Έκθεση ΓΓ ΟΗΕ: Καλεί ηγέτες σε εποικοδομητική εμπλοκή με Λουτ

Με σύντομη αναφορά και στα ενεργειακά η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ

Παρά τη μερική πρόοδο που καταγράφηκε στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, υπάρχουν χαμηλές προσδοκίες για πραγματική πρόοδο ή συμφωνία πάνω στους όρους αναφοράς, αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην έκθεση για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών, ανεπίσημο αντίγραφο της οποίας δόθηκε το βράδυ της Τρίτης στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

 «Μολονότι οι πρόσφατες προσπάθειες για τη θέσπιση των όρων αναφοράς δεν έχουν ακόμη αποδώσει καρπούς», αναφέρει στις παρατηρήσεις της έκθεσής του ο Γενικός Γραμματέας, «εξακολουθώ να ελπίζω ότι τα μέρη θα χρησιμοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να ξεπεράσουν τις διαφορές που εξακολουθούν να υφίστανται. Είδαμε πριν μια αναλαμπή ελπίδας, συμπεριλαμβανομένης της Κοινής Διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και της προθυμίας των μερών να έρθουν στο Κραν Μοντανά το 2017. Παρομοίως, όμως, είδαμε τις ελπίδες μας να καταστρέφονται. Όλοι οι Κύπριοι αξίζουν της δέσμευσής μας να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, στηρίζοντας τα μέρη να φέρουν σε πέρας το όραμα ενός νησιού ενωμένου σε ειρήνη και ασφάλεια», τονίζει.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<
 
Υπογραμμίζοντας ότι τα μέσα για μια βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα παραμένουν, πρωτίστως, στα χέρια των μερών, επαναλαμβάνει ότι «μια διευθέτηση θα απαιτήσει από κάθε πλευρά να δεχθεί λιγότερο από το πληρέστερο μέτρο ικανοποίησης σε κάθε ζήτημα». Σημειώνω επίσης, γράφει στην έκθεσή του, ότι η συνολική διευθέτηση θα ανοίξει ευκαιρίες για ανάπτυξη, ευημερία και εμπιστοσύνη, που αλλιώς θα είχαν εγκαταλειφθεί».
 
Περιγράφοντας τις προσπάθειες που κατέβαλε η κ. Λουτ στο διάστημα από 6ης Οκτωβρίου 2019 έως 10ης Απριλίου 2019, ο κ. Γκουτέρες γράφει ότι κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, όλα τα μέρη επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να βρουν μια πορεία προς τα εμπρός.

«Ωστόσο, ενώ οι πλευρές εξέφρασαν τις αντίστοιχες δεσμεύσεις τους σε προηγούμενες συγκλίσεις και την επιθυμία να διατηρήσουν τις προόδους που μας έφεραν πριν από σχεδόν δύο χρόνια στο Κραν Μοντανά, οι προσπάθειες για τη διαμόρφωση αυτών των δεσμεύσεων και επιθυμιών σε όρους αναφοράς που θα χρησίμευαν ως βάση για την επανάληψη των οριστικών διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί. Πράγματι, η πρόσφατη δημόσια ρητορική στο νησί - σε τόνο και ουσία – έχει υπογραμμίσει τις διαφορές που εξακολουθούν να διαιρούν τις κοινότητες, αντί του κοινού μέλλοντος που μπορεί να τις ενώσει και τα οφέλη που θα είχαν από μια ειρηνική επίλυση, μια για πάντα, του κυπριακού προβλήματος».
 
Ο Γενικός Γραμματέας δηλώνει ευγνώμων για τη δεκτικότητα και την ειλικρίνεια με την οποία όλοι οι συνομιλητές ενεπλάκησαν στις επαφές τους με την Τζέιν Χολ Λουτ.

«Σε όλες αυτές τις συναντήσεις, τα μέρη εξέφρασαν την ξεκάθαρη συμφωνία τους ότι η περίοδος των ατελείωτων διαπραγματεύσεων βρίσκεται πίσω μας και ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο. Επανέλαβαν επίσης τη δέσμευσή τους να βρουν έναν δρόμο προς μια βιώσιμη λύση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και εξέφρασαν την άποψη να συνεχίσω να εμπλέκομαι, μέσω των προσπαθειών της κας Λουτ, για να βρούμε έναν τρόπο που θα επιτρέψει στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα».

