Έντονη αντίδραση Δικηγόρων για τα νέα μέτρα / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Δικαιοσύνη δεν αποτελεί επιλογή α λα καρτ, υποδεικνύει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος

«Η Δικαιοσύνη δεν αποτελεί επιλογή α λα καρτ, αλλά θεμελιώδη πυλώνα της Δημοκρατίας και οι δικηγόροι ως λειτουργοί της Δικαιοσύνης δεν μπορούν να εξαναγκάζονται για ένα μήνα τουλάχιστον σε υποχρεωτική τηλεργασία», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος αντιδρώντας έντονα στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Διαβάστε αναλυτικά:

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «κατόπιν της εξαγγελίας των νέων μέτρων κατά της πανδημίας και ειδικότερα της υποχρεωτικής τηλεργασίας επί των δικηγόρων και των δικηγορικών εταιρειών, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, εκφράζει την έντονη αγανάκτηση του για τη μη συμπερίληψη της Δικαιοσύνης και εν συνεπεία του δικηγορικού λειτουργήματος, στις ουσιώδεις υπηρεσίες».

«Η απρόσκοπτη παροχή δικαστικής και νομικής προστασίας στους πολίτες αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό ενός κράτους δικαίου και κάθε δημοκρατικής και ευνομούμενης πολιτείας», τονίζει ο Σύλλογος.

Η Δικαιοσύνη, υπογραμμίζει, «δεν αποτελεί επιλογή α λα καρτ, αλλά θεμελιώδη πυλώνα της Δημοκρατίας και οι δικηγόροι ως λειτουργοί της Δικαιοσύνης δεν μπορούν να εξαναγκάζονται για ένα μήνα τουλάχιστον σε υποχρεωτική τηλεργασία, που οδηγεί ουσιαστικά σε κατάργηση του λειτουργήματός τους».

«Αντιλαμβανόμενοι την αναγκαιότητα της λήψης μέτρων για την πανδημία, πιστεύουμε ακράδαντα πως σε καμία περίπτωση η κατάσταση δεν δικαιολογεί με βάση την αρχή της αναλογικότητας, την αναστολή ή την κατάργηση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, επεμβαίνοντας ουσιαστικά στον ίδιο τον πυρήνα των κατοχυρωμένων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών», υπογραμμίζει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος.

«Τέλος υπενθυμίζουμε πως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με επιβαρυμένη μάλιστα, σε σχέση με τη χώρα μας, επιδημιολογική κατάσταση, η Δικαιοσύνη κατοχυρώνεται και λειτουργεί κανονικά», καταλήγει.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ <<<

Τι θα ισχύει για δικηγορικά γραφεία μετά τα νέα μέτρα
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα (8/1), οι Δικηγόροι θα εργάζονται με ταυτόχρονη φυσική παρουσία του 15% του προσωπικού τους, με μέγιστο αριθμό των εργαζομένων που μπορεί να βρίσκεται με φυσική παρουσία τα 20 άτομα ανά επαγγελματικό υποστατικό. Το υπόλοιπο προσωπικό εργάζεται μέσω τηλεργασίας κατ’ οίκον. Νοείται ότι ο αριθμός στρογγυλοποιείται προς τα πάνω. Για παράδειγμα, σε μια επιχείρηση με 10 άτομα, δύνανται να εργάζονται με φυσική παρουσία 2 άτομα. Επίσης, σε μια επιχείρηση με 200 εργαζόμενους, ο μέγιστος αριθμός προσώπων που μπορούν να εργάζονται ταυτόχρονα με φυσική παρουσία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 20 άτομα.