Επίσημη επίσκεψη ΠτΔ στην Αθήνα

Μεταξύ άλλων θα ενημερώσει για την πρότασή του για το κυπριακό

Στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ως είθισται, πραγματοποιεί στην Ελλάδα το πρώτο του ταξίδι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

>>> Δείτε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις και τις επαφές του ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του έφθασαν στην ελληνική πρωτεύουσα με εμπορική πτήση, αφού όπως μετέδωσε χθες το ΚΥΠΕ, σε περιοδικό έλεγχο που διενεργήθηκε υπήρχε βλάβη στο προεδρικό αεροσκάφος και για καθαρά προληπτικούς λόγους προτιμήθηκε η εμπορική πτήση. Η βλάβη είχε εντοπιστεί πριν από δυο μέρες.

Βλέπει Μητσοτάκη και Σακελλαροπούλου σήμερα - Σύναντηση και με Πρόεδρο Βουλής

Το επίσημο πρόγραμμα επαφών του Προέδρου Χριστοδουλίδη θα αρχίσει σήμερα Δευτέρα στις 10.15 το πρωί με κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος. 

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή υποδοχής από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία θα παρασημοφορήσει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη με τον Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος, το κορυφαίο παράσημο του Τάγματος Του Σωτήρος που απονέμεται σε εξέχουσες προσωπικότητες.  Θα ακολουθήσουν διευρυμένες διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στις 12μ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου με τον οποίον θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών και θα ακολουθήσουν δηλώσεις του Προέδρου και του Πρωθυπουργού. 

Στη 1.30μμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυπριακή αντιπροσωπεία θα παρακαθίσουν σε επίσημο γεύμα που θα παραθέσει η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου,στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Στις 5μμ της ίδιας μέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση στη Βουλή, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος θα απονέμει στον  Πρόεδρο Χριστοδουλίδη το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων 

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Πολεμικό Μουσείο, όπου στις 6μμ θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση για τους ομνύσαντες τον «Όρκο των Αθηνών» της 7ης Μαρτίου 1953. Στην εκδήλωση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα απευθύνει χαιρετισμό. 

Το πρόγραμμα της Τρίτης 14/3

Την Τρίτη, 14 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκο Δένδια, ενώ στη συνέχεια θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Ελλάδας. 

Συγκεκριμένα, στις 8.20 το πρωί, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον κ.  Δένδια, στις 9πμ με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, στις 9.50πμ με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Νίκο Ανδρουλάκη, στις 10.25πμ με τον ΓΓ της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 11πμ με τον Πρόεδρο Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκο Bελόπουλο και στις 11.35πμ με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 κ. Γιάνη Βαρουφάκη. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ολοκληρώσει την επίσημη επίσκεψη του στην Ελλάδα με συνάντηση στη 1μμ, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο Β’, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Λετυμπιώτης: Ο ΠτΔ θα αναλύσει στην Ελλάδα την πρότασή του για το Κυπριακό

Το Κυπριακό και οι προσπάθειες αναζωογόνησης της διαπραγματευτικής διαδικασίας προς επίλυσή του, υπό το φως και της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, πάντα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, θα είναι ένα από τα κύρια ζητήματα στην ατζέντα των συνομιλιών του Προέδρου Χριστοδουλίδη με την ελληνική Κυβέρνηση, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη.

Ο κ. Λετυμπιώτης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως θα συζητηθούν επίσης η περαιτέρω ενίσχυση των ήδη πολύ στενών σχέσεων  Κύπρου και Ελλάδας, περιφερειακά ζητήματα και η ατζέντα του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που περιλαμβάνει ζητήματα όπως το Ουκρανικό, το μεταναστευτικό και θέματα ενέργειας.

Η πρώτη προτεραιότητα είναι η πιο λεπτομερής ενημέρωση της ελληνικής Κυβέρνησης για την πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη και για τις επαφές που θα έχει στις Βρυξέλλες για το Κυπριακό, είπε ο κ. Λετυμπιώτης επισημαίνοντας την ανάγκη για συνεννόηση Λευκωσίας και Αθηνών με στόχο τη δημιουργία συνθηκών για σπάσιμο του αδιεξόδου.

Ποιοι συνοδεύουν τον ΠτΔ

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πέραν από την σύζυγό του κα Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, θα συνοδεύουν κατά τις επαφές του στην Αθήνα, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κα Ειρήνη Πική, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κα Μαριλένα Ραουνά και υπηρεσιακοί παράγοντες. 

Στο περιθώριο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τους Ελλαδίτες ομολόγους τους. 

 
27784