Ο κ. Γκουτέρες εκφράζει την ελπίδα οι συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις να οδηγήσουν στην επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, στις οποίες θα μπορούσε να αφιερώσει όλο το βάρος των καλών του υπηρεσιών, με στόχο την επίτευξη μιας διαρκούς επίλυσης του κυπριακού ζητήματος.

«Από την άποψη αυτή, καλώ τους δύο ηγέτες, τις κοινότητες τους, τις εγγυήτριες δυνάμεις και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, να εμπλακούν σε αυτές τις προσπάθειες εποικοδομητικά, δημιουργικά και με την απαραίτητη αίσθηση του επείγοντος», γράφει.
Παράλληλα υπενθυμίζει πως το Σ.Α. υποστηρίζει σταθερά για δεκαετίες μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που αντικατοπτρίζει την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

«Για να βοηθήσω τα μέρη να προωθήσουν το όραμα αυτό, στις 30 Ιουνίου 2017, πρότεινα ένα πλαίσιο έξι σημείων που θα βοηθούσε στην αποσαφήνιση των διαφορών σε βασικά ζητήματα. Καλώ τα μέρη να εξετάσουν εποικοδομητικά αυτά τα σημεία», τονίζει.
 
Ο κ. Γκουτέρες επισημαίνει ότι η ευρεία υποστήριξη για έναν ορίζοντα ατελείωτης διαδικασίας χωρίς αποτέλεσμα βρίσκεται πίσω μας, όχι μπροστά μας.

«Υπάρχει συναίνεση ότι η αμετάβλητη κατάσταση - δηλαδή η έλλειψη επίλυσης του Κυπριακού - δεν είναι βιώσιμη. Ως εκ τούτου, θα ζητήσω από την κα Λουτ να συνεχίσει τις συζητήσεις για λογαριασμό μου. Η πορεία προς τα εμπρός πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, με αίσθηση επείγουσας ανάγκης και εστίασης. Καλώ τους ηγέτες και τις εγγυήτριες δυνάμεις να συνεχίσουν την εποικοδομητική εμπλοκή τους με την κυρία Λουτ και μεταξύ του, εφόσον είναι απαραίτητο και να δημιουργήσουν τη βάση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτή η δέσμευση θα πρέπει να εμπλουτιστεί με την αίσθηση του σκοπού και της αποφασιστικότητας να φτάσουν σ’ ένα επιτυχές τέλος εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα».
 
Ο Γενικός Γραμματέας αφιερώνει μεγάλο μέρος της έκθεσής του στα μέτρα εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν μεταξύ των ηγετών. Στις παρατηρήσεις του σημειώνει πως η συμφωνία των κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί να προχωρήσουν με ορισμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, πολλά από τα οποία είχαν συμφωνηθεί στην αρχή του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων τον Μάιο του 2015, είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη.

«Η σχεδόν τετραετής καθυστέρηση στην εφαρμογή της προηγούμενης δέσμευσής τους για τέτοιου είδους μέτρα ήταν πηγή τριβών. Αυτά τα βήματα έρχονται σε μια σημαντική στιγμή, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για συμφωνία επί των όρων αναφοράς και αντιπροσωπεύουν κάποια θετική κίνηση στην ειρηνευτική διαδικασία, από το κλείσιμο της Διάσκεψης για την Κύπρο στις 7 Ιουλίου 2017», σημειώνει.
 
Κι ενώ επικροτεί τη συμφωνία των ηγετών σχετικά με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θεωρεί σημαντικό να συνεχίσουν οι δύο πλευρές να αναζητούν λύσεις και δημιουργικούς τρόπους για να εξασφαλίσουν την εφαρμογή των μέτρων, ιδίως τη διαλειτουργικότητα των κινητών τηλεφώνων που έχει καθυστερήσει πολύ, επίσης υπό το πρίσμα των προσδοκιών που έχουν προκύψει μεταξύ του κοινού και στις δύο πλευρές.

