Εντείνει τις κινήσεις της η Αθήνα για την τουρκική παραβατικότητα

Επιστολή στον ΟΗΕ για το Oruc Reis

Εντείνει τις κινήσεις της στο διπλωματικό πεδίο η ελληνική πλευρά προκειμένου να επικεντρώσει την προσοχή της Διεθνούς κοινότητας στην προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας η Αθήνα, με επιστολή της προς τον ΟΗΕ, θέτει το ζήτημα του Oruc Reis, ενόψει και της άτυπης συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο, στις 27 και 28 Αυγούστου. Στην επιστολή μεταξύ άλλων η Αθήνα εκθέτει τις τελευταίες έκνομες ενέργειες της Άγκυρας με την παρουσία του Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τονίζοντας ότι οι ενέργειες της Τουρκίας έρχονται σε αντίθεση με την προσπάθεια της Ελλάδας να διατηρήσει την σταθερότητα στην περιοχή.

Οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε επαγρύπνηση καθώς αύριο 23/8 ολοκληρώνεται η παράνομη τουρκική NAVTEX με την οποία δέσμευσε περιοχές εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας για τις έρευνες του σεισμογραφικού.

Να σημειωθεί πως το τουρκικό σεισμογραφικό τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με την ΕΡΤ, πλέει εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και προς την κυπριακή.Η επιστολή της Αθήνας στον ΟΗΕ

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στη δισέλιδη επιστολή της, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της χώρας μας στον ΟΗΕ εκθέτει τις τελευταίες έκνομες ενέργειες της Άγκυρας με την παρουσία του Oruc Reis σε συνέχεια των προκλήσεων που έλαβαν χώρα όλους τους τελευταίους μήνες (παραβιάσεις εναερίου χώρου, άκυρο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, εργαλειοποίηση προσφυγικού).

Ενέργειες, που όπως αναφέρεται, συνιστούν απόπειρα παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαν να μείνουν αναπάντητες, καθώς συνιστούν απειλή για την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας έρχονται σε εντυπωσιακή αντίθεση με τις προσπάθειες της Ελλάδας και άλλων γειτονικών χωρών για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή», επισημαίνεται.Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στη Συμφωνία με την Αίγυπτο. Επισημαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε προσχηματικά από την Τουρκία, προκειμένου να αποχωρήσει από τις προγραμματισμένες διερευνητικές συνομιλίες. Μάλιστα, η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος αναφέρει ότι η συμφωνία είναι μερική και ότι αφήνει χώρο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις στο μέλλον «με δυνητικά ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες».

Στην Αθήνα την Τρίτη ο Χάικο Μάας
Την Τρίτη (25/8) αναμένεται στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας, για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Οι συζητήσεις των δύο υπουργών αναμένεται να εστιασθούν στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, με αφορμή και την υπόθεση της Λιθουανίας, και την κατάσταση στη Λιβύη. Άλλωστε, κατά την πρόσφατη έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υπήρχε διαφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας ως προς το ύφος που έπρεπε να ακολουθηθεί στο ανακοινωθέν που θα ακολουθούσε, με την Γερμανία να διαφωνεί με μια ισχυρή καταδίκη της Τουρκίας, υπό τον φόβο του Βερολίνου για μια αντίδραση του Ερντογάν κατά της συνέχισης των διερευνητικών επαφών, και την Ελλάδα να απαντά με βέτο για μια ισχυρή καταδίκη της Λευκορωσίας.

mononews.gr

 
27643