Επαφές ΠτΔ στη Νέα Υόρκη / Η σημερινή ατζέντα

Ξεκίνησαν οι επαφές στην Αμερικανική Πρωτεύουσα εν αναμονή της οριστικοποίησης της συνάντησης με Τατάρ

Στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση βρίσκεται από την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπου θα προσφωνήσει τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ, ενώ  θα παρακαθίσει, επίσης, σε γεύμα με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 24 Σεπτεμβρίου στις 16:00 το απόγευμα ενώ ακόμα δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση από τα Ηνωμένα Έθνη για το πότε θα υπάρξει η τριμερής συνάντηση Αναστασιάδη - Τατάρ με τον Αντόνιο Γκουτέρες με το επικρατέστερο σενάριο να κάνει λόγο για αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. 

Σημειώνεται ότι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Νέα Υόρκη συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος και υπηρεσιακοί  παράγοντες.

Η σημερινή ατζέντα

Σήμερα Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Ground Zero, όπου σε ειδική τελετή θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 9/11

Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια της ΟΥΝΕΣΚΟ κα Όντρεϊ Αζουλέι στην οποία θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα που άπτονται της ατζέντας της 41ης Συνόδου της Γενικής Συνδιάσκεψης της ΟΥΝΕΣΚΟ που θα διεξαχθεί στο Παρίσι τον προσεχή Νοέμβριο και ζητήματα που αφορούν την προστασία  της πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένης και της σχετικής Σύμβασης της Λευκωσίας η οποία αποτελεί εργαλείο προστασίας της πολιτιστικής κληρονομίας και παρέχει προστασία μέσω της ποινικοποίησης πράξεων παράνομων ανασκαφών, κλοπών και άλλων.   

Το απόγευμα θα παραθέσει την καθιερωμένη, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ, όπου θα αναφερθεί εκτενώς στο πρόγραμμα των επαφών του στις ΗΠΑ, καθώς και στη διμερή συνάντηση που θα έχει με τον ΓΓ των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, αλλά και στην κοινή συνάντηση του με τον ΓΓ των ΗΕ και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί αντιπροσωπεία της αμερικανο-εβραϊκής οργάνωσης AIPAC (American Israel Public Affairs Committee), με τα μέλη της οποίας θα συζητήσει για την αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης Κύπρου – Ισραήλ και θα τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Πηγή: Offsite.com

 
25720
Thumbnail