«Πιστεύω ότι τα ήδη εφαρμοζόμενα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως το άνοιγμα των δύο νέων διαβάσεων τον Νοέμβριο του 2018, καθώς και η διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλουν στην οικοδόμηση κάποιας δυναμικής προς την ειρήνη και τη συμφιλίωση στο νησί. Ωστόσο, μόνο οι σημαντικές ενδείξεις για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων - μεταξύ άλλων μέσω μιας συμφωνίας σχετικά με τους όρους αναφοράς - θα παράσχουν πειστικές διαβεβαιώσεις στις δύο κοινότητες, τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη και τη διεθνή κοινότητα γενικότερα, σχετικά με τις πραγματικές προοπτικές της ειρηνευτικής διαδικασίας».
 
Παράλληλα, επαναλαμβάνει τη σημασία που έχει για μια βιώσιμη η λύση, το να είναι οι δύο κοινότητες καλά ενημερωμένες σχετικά με τα περιγράμματα μιας διευθέτησης καθώς και τις συνέπειες της μη επίτευξής της.

«Αυτό απαιτεί έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό λόγο που ξεπερνά την πολωτική ρητορική και εστιάζεται στα οφέλη για όλους τους Κύπριους. Είναι ουσιαστικό να υπάρχουν περισσότερες προσπάθειες στον τομέα αυτό και ενθαρρύνω τις πλευρές, ιδίως τους δύο ηγέτες, να εξετάσουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω τα θετικά μηνύματα και η μεγαλύτερη πληροφόρηση σχετικά με τη διαδικασία και το γενικό πλαίσιο. Αυτό θα απαιτήσει επίσης μεγαλύτερη συμμετοχή και εμπλοκή των πολιτικών παραγόντων, της νεολαίας και των γυναικών, να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη για τα απαραίτητα βήματα προς την συμφωνία και την εφαρμογή μιας συμφωνίας διευθέτησης».

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
Στο πλαίσιο αυτό ζητά να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την αύξηση των ευκαιριών για δικοινοτική συνεργασία που θα μπορούσε να συμβάλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Και σημειώνει ότι οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για μια τέτοια συνεργασία και στις δύο κοινότητες.
 
Στην έκθεση υπάρχει και σύντομη αναφορά στα ενεργειακά.
« Όσον αφορά τις διαρκείς εντάσεις γύρω από την εξερεύνηση υδρογονανθράκων, επαναλαμβάνω ότι οι φυσικοί πόροι που βρίσκονται μέσα και γύρω από την Κύπρο πρέπει να ωφελήσουν τις δύο κοινότητες και να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για την εξεύρεση μίας διαρκούς  λύσης στο κυπριακό πρόβλημα», σημειώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

ΚΥΠΕ - Αποστόλης Ζουπανιώτης

 
2359
Thumbnail

Τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας έθεσαν, μεταξύ άλλων, Κύπριοι βουλευτές στη διάρκεια επαφών τους χθες και σήμερα στο Γαλλικό Κοινοβούλιο, τονίζοντας την ανάγκη πρακτικής εφαρμογής της αρχής της αλληλεγγύης από πλευράς της ΕΕ, με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ενάντια στην εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Αντιπροσωπία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων/Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Γαλλίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στο Παρίσι, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Γαλλικής Γερουσίας. Την αντιπροσωπία αποτελούσαν ο Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας και τα Μέλη της Επιτροπής /Ομάδας Φιλίας Νίκος Τορναρίτης (Αναπλ. Πρόεδρος), Άριστος Δαμιανού και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Στις συναντήσεις παρέστη ο Πρέσβης της Κύπρου στο Παρίσι, Παντιάς Ηλιάδης.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής, στη Γαλλική Γερουσία πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων, Christian Cambon και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Jean Bizet. Στην Εθνοσυνέλευση, οι Κύπριοι βουλευτές έγιναν δεκτοί από την Αντιπρόεδρο του Σώματος Carole Bureau-Bonnard και είχαν χωριστές συναντήσεις με την Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και την Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης, Μarielle de Sarnez και Sabine Thillaye, αντίστοιχα.
 
