Ενώπιον της Βουλής 7 Νόμοι για Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης

Μεταξύ άλλων, προωθείται ο διαχωρισμός του Ανωτάτου, συστήνεται Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, ενώ δημιουργείται Σχολή Δικαστών

Το όραμα της κυβέρνηση για το εγχείρημα της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης παρουσίασε εκ νέου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης, κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων που αφορούν τη μεταρρύθμιση.
 
Ενώπιον της Βουλής και της Επιτροπής Νομικών εκκρεμούν επτά νομοσχέδια και προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη ήταν τα έξι εκ των επτά, μεταξύ των οποίων και την τροποποίηση του Συντάγματος που επιβάλλεται ώστε να καταστεί δυνατή η αναδιάρθρωση των Δικαστηρίων.
 
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι οι σημαντικότερες αλλαγές, που επέρχονται στο πλαίσιο της Μεταρρύθμισης είναι ο διαχωρισμός του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε Ανώτατο και Συνταγματικό με μεταβατική περίοδο μέχρι την 1η Ιουνίου του 2022.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Επίσης, συνέχισε, συστήνεται γνωμοδοτικό συμβούλιο, το οποίο θα προτείνει Δικαστές για προαγωγή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Διευκρίνισε ότι ο τελικός λόγος παραμένει στον Πρόεδρο όπως προβλέπει η συνταγματική πρόνοια.
 
Υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της μεταρρύθμιση και του εκσυγχρονισμού του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης δημιουργείται Σχολή Δικαστών.
 
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε επίσης ότι προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς η ψηφιακή δικαιοσύνη, σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και οι διαδικασίες για την ανέγερση του νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Διευκρίνισε ότι στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία θα λειτουργήσουν 19 αίθουσες Δικαστηρίων.
 
Με βάση τους σχεδιασμούς στο Φιλοξενία θα λειτουργούν το νέο Εφετείο, το Εμπορικό Δικαστήριο και το Ναυτοδικείο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