Επιστολή Λ. Χριστοφόρου σε Μισέλ για κυρώσεις στην Τουρκία

Τι ζητά στην επιστολή του ο Ευρωβουλευτής

Ο Ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόματος κ. Λευτέρης Χριστοφόρου με επιστολή του, προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel, ζητά όπως γίνει σεβαστή η πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου και να αποφασίσουν την επιβολή κυρώσεων στη Τουρκία.
 
“Αναμένω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σεβόμενο το Ευρωκοινοβούλιο, τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε., στις 10-11 Δεκεμβρίου, θα επιβάλει επιτέλους, αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τη παραβατική  και προκλητική συμπεριφορά της”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χριστοφόρου.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
 
«Έντιμε κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,
 
Στην ερχόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 - 11 Δεκεμβρίου, θα συζητηθεί το θέμα που αφορά τη Τουρκία και τη προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά από τον Καύκασο μέχρι τη Μεσόγειο και για συνεχιζόμενες και κλιμακούμενες απειλές της, σε βάρος χωρών μελών της Ε.Ε., της Κύπρου, της Ελλάδας αλλά και της Γαλλίας. Στη τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες στις 25 Νοεμβρίου, όπου συζητήσαμε την κλιμάκωση των Τουρκικών προκλήσεων σε βάρος της Πόλης της Αμμοχώστου και γενικότερα τη προκλητική, παράνομη και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, ολοκληρώσαμε με την ψήφιση ενός Ισχυρού Ψηφίσματος. Στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, καταδικάζεται η Τουρκία για όλες τις παράνομες της ενέργειες, εναντίον χωρών μελών της Ε.Ε., Κύπρου και Ελλάδας και ιδιαίτερα για τις παράνομες ενέργειες της σε βάρος της κατεχόμενης Πόλης της Αμμοχώστου. Στο Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, καλείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να αναλάβει δράση και να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Το Ψήφισμα στηρίχθηκε σχεδόν ομόφωνα από το Ευρωκοινοβούλιο, με 631 ψήφους Υπέρ και μόνο 3 εναντίον και εκφράζει με ξεκάθαρο τρόπο, τη βούληση και αποφασιστικότητα του, στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει τη βούληση των 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων Πολιτών και εκπροσωπεί τόσο τις Κυβερνήσεις όσο και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης στις χώρες μέλη της Ε.Ε.
Πιστεύω ότι τόσο εσείς όσο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα σεβαστείτε την βούληση του Ευρωκοινοβουλίου και θα επιβάλετε κυρώσεις στη Τουρκία. Η ανοχή που επιδείχθηκε μέχρι σήμερα στη Τουρκία, αποτελεί πρόκληση για τους Ευρωπαίους Πολίτες και το Ευρωκοινοβούλιο.
 
Η Τουρκία αγνόησε και περιφρόνησε όλους τους θεσμούς της Ε.Ε. και η Ε.Ε. επέδειξε αδικαιολόγητη ανοχή απέναντι της. Πιστεύω ότι έστω και αργοπορημένα η Ε.Ε. οφείλει να διασώσει το κύρος και την αξιοπιστία της και να επιβάλει άμεσα κυρώσεις στη Τουρκία.
 
Κύριε Πρόεδρε,
αναμένω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σεβόμενο το Ευρωκοινοβούλιο, τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε., στις 10-11 Δεκεμβρίου, θα επιβάλει επιτέλους, αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τη παραβατική  και προκλητική συμπεριφορά της».

 
25089