Εμβαθύνεται η Τριμερής συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας

Τι περιλάμβανε η ατζέντα της σημερινής Τριμερoύς

Η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας σε μια σειρά νευραλγικών τομέων, καθώς και η προώθηση περαιτέρω συνεργιών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συνόδου των τριών χωρών που διεξήχθη σήμερα στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ μπιν αλ Χουσεΐν.

Θέματα που άπτονται της συνεργασίας στους τομείς της Ενέργειας, της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού, καθώς και περιφερειακά ζητήματα, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και οι εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος. 

Στις εργασίες της τρίτης κατά σειρά Τριμερούς Συνόδου Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας επικεφαλής ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β΄και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Συμμετείχαν, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, η Υπουργός Ενέργειας κα Νατάσα Πηλείδου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος, ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σάββας Περδίος, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Κυριάκος Κενεβέζος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η σημερινή Συνάντηση αντανακλά τη σημασία που αποδίδουμε στην περαιτέρω επέκταση και εμβάθυνση των συνεργειών μας προς όφελος των χωρών και των λαών μας, καθώς και ολόκληρης της περιοχής.

Προς τον σκοπό αυτό, η απόφαση να εγκαθιδρύσουμε Μόνιμη Γραμματεία στη Λευκωσία αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδουμε στον συντονισμό, την ανάπτυξη και την ενίσχυση της συνεργασίας μας».

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος προσβλέπει στην επανέναρξη των διαβουλεύσεων μέσω συναντήσεων για τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, οι οποίες ανεστάλησαν λόγω της πανδημίας, και έτσι να ενισχυθεί η συνεργασία περαιτέρω σε τομείς, όπως ο Πολιτισμός, το Εμπόριο, οι Επενδύσεις, ο Τουρισμός, η Ασφάλεια, η Ενέργεια, η Εκπαίδευση και ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός.

Είπε ακόμη ότι κατά τη Σύνοδο θα συζητηθούν θέματα που άπτονται του Μεσανατολικού, του Κυπριακού, του Ιράκ, της Λιβύης και της Συρίας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, η Διαδικασία Aqaba, οι σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας και το Κυπριακό.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα προβεί σε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις και ιδιαίτερα για τις πρόσφατες παράνομες ανακοινώσεις από πλευράς Τουρκίας για την Αμμόχωστο, οι οποίες έχουν καταδικαστεί έντονα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ που καλεί για άμεση αναστροφή, καθώς επίσης και από την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ειλικρινή εκτίμηση για τη στάση αρχών της Ιορδανίας στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια λύση βιώσιμη και λειτουργική, στη βάση των παραμέτρων των ΗΕ, σημειώνοντας, απευθυνόμενος στον Βασιλιά της Ιορδανίας, ότι «γνωρίζουμε ότι μπορούμε πάντοτε να βασιζόμαστε στην αλληλεγγύη σας σε κρίσιμες ώρες όπως αυτή».

Τέλος, ανέφερε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός πάντοτε βρίσκονταν στο πλάι της Κύπρου και εξέφρασε εκ μέρους όλων των Κυπρίων βαθιά ευγνωμοσύνη.

Από την πλευρά του ο Βασιλιάς της Ιορδανίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία που αποδίδει η χώρα του στην ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας και της περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων ανάμεσα στις τρεις χώρες σε διάφορους τομείς, όπως η Ενέργεια, η Ασφάλεια, οι Επενδύσεις, ο Τουρισμός, ο Πολιτισμός, η Υγεία και το Περιβάλλον.

Τονίζοντας ότι και οι τρεις χώρες αποτελούν μέρος της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, σημείωσε ότι αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και κοινές ανησυχίες, αλλά την ίδια ώρα μοιράζονται και παρόμοια συμφέροντα.

«Είμαστε έθνη που μοιραζόμαστε την Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε έναν ζωτικό ρόλο, επιδιώκοντας την περαιτέρω συνεργασία», τόνισε.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα για τον ρόλο που διαδραματίζουν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των σχέσεων ΕΕ-Ιορδανίας, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της χώρας του για αυτή τη στήριξη.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα είμαστε αποφασισμένοι να διευρύνουμε την εταιρική μας σχέση, να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και να προωθήσουμε περαιτέρω τον συντονισμό μας σε πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, αλλά και στον τομέα της ασφάλειας.

 Η εταιρική μας σχέση ποτέ δεν έχασε τη δυναμική της, ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid. Καταφέραμε να διατηρήσουμε ενεργή τη συνεργασία μας και να δημιουργήσουμε σειρά ομάδων εργασίας.

