Επιστολή Τορναρίτη σε ΚΣΣΕ για τις τουρκικές προκλήσεις

Η εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας για εποικισμό της Αμμοχώστου θα συνιστούσε εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για την Κύπρο

Επιστολή στους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) αναφορικά με τους τουρκικούς σχεδιασμούς για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, έστειλε σήμερα ο βουλευτής Νίκος Τορναρίτης, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ, επισημαίνοντας ότι η παρούσα στασιμότητα και η απουσία αποτελεσματικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, επέτρεψαν στη χώρα αυτή να κλιμακώσει την ένταση στην Κύπρο.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Τορναρίτης αναφέρει στην επιστολή του ότι η εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας για εποικισμό της Αμμοχώστου θα συνιστούσε εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για την Κύπρο και ιδιαίτερα για τους νόμιμους κατοίκους της πόλης, και προειδοποιεί ότι η δημιουργία τετελεσμένων επί του εδάφους θα οδηγήσει στη διχοτόμηση και όχι στην επιθυμητή επανένωση της Κύπρου.
 
>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ο κ. Τορναρίτης επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη πλήρους εφαρμογής των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προνοούν, μεταξύ άλλων, τη μεταβίβαση της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου στη διοίκηση του ΟΗΕ.
 
Επικαλούμενος τα σχετικά συμπεράσματα της Επιτροπής Αναφοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από διερευνητική επίσκεψή της  στην Κύπρο, το 2018, ο κ. Τορναρίτης σημειώνει ότι η επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της Αμμοχώστου και η προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων θα αποτελέσει επωφελή εξέλιξη για το σύνολο του κυπριακού λαού, απελευθερώνοντάς τον από το φαύλο κύκλο της έντασης, στον οποίο έχει περιέλθει συνεπεία της τουρκικής επιθετικότητας.  
 
Ο Κύπριος βουλευτής απευθύνει έκκληση προς τους Ευρωπαίους συναδέλφους του να στηρίξουν υποβοηθητικές δράσεις και πρωτοβουλίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η παρούσα στασιμότητα και η απουσία αποτελεσματικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, επέτρεψαν στη χώρα αυτή να κλιμακώσει την ένταση στην Κύπρο. Η πολεμοχαρής συμπεριφορά και ρητορική της Τουρκίας δεν μπορούν άλλο να γίνουν ανεκτές, καθότι πλήττουν βασικές αρχές και αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, καταλήγει ο κ. Τορναρίτης.

ΚΥΠΕ

 
27364