Επέστρεψαν στο κεντρικό κτήριο της Βουλής οι Βουλευτές

Περήφανη η Αννίτα Δημητρίου για το έργο κατά την πανδημία - Αναγνώρισε με ομόφωνο ψήφισμά της τη γενοκτονία των Ποντίων

Η Ολομέλεια της Βουλής συνεδρίασε την Πέμπτη, για πρώτη φορά ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας και για πρώτη φορά μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2021, στο παραδοσιακό της κτίριο, στο κέντρο της Λευκωσίας.

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, σε αναφορά της πριν την συνεδρίαση είπε ότι ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας, επιστρέφει η Βουλή σήμερα από το Συνεδριακό Κέντρο “Φιλοξενία” ,στο παραδοσιακό κτίριο με τη σημερινή πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας, η οποία είναι και πρώτη μετά τις τελευταίες εκλογές του 2021.  Από τη Δευτέρα, είπε, επαναρχίζουν επίσης στο κτίριο οι συνεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών. 

"Θέλω να τονίσω ότι παρά τις αντιξοότητες των δύο προηγούμενων χρόνων, είμαστε περήφανοι γιατί η Βουλή κατάφερε με συλλογική δουλειά να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να παράξει σημαντικό νομοθετικό έργο, στηρίζοντας την κοινωνία κατά τη διάρκεια της πανδημίας" ανέφερε.

Η κ. Δημητρίου πρόσθεσε πως όλοι και όλες είναι πανέτοιμες και πανέτοιμοι να συνεχίσουν, να εντείνουν τις προσπάθειες και να προωθήσουν σημαντικά κυβερνητικά νομοσχέδια και προτάσεις νόμου, προς όφελος των πολιτών.

Η γενοκτονία των Ποντίων από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα, είπε η Πρόεδρος της Βουλής

 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναγνώρισε με ομόφωνο ψήφισμά της στις 19 Μαΐου 1994 τη γενοκτονία των Ποντίων, που συνιστά ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα του διεθνούς ποινικού δικαίου, δήλωσε την Πέμπτη η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

Σε αναφορά της ενώπιον της Ολομέλειας, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, η κ. Δημητρίου είπε πως η Τουρκία, προκλητικά συμπεριφερόμενη, έχει ορίσει τη συγκεκριμένη μέρα ως Ημέρα Μνήμης του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. 

«Ως αντιπρόσωποι των Κυπρίων πολιτών συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ποντιακή κοινότητα στον αγώνα της για καθολική αναγνώριση του εγκλήματος, με σκοπό αφενός την ηθική δικαίωση του απανταχού ποντιακού ελληνισμού και αφετέρου τον τερματισμό κάθε εγκληματικής πράξης εις βάρος της ανθρωπότητας», ανέφερε.

Η κ. Δημητρίου είπε πως σήμερα το βλέμμα μας δεν μπορεί παρά να είναι στραμμένο στις τριακόσιες πενήντα περίπου χιλιάδες των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του μικρασιατικού Πόντου και στις εκατοντάδες χιλιάδες των προσφύγων που κατέφυγαν στη Νότια Ρωσία, στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο.

«Έναν αιώνα πριν ο ελληνισμός του Πόντου βίωσε με τον πιο οδυνηρό τρόπο το έγκλημα που εκτελέστηκε από τους Νεοτούρκους του Κεμάλ Ατατούρκ με σφαγές, δολοφονίες, διώξεις, βιασμούς και βασανιστήρια», ανέφερε.

Η Βουλή, στη μνήμη των θυμάτων της ποντιακής γενοκτονίας, τήρησε μονόλεπτη σιγή.

ΚΥΠΕ

 
27351