 Υπό το φως των πρωτοφανών προκλήσεων και της τεράστιας επίδρασης που έχει η πανδημία του Covid-19 στα κοινωνικά, οικονομικά και υγειονομικά συστήματα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να επιταχύνουμε περαιτέρω τον συντονισμό μας και να προωθήσουμε ακόμη περισσότερες συνέργειες σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, προκειμένου να διατηρηθεί η δυναμική και να ενισχυθεί αυτή η πολύ επιτυχημένη συνεργασία.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε -κατά τη διάρκεια των εργασιών- μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των σχέσεων ΕΕ – Ιορδανίας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε εκτενώς περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη Συρία, τη Μέση Ανατολή γενικότερα.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό και ειδικότερα σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς για τα Βαρώσια, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πρόκειται για «απαράδεκτες εξελίξεις, οι οποίες είναι αντίθετες με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ενώ χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική την προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στις 23 Ιουλίου.

Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής αντανακλά την δέσμευση των χωρών μας για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Θα μας δώσει τη δυνατότητα να ανοίξουμε τον δρόμο για έναν ταχύτερο συντονισμό των δράσεων μας προς όφελος των λαών μας και προς όφελος της ευρύτερης περιοχής».

Δείτε ακόμη: 

Αυτούσια η ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στην13η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού :

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή να παρευρίσκομαι στην 13η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, απευθύνοντας  χαιρετισμό από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, τον ναό της Δημοκρατίας.

Η εδώ παρουσία μου, σε καιρούς δοκιμασίας για τον ευρύτερο Ελληνισμό, επιβεβαιώνει, για ακόμη μία φορά, αφενός τους άρρηκτους αδελφικούς δεσμούς που συνδέουν Ελλάδα και Κύπρο και αφετέρου το άριστο επίπεδο των σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού.

Καταδεικνύει την σύμπνοια και αποφασιστικότητα που μας διακρίνει σχετικά με την υπεράσπιση των δίκαιων και των κοινών στόχων του Ελληνισμού. 

Αυτούς ακριβώς τους στόχους είναι που υπηρετείτε εσείς, τα άξια μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού.

Ενός Οργανισμού ο οποίος συστάθηκε το 1996 με πρωτοβουλία της τότε Ελληνικής Κυβερνήσεως, με στόχο, μεταξύ άλλων, την ισχυροποίηση των δεσμών και συνεργασίας μεταξύ του Ελληνισμού και των κρατών εις τα οποία Ελληνικής καταγωγής μέλη των νομοθετικών σωμάτων πολιτεύονται.

Μια σοφή, κατά την άποψη μου απόφαση, εάν αναλογιστεί κανείς τη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας και το γεγονός πως σήμερα ο Οργανισμός αποτελείται από περίπου 170 μέλη, εκλελεγμένα σε νομοθετικά σώματα και κοινοβούλια σε 24 χώρες, στις Ηπείρους της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής και της Ωκεανίας.

Και οφείλω να συγχαρώ τα μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, καθώς, μέσα από τις επιχειρηματικές και κοινωνικές δράσεις που αναπτύσσουν, όχι μόνο κατάφεραν να καταξιωθούν στις χώρες και τα νομοθετικά σώματα που υπηρετούν, αλλά, παρέμειναν διαχρονικά πιστοί στους ιδρυτικούς σκοπούς και λειτουργίας του Οργανισμού.

Διακριθέντες για την εργατικότητα, τη δημιουργικότητα και τις ικανότητες τους, αναδείχθηκαν στους σπουδαιότερες πρεσβευτές των εθνικών μας θέσεων και δικαίων.

Εθνικές θέσεις οι οποίες, χωρίς να συνιστούν απειλή για οποιοδήποτε τρίτο κράτος, βασίζονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των σχέσεων καλής γειτονίας, αποσκοπώντας  αποκλειστικά και μόνο στην εξυπηρέτηση των στόχων της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας για τις χώρες μας και την ευρύτερη περιοχή.

Η φετινή 13η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού συμπίπτει με την συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, την ευγενέστερη και κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας των Ελλήνων.

Οι Έλληνες, αμφισβητώντας με το ξεσηκωμό τους κάθε μορφή δουλείας, καταπίεσης και τυραννίας, πέτυχαν, με θυσίες και αίμα, τη δημιουργία ανεξάρτητου Κράτους, εμπνέοντας και τις επόμενες γενεές Ελλήνων για τους διαδοχικούς αγώνες που θα επακολουθούσαν για απελευθέρωση και των υπόλοιπων υπό ξένη κατοχή εδαφών.

Αποτιμώντας ως ορόσημο της εθνικής μας συνείδησης την Παλιγγενεσία, Ελλάδα και Κύπρος, 200 χρόνια μετά, πορευόμαστε υπό συνθήκες αρραγούς ενότητας, επιδιώκοντας την εκπλήρωση του δικού μας αγώνα για απαλλαγή της Κυπριακής Δημοκρατίας από την τουρκική κατοχή.

