Επ. Ενέργειας:Επισκέφθηκε βιοτεχνικές περιοχές σε Ξυλοτύμπου-Κίτι

"Οι επισκέψεις εντάσσονται στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος της Επιτροπής να μελετήσει εξ ολοκλήρου τα προβλήματα"

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κυριάκο Χατζηγιάννη επισκέφθηκε την Παρασκευή τις βιοτεχνικές περιοχές σε Ξυλοτύμπου και Κίτι.

Οι επισκέψεις αυτές, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατζηγιάννη, εντάσσονται στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος της Επιτροπής να μελετήσει εξ ολοκλήρου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι βιοτεχνικές όσο και οι βιομηχανικές περιοχές, προκειμένου να γίνουν προτάσεις προς το κράτος για αντιμετώπιση θεσμικών προβλημάτων.
 
Ένα τέτοιο πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουμε παντού και όπου πάμε, ανέφερε, είναι το γεγονός της διασποράς και του πολυτεμαχισμού των ευθυνών, της κατανομής των ρόλων μεταξύ Υπουργείων, μεταξύ Υπηρεσιών, μεταξύ Τοπικών Αρχών, κλπ. Όλα αυτά κάνουν την ζωή πολύ δύσκολη τόσο των βιοτεχνών όσο και ευρύτερα μιας βιοτεχνικής περιοχής, είπε.
 
Έδωσε το παράδειγμα του αιτήματος της βιοτεχνικής περιοχής της Ξυλοτύμπου για πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο, θέμα στο οποίο εμπλέκονται πολλά Υπουργεία και Υπηρεσίες. 

Ένα άλλο πρόβλημα το οποίο έχει η συγκεκριμένη βιοτεχνική περιοχή, ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννη, είναι το γεγονός ότι ενώ υπάρχει ζήτηση και τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις από πλευράς των βιοτεχνών νέων και υφιστάμενων, εντούτοις η διαδικασία επέκτασης ή παραχώρησης βιοτεχνικών οικοπέδων δεν προχωρά με τους ρυθμούς που το επιθυμούμε, προσθέτοντας ότι δυστυχώς, δεν είναι στους προϋπολογισμούς ή τουλάχιστον δεν έχουμε δει στους προϋπολογισμούς σχετικό κονδύλι για την επέκταση ούτε της βιοτεχνικής περιοχής Ξυλοτύμπου, ούτε και της βιοτεχνικής περιοχής Κιτίου.
 
Αντιλαμβανόμαστε, είπε, ότι χρειαζόμαστε επειγόντως θέσεις εργασίας πέραν του τουρισμού, πέραν του κατασκευαστικού τομέα. Οι βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες μας, πρόσθεσε, θα πρέπει να στηριχθούν και να ενισχυθούν και πάνω από όλα θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την δημιουργία και για την ανάπτυξη τους.

Δυστυχώς, σημείωσε, η κατάσταση που επικρατεί με την πολυδιάσπαση και τον πολυτεμαχισμό δεν μπορεί να αφήνει ελπίδα ότι εύκολα μπορεί να ξεπεραστεί και να νικηθεί η γραφειοκρατία την οποία αντιμετωπίζουμε.
 
Ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή προτίθεται να εξετάσει το ζήτημα σε συνεδρία της τον Ιανουάριο του 2022 στην παρουσία των αρμόδιων Υπουργών. με στόχο να υπάρξει επίλυσή του.

Δηλαδή, είπε ο κ. Χατζηγιάννη, το καθεστώς βιοτεχνικών και βιομηχανικών περιοχών που είτε είναι σήμερα κάτω από το Υπουργείο Εσωτερικών, είτε είναι κάτω από το Υπουργείο Εμπορίου, είτε είναι κάτω από τον κηδεμόνα είτε είναι κάτω από άλλες ζώνες, αυτά να τεθούν κάτω από μια ενιαία αρχή. Αυτή είναι επιτακτική ανάγκη, πρόσθεσε, «και οπωσδήποτε μέσα από διάλογο ωρίμασαν οι συνθήκες να κάτσουμε κάτω, να δούμε πως δρομολογείται, νοουμένου μάλιστα ότι το αντιλαμβάνεται και η εκτελεστική εξουσία».
 
Θεωρώ, ανέφερε, ότι θα πρέπει και η εκτελεστική εξουσία να βρει το θάρρος να αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο ερώτημα, το μεγάλο δίλημμα.
 
ΚΥΠΕ

 
27364