηλαδή θα μπορεί το ιδιωτικό νοσηλευτήριο που είναι ενταγμένο στο ΓεΣΥ να επιλέξει να αφήσει και άλλο Τμήμα του εκτός ΓεΣΥ περάν του ΤΑΕΠ, προχωρώντας σε έμμεση εισαγωγή του πολυασφαλιστικού συστήματος.

Η πολυδιαφημιζόμενη ένταξη των λοιπών ειδικοτήτων στο ΓεΣΥ στην ουσία αφορά την ένταξη των  οδοντιάτρων και αφορά τον δωρεάν καθαρισμό μια φορά τον χρόνο για τους ενήλικες.  Ο διάλογος με τις υπόλοιπες ειδικότητες όπως φυσιοθεραπευτές δεν έχει  ακόμη ολοκληρωθεί.

Είναι πραγματικά άξιο απορίας ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις αυτών που έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Έχουν τελικά την πρόθεση να επιτύχει η εφαρμογή του ΓεΣΥ ή με τις παραλήψεις και τις επιλογές τους το οδηγούν σε σταδιακή απαξίωση και κατάρρευσή.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και να αναδεικνύουμε τα κακώς έχοντα. Για τον λόγο αυτό, έχουμε εγγράψει στην Επιτροπή Ελέγχου ως αυτεπάγγελτο θέμα το γεγονός  ότι οι πολίτες αυτή τη στιγμή πληρώνουν με τις εισφορές τους για ιατρικές υπηρεσίες που δεν λαμβάνουν

 
25700