Οι Κύπριοι βουλευτές παρακάθισαν επίσης σε γεύμα εργασίας, που παρέθεσε η Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου στη Γερουσία Nelly Tocqueville, με συμμετοχή της Αντιπροέδρου της Ομάδας Pascale Gruny και του Μέλους Marie-Pierre Monier, στην παρουσία του Επίτιμου Προέδρου της Ομάδας, Γερουσιαστή Didier Marie. 
 
Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, σε όλες τις εν λόγω συναντήσεις, αμφότερες οι πλευρές υπογράμμισαν τη σημαντική ώθηση στις σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου, στη βάση κοινών αξιών, αρχών και στόχων, ειδικότερα όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Σημειώθηκαν ιδιαίτερα η σημαντική παρουσία γαλλικής εταιρίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Γαλλίας-Κύπρου, ως ευρωπαϊκών εταίρων και πυλώνων ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Τονίστηκε δε η βούληση των Κοινοβουλίων Γαλλίας και Κύπρου να συμβάλουν ουσιαστικά, μέσω της περαιτέρω ενδυνάμωσης της μεταξύ τους συνεργασίας και της ανάληψης κοινών δράσεων, στην επίτευξη των στόχων που έθεσαν οι δύο χώρες.
 
Οι Κύπριοι βουλευτές εξέφρασαν βαθιά εκτίμηση για τις σταθερές θέσεις αρχών της Γαλλίας, τόσο όσον αφορά στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος όσο και στις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δυστυχώς, ανέφεραν, οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών απομακρύνονται, λόγω της εμμονής της Τουρκίας στις αξιώσεις της για διατήρηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων, του δικαιώματος μονομερούς επέμβασης και της εσαεί παραμονής τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, αλλά και λόγω των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
 
Χαιρετίζοντας τα συμπεράσματα του πρόσφατου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ειδικότερα την εισήγηση για άμεση επεξεργασία και υποβολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιλογών για κατάλληλα μέτρα έναντι των παράνομων γεωτρητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας, οι Κύπριοι βουλευτές τόνισαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βουλής, την ανάγκη πρακτικής εφαρμογής της αρχής της αλληλεγγύης από πλευράς της ΕΕ, με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ενάντια στην εισβολή της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, που είναι, όπως επεσήμαναν, και ΑΟΖ της ΕΕ.
 
Αναφορές έγιναν επίσης από τους Κύπριους βουλευτές στα τετελεσμένα που δημιούργησε η Τουρκία επί του εδάφους, με έμφαση στον παράνομο εποικισμό, με στόχο την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της χώρας, καθώς και στον πλήρη έλεγχο που ασκεί η Τουρκία σε όλα τα επίπεδα στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Από πλευράς των Γάλλων αξιωματούχων, επαναβεβαιώθηκε η πλήρης στήριξη της Γαλλίας προς την Κύπρο, στη βάση αρχών, αλλά και των ανησυχιών που η χώρα συμμερίζεται για ενδεχόμενη όξυνση της έντασης στην άκρως ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Όσον αφορά τις επιπτώσεις από την επικείμενη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, τονίστηκε από πλευράς των Κυπρίων βουλευτών η ανάγκη ευρωπαϊκής στήριξης των κρατών-μελών που θα επηρεαστούν ιδιαίτερα, όπως η Κύπρος. Κοινή ήταν δε η θέση περί της ανάγκης έμπρακτης αλληλεγγύης στο επίπεδο της ΕΕ προς τις χώρες «πρώτης γραμμής», στο πλαίσιο μιας ολιστικής διαχείρισης του μεταναστευτικού. 

Οι Κύπριοι βουλευτές επεσήμαναν το ιδιαίτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η μικρή Κύπρος, δεχόμενη τους περισσότερους αιτητές ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Πρόβλημα, το οποίο, όπως επεσήμαναν, διογκώνεται περαιτέρω λόγω της προώθησης από την Τουρκία προσφύγων μέσω των κατεχομένων και της άρνησής της να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

article 1