Επικοινωνία Μητσοτάκη – Αναστασιάδη για το Barbaros

Απαράδεκτο το γεγονός ότι το τουρκικό ερευνητικό Barbaros βρίσκεται εντός κυπριακής ΑΟΖ, είπε ο Σ. Πέτσας

Απαράδεκτο χαρακτήρισε το γεγονός ότι το τουρκικό ερευνητικό Barbaros βρίσκεται εντός κυπριακής ΑΟΖ, χαρακτήρισε ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
 
Μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας σημείωσε, παράλληλα, ότι το πρωί της Πέμπτης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

>>> Διαβάστε επίσης: Τσουχτερά πρόστιμα: Ψηφίζονται αύριο-Πόσα θα πληρώνουμε/από πότε <<<

«Καταστήσαμε σαφές πως δεν θα δεχτούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Θέλουμε διάλογο μόνο όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», είπε ο κ. Πέτσας αναφορικά με τις εξελίξεις στο Αιγαίο.

Δηλώσεις Σ. Πέτσα:

Για την ψυχραιμία, την αποφασιστικότητα και την εθνική αυτοπεποίθηση με την οποία αντιμετώπισε την τουρκική NAVTEX σε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έκανε λόγο ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
 
Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στις κινήσεις της ελληνικής πλευράς σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κινητοποίησε τους συμμάχους της χώρας και ανέδειξε τόσο τη δυνατότητα, όσο και τη βούληση να γίνει ό, τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
 
«Καταστήσαμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Είπαμε, ταυτόχρονα, ότι θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα, ιδίως σε περιόδους έντασης. Είπαμε -και είναι πάγια εθνική θέση- ότι θέλουμε τον διάλογο για τη διευθέτηση της μιας και μόνης ελληνοτουρκικής εκκρεμότητας που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Θέλουμε να υπάρξει -όπως έγινε και με την Ιταλία- οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», τόνισε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
Παράλληλα, ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι η Άγκυρα έκανε ένα θετικό βήμα, με την αποκλιμάκωση που ανακοίνωσε σε σχέση με την παράνομη Navtex της 21ης Ιουλίου και σημείωσε ότι απαιτείται συνέχεια και συνέπεια.
 
«Δυστυχώς, όμως, την ίδια ώρα, η Τουρκία εξέδωσε Νavtex για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και το Barbaros βρίσκεται ήδη στην Κύπρο. Και αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι έμπρακτη συνέχεια της παραβατικής συμπεριφοράς της. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει αταλάντευτα την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο στην προσπάθειά της να λυθεί το Κυπριακό, όσο και στην προσπάθειά της να αντιμετωπιστεί η τουρκική παραβατικότητα. Ήδη σήμερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Αναστασιάδη», κατέληξε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

(ΚΥΠΕ)

Tags
 
24537