Ενεργειακά και Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Χριστοδουλίδη - Νετανιάχου

Αύριο Δευτέρα η Τριμερής Κύπρου - Ελλάδας- Ισραήλ

Στην Κύπρο θα βρεθεί σήμερα ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου ενόψει και της αυριανής τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ θα έχει το απόγευμα συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στην οποία σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ, θέματα Ενέργειας, οι περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ.

Η συνάντηση των δύο ηγετών αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ, τον περασμένο Μάιο. Της κατ΄ιδίαν συνάντησης θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών ενώ θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Όσον αφορά το Κυπριακό ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να ενημερώσει τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό για της ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Παράλληλα αναμένεται ο Βενιαμίν Νετανιάχου να ενημερωθεί και για τα όσα έλαβαν χώρα στην Πύλα στις 18 Αυγούστου και της προσπάθειες του ψευδοκράτους για παραβίαση του στάτους κβο στην περιοχή της Πύλα. 

Υπενθυμίζεται ότι στο θέμα των Ενεργειακών το οποίο επίσης είναι στην ατζέντα της συνάντησης Κύπρος και Ισραήλ αποφάσισαν τον περασμένο Ιούνιο την σύσταση επιτροπών με ειδικούς και τεχνοκράτες, οι οποίες θα θέσουν τις βάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Ισραήλ και για τη δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου.

Παράλληλα τα υπουργεία Ενέργεια των δύο χωρών έχουν θέσει ως στόχο μέχρι το τέλος του έτους να υπάρξει συμφωνία για  εκμετάλλευση και αξιοποίηση των κοιτασμάτων Αφροδίτη-Ισάι με το θέμα να συζητείται και στην συνάντηση Νετανιάχου - Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ τον περασμένο Μάϊο.

Αύριο η τριμερής με Μητσοτάκη

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί και η Τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ με την παρουσία και του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην ατζέντα της τριμερής θα βρεθούν τα ενεργειακά, οι Περιφερειακές Συνεργασίες και το Κυπριακό όπως επίσης και συνεργασίες σε θέματα πολιτικής προστασίας.

Μέτρα ασφαλείας από την Αστυνομία

Στο μεταξύ συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την ασφάλεια των επισήμων προσώπων που θα επισκεφθούν την Κύπρο για την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ θα εφαρμόσει η Αστυνομία την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Κατά τις διακινήσεις των επισήμων προσώπων και της συνοδείας τους θα ληφθούν μέτρα αστυνόμευσης και ενδεχομένως κάποιοι δρόμοι να κλείσουν κατά τη διέλευση των οχημάτων που θα μεταφέρουν τους επισήμους.

Στέλιος Στυλιανού