Ενός αγώνα με στόχο την απελευθέρωση αλλά και την δικαίωση των προσδοκιών του Κυπριακού λαού και των όσων ηρωικά θυσιάστηκαν, με στόχο τη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου Κράτους, απαλλαγμένου από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων.

Πριν μια βδομάδα, ο Τούρκος Πρόεδρος επισκέφθηκε παράνομα την κατεχόμενη Κύπρο, σε ακόμη έναν προκλητικό εορτασμό της βάρβαρης Τουρκικής εισβολής του 1974.

Δια των δηλώσεων του αποκάλυψε για πολλοστή φορά τις πραγματικές και διαχρονικές στοχεύσεις της Τουρκίας, οι οποίες δεν είναι άλλες από την πλήρη κυριαρχία επί της Κύπρου, είτε μέσω λύσης δύο κρατών είτε δημιουργίας ενός συνομοσπονδιακού μορφώματος εις το οποίο η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία, που τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας, θα έχει τον καθοριστικό ρόλο στην διακυβέρνηση της χώρας.

Έχω αναφερθεί στις απαράδεκτες  και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, η οποία, στην επεκτατική λογική του κ. Ερντογάν, οδήγησε στην νέα απαράδεκτη και παράνομη εξαγγελία για αλλαγή του καθεστώτος τμήματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, αφού προηγήθηκε η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε βάρος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.   

Ως αποτέλεσμα της νέας προκλητικής Τουρκικής απόφασης, Κύπρος και Ελλάδα, από κοινού ενεργούντες, αποταθήκαμε σε κάθε ευρωπαϊκό και διεθνές φόρουμ, με αποτέλεσμα την ομόφωνη και αυστηρή καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ των εξαγγελιών της τουρκικής ηγεσίας σχετικά με την κατεχόμενη πόλη.

Εκείνο που αναμένουμε τόσο από όσο την διεθνή όσο και από την ευρωπαϊκή κοινότητα, είναι,  να υιοθετήσουν, επιτέλους,  μία πιο αποφασιστική στάση η οποία θα καταστήσει σαφές στην  Τουρκία πως δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να δρα ανενόχλητη, ανεξέλεγκτη και χωρίς τις όποιες συνέπειες.

Η ομοψυχία Κυπριακού και Μητροπολιτικού Ελληνισμού, υπήρξε, ανέκαθεν, η δύναμη του αγώνα μας για εθνική και φυσική επιβίωση. Και όσα σήμερα εκτυλίσσονται υπαγορεύουν ακόμη πιο αναγκαία την μεταξύ μας συνεργασία και ενότητα, κάτι που σας βεβαιώ είναι πέραν από δεδομένη.

Σε αυτόν τον αγώνα, διακεκριμένα μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού, δεν έχω καμία αμφιβολία πως η δοκιμασμένη  φιλοπατρία σας, αλλά και επιρροή στις χώρες που διαμένετε θα ενταθεί ώστε να γίνει συνείδηση σε όλα τα κράτη πως δεν νοείται η Κύπρος να είναι η μόνη περίπτωση Ευρωπαϊκού κράτους που παραμένει διαιρεμένο και υπό κατοχή.

Δεν έχω αμφιβολία πως θα συνεχίσετε να αναδεικνύετε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως σημαντικών πυλώνων ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Αυτό που από δικής μου πλευράς θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι για την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα μου να συμμετάσχω σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων, στη βάση πάντα των όσων προνοούν τα Ψηφίσματα και Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των επιτευχθεισών συγκλίσεων μέχρι και τη Σύνοδο του Κραν Μοντανά.

Αυτό που θέλω να καταστήσω σαφές προς κάθε εμπλεκόμενο, είναι πως δεν θα αποδεκτώ τα όποια προαπαιτούμενα θέτει η Τουρκία, τα οποία, στην ουσία, εκτροχιάζουν τη βάση λύσης και οδηγούν στη λύση δύο κυρίαρχων κρατών.

Αγαπητά μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού,

Ως έχω αναφέρει, η επιτυχία σας είτε ατομικά είτε συλλογικά,  πέραν της αναγνώρισης του έργου που επιτελείτε, συνιστά ύψιστη τιμή για τον Ελληνισμό, ως επίσης έμπνευση και παράδειγμα για τις νεότερες γενιές.

Η στήριξη και η συμπαράστασή σας στην Κύπρο και Ελλάδα αποτελεί για όλους μας πηγή δύναμης, έτσι ώστε, εργαζόμενοι με το ίδιο σθένος, σύνεση και αποφασιστικότητα να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας το έργο που έχουμε αναλάβει έναντι του Ελληνισμού και όχι μόνο.  

Καταλήγοντας, εκφράζω τις θερμότερες των ευχαριστιών μου για την πρόσκληση να χαιρετίσω τη Γενική σας Συνέλευση, ευχόμενος κάθε επιτυχία στις εργασίες της.