Επεκτείνονται οι έρευνες Αστυνομίας για διαρροές στο Al Jazeera

Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών , ενδέχεται να ληφθούν καταθέσεις σε Υπουργεία ή και στη Βουλή

Μετά τη δημοσιοποίηση των διαβαθμισμένων εγγράφων τη Δευτέρα από το Al Jazeera,  τόσο τα υπό διερεύνηση αδικήματα όσο και ο κύκλος των ερευνών επεκτάθηκαν, γεγονός που καθιστά παρακινδυνευμένο τον προσδιορισμό του χρόνου ολοκλήρωσης της έρευνας για τα έγγραφα που διέρρευσαν και αφορούν στις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, είπε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου.
 
Ο κ. Ανδρέου ενημερώνοντας το ΚΥΠΕ σε σχέση με την αστυνομική έρευνα που αφορά την υπόθεση, είπε ότι είχε ετοιμαστεί έκθεση προς τη Νομική Υπηρεσία και ότι στο πλαίσιο της αρχικής έρευνας, είχαν ληφθεί πέραν των 60 καταθέσεων και ότι διενεργήθηκαν επιστημονικές εξετάσεις σε κάποια τεκμήρια.  Είπε ακόμα πως μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών , ενδέχεται να ληφθούν καταθέσεις σε Υπουργεία ή και στη Βουλή.
 
Απαντώντας σε σειρά διευκρινιστικών ερωτήσεων, ο κ. Ανδρέου ανέφερε ότι η διερεύνηση της διαρροής προς το Al Jazeera άρχισε μετά την καταγγελία του Υπουργείου Εσωτερικών ότι υπήρξαν διαρροές προσωπικών δεδομένων προσώπων που φαίνεται να είχαν αποταθεί για πολιτογράφηση ως πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω του επενδυτικού προγράμματος.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<
 
Ενώ είχαν ληφθεί αρκετές καταθέσεις και η Αστυνομία ήταν έτοιμη με έκθεση να αποταθεί στη Νομική Υπηρεσία για να πάρει κατεύθυνση για περαιτέρω ενέργειες, επήλθε η δημοσιοποίηση των εγγραφών αρχές της εβδομάδας από την οποία φαίνεται να υπήρξε και διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων και ως εκ τούτου η διερεύνηση επεκτείνεται και στη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων, σημείωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου.
 
Ερωτηθείς πότε εκτιμάται να ολοκληρωθεί η έρευνα της Αστυνομίας, ο κ. Ανδρέου είπε ότι η έρευνα πλέον θα περιλάβει νέο μεγάλο αριθμό προσώπων.
 
Πρόσθεσε ότι στις αρχές της εβδομάδας, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στυλιανός Παπαθεοδώρου και ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων Δημήτρης Δημητρίου συναντήθηκαν με τον Γενικό Εισαγγελέα για τη συγκεκριμένη υπόθεση και σε συνεργασία με τη Γενική Εισαγγελία, η Αστυνομία προχωρά τη διερεύνηση.
 
Ερωτηθείς αν αναφορικά με την αρχική έρευνα για την καταγγελία που αφορά τη διαρροή προσωπικών δεδομένων υπήρξε η όποια κατάληξη και το συμπέρασμα ότι εμπλέκονταν πολλά άτομα, ο κ. Ανδρέου διευκρίνισε ότι υπήρχαν πολλές κατευθύνσεις και «θέλαμε οδηγίες για να προχωρήσουμε με βάση τις κατευθύνσεις που είχαμε ενώπιον μας μετά τη λήψη καταθέσεων, οι οποίες ξεπερνούσαν τις 60».
 
Ερωτηθείς αν το γεγονός ότι μεταξύ των εγγράφων που δημοσιοποίησε το Al Jazeera  φέρουν σφραγίδες παραλαβής από τη Βουλή οδηγεί την έρευνα σε κάποιες κατευθύνσεις, ο κ. Ανδρέου διευκρίνισε ότι από τη Δευτέρα και μετά άλλαξαν τα προς διερεύνηση δεδομένα με τον κύκλο των ερευνών να διευρύνεται πάρα πολύ, τόσο σε σχέση τα υπό διερεύνηση αδικήματα όσο και σε σχέση με τους χώρους στους οποίους «θα αποταθούμε για πάρουμε καταθέσεις, και που μπορεί να είναι κάποια Υπουργεία, μπορεί να είναι η Βουλή και άλλοι χώροι».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Επεσήμανε πως σε αυτό το στάδιο, δεν θέλει να αποκαλύψει περισσότερα για τις κατευθύνσεις των ερευνών.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση και κληθείς να διευκρινίσει αν υπάρχουν ενδείξεις για διαρροή ηλεκτρονικών δεδομένων ή ηλεκτρονική διαρροή των εγγράφων, ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι στο πλαίσιο της διενεργηθείσας έρευνας, έγιναν κάποιες επιστημονικές εξετάσεις σε κάποια τεκμήρια που παραλήφθηκαν.
 
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας είπε ότι δεν μπορεί να επεκταθεί περισσότερο καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
 
(ΚΥΠΕ)

 
15627
Thumbnail